İşverenler dikkat! Beş puanlık SGK teşvik yasağına af geldi!

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

Birçok işverenin faydalandığı en önemli teşviklerden birisi olan beş puanlık SGK prim indiriminden faydalanmak için esasen SGK borcunun olmaması, prim bildirgelerinin süresinde verilmesi, sigortasız/kayıtdışı işçi çalıştırılmamış olması veya fiilen çalışmayan birisini (sahte sigortalı) çalıştırmıyor olması ve SGK primlerini de düzenli ve süresinde ödemesi şartları aranmaktadır.

Bazen küçük bir ihmalden, bazen de yanlış anlamalardan dolayı beş puanlık SGK teşviklerinden yararlandırılmamaktadır. Örneğin, 500 kişi çalıştıran bir işyerinde bir kişinin SGK bildiriminin bir gün geç yapıldığı tespit edilmiş olsa, bir yıl boyunca beş puanlık SGK teşvikinden yararlandırılmamaktaydı. Esasen beş yüz kişiyi sigortalı çalıştıran bir işyerinin bir kişiyi sigortasız çalıştırmayı amaçladığı düşünülemez bile. Ancak sonuçta işveren burda ciddi bir mağduriyet yaşamaktaydı.

İşte bu tür durumların önüne geçilmesi için SGK haklı ve doğru bir şekilde mevzuat değişikliğine gitmiştir. 08.03.2017 tarih ve 30001 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6824 Sayılı Yeni Torba Yasa ile teşviklerde kademeli mahrumiyet sağlanmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.

Sahte ve kayıtdışı sigortalı çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin yararlanmış oldukları teşvikler için uygulanacak olan kademeli mahrumiyet, 1 Nisan 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işyerleri,

- İlk tespitte bir ay süreyle,

- İlk tespit tarihinden itibaren üç yıl içinde tekrar eden her bir tespit için ise bir yıl süreyle,

5510, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacak. 5510 ve 3294 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanun'da bu düzenlemeye aykırı olan hükümler uygulanmayacak.

Kademeli mahrumiyettin uygulanmayacağı teşvikler

Kademeli mahrumiyet, işsizlik ödeneği alanların işe alınması halinde uygulanan teşvik (4447/m.50), ilave istihdam desteği (687 Sayılı KHK Desteği) ve 2017 asgari ücret desteği; bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığına yönelik tespitlerde (sahte sigortalılık) ise 6111 Sayılı Kanun teşviki ve 6645 sayılı Kanun teşvik ile sosyal yardım alanların istihdam edilmesi halinde uygulanacak teşvik hakkında uygulanmayacak.

Kademeli mahrumiyette alt sınır

Beş kişiden fazla olmamak koşuluyla çalıştırılan toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmayan sayıda, çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığının tespit edilmesi hâlinde kademeli mahrumiyet uygulanmayacak.

Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi nedeniyle 5510 Sayılı Kanun, 3294 sayılı Kanun ve 4447 sayılı Kanun'da yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden ilgili bir yıllık yararlanamama kapsamına giren ve 1/4/2017 tarihinde bu bir yıllık yararlanamama süresi devam eden işyerleriyle ilgili olarak yararlanamamaya esas olan tespitler ilk tespit sayılacak, ancak 1/4/2017 tarihinden önceki dönemlerde yararlanılmayan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden de yararlanılamayacak. Dolayısıyla halen beş puanlık teşvik yasağı uygulanan işyerleri de bu düzenlemeyle birlikte af kapsamına girmiş olacaklar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar