İşverenler dikkat, ilk adım projesinde ücret desteği var!

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

“100 Günlük Eylem Planı” kapsamında hayata geçirilen “İşe İlk Adım Projesi” ile de üniversite mezunlarına önce mesleki deneyim kazandırılacak ve daha sonra istihdam edilmeleri sağlanacak.

Düzenlenecek program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi program süresi kadar istihdam etmeleri talep edilecek. Zorunlu istihdam süresinden sonra ise on iki ay süreyle işverenlerin bu kişileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecek.

İşbaşı eğitim programı sonrasında zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net asgari ücretin %50’sine karşılık gelen tutarı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
Ayrıca zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından on iki ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi durumunda istihdam edilecek bu kişiler için on iki ay süresince net asgari ücretin %25’i İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmaya devam edilecek.

Proje kapsamında verilecek destek 01.08.2018-31.12.2018 tarihleri arasında açılan programları kapsayacaktır.

***
Destekten yararlanma şartları nelerdir?

Proje kapsamında düzenlenecek programlara 18-29 yaş aralığındaki iki yıllık yüksekokul veya dört yıllık fakülte mezunları katılacak. Projeden yararlanmak için mezuniyet şartı aranacak.
Zorunlu istihdam sürecinden sonra destekten yararlanmak isteyen işveren ile İŞKUR arasında destekten yararlanılacak kişi sayısı, destek süresi (12 ay olacak şekilde), destek miktarı vb. hususları içeren İsteğe Bağlı İstihdam Sözleşmesi imzalanacak.

İşverenler, programın bittiği tarihteki fiili çalışan sayısına eşit veya bu sayıdan fazla sigortalı çalıştırdıkları aylarda destekten faydalanabilecek. Ayrıca SGK borcu ile yapılandırılmamış vergi borcu bulunan işverenler destekten faydalanamayacak.

Ödemeler, zorunlu istihdam sürecinde tek seferde, isteğe bağlı istihdam sürecinde ise aylık olarak ödenecek. İşverene ücret desteği dışında İŞKUR tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

***
İşveren, eğitim vermek zorunda!

İşveren tarafından, ücret desteği sağlanan süre boyunca destek sağlanan kişiye ayda en az sekiz saat süreyle Mesleki Eğitim/Oryantasyon/İşe Uyum/Çalışma Hayatına Uyum eğitimi vermek/verdirmek zorundadır.

Eğitim tek seferde de verilebilir; istenirse günde bir saatten az olmamak üzere günlere bölünerek de verilebilir. Verilen eğitimlere dair eğitim raporunun izleyen ayın yedinci iş günü mesai bitimine kadar İŞKUR’a ibraz edilmesi gerekmektedir.

***
İşçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshederse…

Katılımcı tarafından iş sözleşmesinin, 4857 sayılı Kanun'un 24. maddesi (II) numaralı bendinde yer alan hükümlere istinaden feshedilmesi halinde sigortalı için gerçekleştirilen destek ödemeleri yasal faiziyle işverenden tahsil edilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar