Jerome Powell, Janet Powell’a karşı

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Salı günü Fed Başkanı Powell’in konuşmasının ardından piyasalarda bir şaşkınlık yaşandığını gördük. Trump; Powell’ın adını başkan adayı olarak telaffuz ettiğinde genel kanı Janet Yellen’in devamı politikalar izleyeceği yönünde oldu. Kısmen yanlış analiz edilen ücret verisi ve henüz devamlılığından tam emin olamadığımız tüketici enflasyonu ertesinde soru işaretlerinin arttığını görüyoruz. Arada geçen dönem içinde Powell kimdir analizleri de arttı. Powell'ın Fed geçmişi kısa. Akademisyen özelliği de olmadığı için yayınlanmış bir çalışmayı da baz alamıyoruz. 'Powell kimdir?' sorusunun da çok açık bir cevabı yok. Burada imdadımıza FOMC tutanakları yetişiyor. 23-24 Ekim 2012 tarihli FOMC toplantısına gidiyoruz. Varlık alımları ile ilgili 3 senaryo tartışılıyor ve Başkan Bernanke sözü Powell’a veriyor:

"B planının destekliyorum. (Bu senaryo 2013 ortasına kadar 85 milyar dolar aylık alım ve 750 milyar dolar ekstra alım anlamına geliyor) Ancak alımların devam etmesi ile ilgili kaygılarım var. Birinci soru, neden 4 trilyon dolarda duralım ki? Biz aldıkça piyasa coşuyor ve hiçbir zaman tatmin olmayacak. Modeller, alımların işe yaradığına işaret edecek ve biz de kendimizi piyasanın çalıştığına, enflasyon beklentilerinin kontrol altında olduğuna inandıracağız. Hızlı büyümeden başka, ki bizim kontrolümüzde değil, bizi ne durdurabilir? (Şimdi paket kaynaklı hızlı büyüme, paket+zayıf dolar+tam istihdam kaynaklı enflasyon gelmiş olabilir.)

"İki, bence risk alımını destekliyoruz ve bu bana durmamız gerektiğini düşündürüyor. (Bu sırada S&P 1440 dersem piyasa neden bugün biraz daha kaygılı anlayabilirsiniz). Yatırımcılar ciddi bir zararda yardımlarına yetişeceğimizi biliyorlar. Eş zamanlı olarak da bir durasyon balonunu şişiriyoruz ve gelecekte getiriler arttığında büyük zararlar söz konusu olacak. Hatta bu bizim stratejimiz bile diyebiliriz. Üçüncü kaygım ise 4 trilyon dolarlık bilançonun küçültülmesi. Piyasalar sandığımızdan çok daha dinamik olabilir, satışı/durasyonu bir kenara bırakın FED volatilite short ve artık bugün piyasa dinamik. ABD getirilerinin bir anda yüzde 3’e dayanması bunu gösteriyor. Kısa vadede yüzde 2.65’e doğru bir geri çekilme gündemde olsa bile ECB ve FED’in aradan çekildiği bir ortamda çok daha yüksek seviyeler kaçınılmaz görünüyor."

Toparlarsak;

1- Powell oluşan dengesizliğin farkında ve bu nedenle piyasa hareketi ekonomiyi vuracak bir noktaya gelmediği sürece müdahale etmeyecektir. Dolayısıyla Janet Yellen kadar güvercin olmayacaktır.

2- S&P yeni zirveler yaptığında, ki yapacak görüşünü koruyorum, Fed doğrudan bu duruma müdahale edecek şekilde (tabii açıklaması bu olmayacak) 3+1 faiz artıracak.

3- Powell bilanço küçültmenin bu ortamda sorun yaratabileceğini görüyor.

4- Volatilite ara ara düşse de eski günler geride kaldı. Ana trend yukarı ve bu 1999’da olduğu gibi yükselen bir piyasa ile beraber olacak. Ardından tarihi bir ayı piyasası bizleri bekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019