Kadın istihdamı kredisi ile 700 kadın iş hayatına girdi

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

TSKB ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından geçtiğimiz sene hayata geçirilen ve dünyada bir ilk olan kadın istihdamı kredisi, olumlu sonuçlar verdi.

TSKB’nin, kadın istihdamı ile iş sağlığı ve güvenliği yatırımlarında kullanılmak üzere AFD’den temin ettiği 100 milyon Euro’luk kredi, bu krediyi kullanan şirketlerde kadın istihdamının yüzde 15 oranında artmasını sağladı. Böylece 700 kadın iş gücüne katılmış oldu.

TSKB ve AFD tarafından düzenlenen “Özel Sektörde Kadın İstihdamı ve Ötesi” konferansında dinlediğimiz TSKB Genel Müdürü Suat İnce, kadın dostu kredi programının oldukça verimli ve katma değeri yüksek bir sonuç verdiğini ve kadın istihdamına yönelik somut ve ölçülebilir adımlar atıldığını söylüyor. Suat İnce, ekonomik kalkınmanın asla sosyal kalkınmadan ayrı düşünülemeyeceğini ifade ediyor ve hedeflerinin “kapsayıcı kalkınma” olduğunu belirtiyor.
İnce, “Kadın istihdamı, TSKB için sadece bir kavramdan çok daha fazlasını ifade ediyor. Bunun en önemli kanıtı, kendi çalışanlarımız. Bankacılık kadrolarımızda kadınların oranı yüzde 55’i bulmuş durumda. Bu oran yönetim kadrolarımızda da çok değişmiyor; müdür ve üstü pozisyonlarda kadın oranı yüzde 51 seviyesinde” yorumlarında bulunuyor.

Benzer temalı yeni kaynaklar geleceğine inanıyoruz

TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel’in verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz bir yılda, kredinin büyük bölümünü tamamlanmış. Kredi kullanan şirketlerde kadın istihdamı yüzde 15 oranında artmış. Kredi kullandırılmak için belirlenen kriterlere uyum sağlama konusunda ise yüzde 30’luk bir iyileşme kaydedilmiş.

Çiğdem İçel, “Geliştirdiğimiz bu kredi programı diğer uluslararası kalkınma finansmanı kurumlarının da dikkatini çekti. Kısa zamanda benzer temalı yeni kaynakların ülkemize geleceğine inanıyoruz” diyor.

AFD Türkiye’de yeşil ve kapsayıcı büyümeye destek oluyor

Cinsiyet eşitliği hem Fransa hem de AFD’nin öncelikleri arasında yer alıyor. Fransa Başkonsolosu Bertrand Buchwalter’in belirttiği gibi, istihdamda kadın-erkek eşitsizliği sadece Türkiye’nin değil, Fransa’nın da öncelikli sorunlarından biri. Emmanuel Macron hükümetinin kadın-erkek eşitsizliği ile kararlı bir şekilde mücadele ettiğini ifade eden Buchwalter, kadın-erkek eşitliğinin sosyal kalkınma için vazgeçilmez olduğunu söylüyor.

2004 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren AFD de, son yıllarda öncelikle sosyal kapsayıcılık ve kadın istihdamına odaklanıyor. Nitekim TSKB ile birlikte hayata geçirilen kadın istihdamı kredisi de bir ilk olma özelliğine sahip. Türkiye AFD Grup Direktörü Serge Snrech kredi ile ilgili şunları söylüyor: “Bu yenilikçi proje, iş hayatında erkeklerle kadınlar arasında eşitliği geliştirmeye öncelik veren şirketlerin finanse edilmesine odaklanıyor. Bu bağlamda, şirketlerin TSKB finansmanına erişebilmesi için durumları ile ilgili kapsamlı bir öz değerlendirme yapmaları ve işyerinde eşitliği artırmak için bir aksiyon planı tasarlamaları gerekiyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar