Karapınar’ın güneşi Türkiye’nin enerjisi olacak

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Konya’nın Karapınar ilçesi… Belki böyle söyleyince size bir şey çağrıştırmıyor. Ama hepimizin Karapınar’ı beyaz perdede ya da televizyonda izlemişliği var. Kadir İnanır’ın Mecnun olup Leyla’sı için düştüğü çöller Karapınar’da… Ya da Tellioğlu ve Seferoğlu ailelerinin ‘Yeşil Vadi’ için türlü oyunlar çevirip sonra hep birlikte yuvarlandıkları kumlar, Karapınar’ın. Ferdi Tayfur’un elleri kolları bağlı dizleri üzerinde süründüğü çöller… Karapınar, bir dönem Türk filmlerinin ‘çöl’ sahnelerinin geçtiği bir plato. Çöl olma kaderini tersine çevirmek için önemli ağaçlandırma projelerinin de hayata geçirildiği bir ilçe aynı zamanda. Bütün bunlara ilave olarak, dünyanın en büyük ağır silah atış alanlarından biri… 

Bugünlerde ilçede önemli bir başka gelişme daha yaşanıyor. Bakanlar Kurulu’nun 16 Temmuz 2012 tarih ve 2012/3574 sayılı “Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” kurulması kararı 8 Eylül 2012 tarih ve 28405 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Karapınar bu kararla önümüzdeki dönemde önemli bir enerji bölgesi olacak. Bölgede yapılacak yatırımların çoğunlukla güneş enerjisinden elektrik elde etmeye yönelik projelerin oluşturacağı düşünülüyor. Merkezin enerji sektörüne yönelik doğalgaz, termik ve rüzgar gibi her türlü yatırımın kademeli olarak faaliyete geçirilebileceği, yerli veya yabancı büyük yatırımcıların taleplerinin karşılanabildiği bir enerji üssü olması planlanıyor. 

Bu kapsamda 3 bin megavat güce ulaşması hedeflenen Karapınar Güneş Enerjisi santralı ise dünyanın en büyük güneş enerjisi tarlası olmaya aday. Projeye sadece Türkiye’den değil dünyanın önemli firmalarından da yoğun ilgi olduğu söyleniyor. İlk hedef 600 megavata ulaşmak. Ama şimdiden bu gücün 15 katı yaklaşık 9 bin megavatlık müracaat gelmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, burası için ilk ihalenin 12 Mayıs’ta yani tam da bugün yapılacağını söylediğini anımsatalım… 

Ancak ilçede önemli bir başka gelişme var. 2007 yılında MTA tarafından yapılan 4 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya konan ‘Konya Karapınar Kömür Sahası’ bölgede küçük bir Elbistan kömür sahasının varlığını gündeme getirmişti. 1,832 milyar tonluk bir görünür linyit rezervi ile 5 bin 250 megavat gücünde bir termik santral yapılması da belirlenmişti. Ancak Ayrancı- Karapınar arasında yer alması nedeniyle ‘Ay-Pınar’ olarak adlandırılacak termik santral için 1 Nisan 2015’te çevreci derneklerin çalışmaları ile yürütmeyi durdurma kararı alındı. Karapınar, bir dönem aynı ilin iki farklı ilçesi olduğu Ermenek ile aynı kaderi paylaşmaktan korkuyor. Ermenek’te yaşanan maden kazası sonrası “Oğlum yüzme bilmezdi” diye seslenen Ayşe Ana’nın sesi Karapınar’da da bir termik santral ve linyit alanına sıcak bakılmaması durumunu doğuruyor… Tema Vakfı ve İstanbul Karapınarlılar Derneği, bölgenin hayvancılık alanı olduğunu belirterek uyarıyor. Karapınar’da 385 bin küçükbaş,80 bin büyükbaş hayvan var. Günlük 350 ton süt üretiliyor. Bugün gelinen noktada termik santral ve kömür yatakları için bir girişim yok. Ancak ilçede, Haziran’daki seçimlerin ardından termik santralın yeniden gündeme geleceği konuşuluyor. 

GAZİANTEPLİ SANAYİCİDEN NACİ TOPÇUOĞLU’NA SAYGI 

Önceki gün Gaziantep’in duayen sanayicisi M. Naci Topçuoğlu, aramızdan ayrılışının 7. Yıl dönümünde Asri Mezarlık’taki kabri başında anıldı. Anmaya iş dünyası, Gaziantepliler ve ailesi katıldı. Kabri ziyaret edenler arasında Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu da vardı. Konukoğlu daha sonra twitterdan bir açıklama yaparak özetle, “Sanayi Odamızın ilk Meclis Başkanı Naci Topçuoğlu’nu aramızdan ayrılışının 7. Yılında saygı ve rahmetle anıyoruz. Şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına hizmet eden örnek bir işadamıydı. Dürüstlüğü, çalışkanlığı, yenilikçi vizyonu ve fikirleriyle genç girişimcilerin önünü aydınlatmaya devam ediyor” dedi. Sanayi odasının kuruluşunda etkin rol oynayan Topçuoğlu, Gülsan AŞ ve Kaşmir Halı Yönetim Kurulu Başkanıydı. Topçuoğlu sağlık ve eğitim alanında yaptığı yatırımlar ile ‘hayırsever işadamı’ olarak anılıyordu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar