Kazaya kurban gitmeyelim

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Bir Kurban Bayramı daha geride kaldı…
Hafta ortasına denk gelmesiyle oluşan uzun tatil, sıkı çalışanlara ve canı sıkılanlara farklı seçenekler sundu. Birçok aile sevgi dolu kucaklaşmalar yaşarken, kimisi bu kucaklaşmaları yaşayamadı ya da daha sonra bunun tadını çıkartamadı. Haberlere en son kulak verdiğimde, Bayram tatili süresince 149 canı kaybettiğimizi duymuştum. 852 üzerinde de yaralı vatandaşımız vardı. Yapabileceğimiz tek şey, kaybettiklerimize rahmet, geride bıraktıklarına sabır ve yaralılara acil şifa dilemek oluyor.

Üzücü amma gerçeğin ta kendisi…

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılarda kurallara aykırı araba kullanmanın, kazaların en önde gelen nedenleri olduğu bildiriliyor. Emniyet kemeri kullanmamaktan başlayın, bakımsız araba kullanmaya kadar varan bir dolu neden yazabiliriz. Arasını siz doldurun.
Diyeceksiniz ki İhracat Sohbetleri köşesinde trafik kazalarının ne işi var?

Doğrudur amma bu haberleri dinlemeden az önce, bayram kutlaması için arayan ve uğradığı ihracat kazası nedeniyle üzgün olan dostumuzun sorununa nasıl bir çözüm bulabiliriz diye kafa yoruyordum.

Olaylar birbirleriyle çok ilgisiz görünse de her iki tarafta da kazalara neden olduğu görünen unsurlar, ciddi kural ihlalleri.

İhracatçı dostumuz satış bağlantısını Vesaik Mukabili ödeme şeklini kullanarak yapmış. Teslim Şekli/INCOTERMS olarak da Taşıma Ödenmiş Olarak/CPT/Carriage Paid To seçilmiş. Üretim yapılmış, araç belirlenmiş ve ürünler yüklenmiş. Kısa süren taşıma süresini ileri süren alıcı, malların gümrükte beklemeden çekilebilmesi ve ardiye ödenmemesi amacını ileri sürerek, belgelerin bir takım kopyasının kendisine yollanmasını istemiş.

İhracatçı arkadaşımız da büyük bir iyi niyetle bir takım vesaiki alıcıya yollamış.

Sonra ne olduğunu rahatlıkla tahmin edebilirsiniz.

Alıcı, kendisine doğrudan yollanan belgeler ile malları gümrükten çekmiş. Bankaya verilen vesaike de ihtiyacı kalmadığından bankaya, “Ben bu belgeleri almıyorum, ihracatçıya iade edin “ diye cevap vermiş. Alıcı pek de iyi niyetli birisi olmadığından, piyango gibi gelen vesaiki kullanıp malları, bedelini ödemeksizin gümrükten çekmiş.

Burada ihracatçının yapabilecekleri son derece kısıtlı, zor ve uzun uğraş gerektiren yasal süreçler. Bütün yapacaklarının sonucunda da eline olumlu bir şeyin geçip geçmeyeceği de oldukça şüpheli.

Vesaik Mukabili ödeme şeklinin kuralları çiğnenmeseydi, bu sonuçla karşılaşmayacaklardı.
Alıcı, malları almaktan vazgeçse bile, malın mülkiyetinin el değiştirmesine olanak tanıyan vesaik, ihracatçının elinde veya banka nezdinde olacağı için alıcı malları çekemeyecekti. Masraf kapısı açsa bile, malları geri getirme veya başka bir alıcıya satabilme olanağı ihracatçının elinde olacaktı. Başka bir deyişle, malları kaybetmemiş olacaktı.

Müşteri Veli Nimetimizdir diye bir deyiş vardır. Doğrudur bu deyişin ifade ettikleri amma bu demek değildir ki tüm kozları müşterinin eline teslim edelim.
Kuralları bilelim, uyalım, uygulayalım.

Kural ihlali sonucu kazaya kurban gitmeyelim…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019