Kemerleri bağlamak yetmez!

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

İlk nokta geçtiğimiz cuma gününden bu yana dehşet salan “ücretlerde artış” konusu. Manşette görülen artış, yıllık bazda yüzde 2.9, görece ufak bir kesimin ücret/primlerinde yaşanan artış. Tüm müdürlerin maaşı X2 olursa manşet veri yükselir ancak yöneticiler dışındaki kesim (işgücünün yüzde 84'ü) detayına baktığımızda bu artışı göremiyoruz. Hatta 2016 yılında yaşanan artışa oranla momentum kaybı olduğunu söylemek de mümkün. Bu içinde bulunduğumuz karmaşa ortamında, iyi haber. Kötü haber ise işgücünde “potansiyel” azaldıkça ücretler üzerinde baskı artıyor olacak. Yani ocak verisinde zayıf bir detay görmemiz bizi senenin geri kalanında kurtarmayacak.

İkinci nokta ise volatilite konusu. Gördüğüm kadarı ile piyasanın, bir anda 50’ye zıpladığı için, short volatiliteden anladığı VIX shortlar. Ancak dünya sadece Wall Street’tekilerin yaptıkları etrafında dönmüyor, yani short volatilite = short VIX değil. Carry tradeler de short volatilitedir ama konumuz yen satıp TL almaktan (ki geçen hafta paylaşmıştım, orada da rekor pozisyon var ve bu tehlikeli bir durum) daha ilginç. Aramızda tarımla uğraşan veya elma meraklısı varsa Braeburn elmasını biliyor olabilir. Apple fanatikleri varsa Apple’ın çeşitli iştiraklerini elma tipleri ile adlandırdığını da biliyor olabilir. Bu iki bilgiyi birleştirdiğinizde ortaya çıkan şey ise Braeburn Capital yani Apple’ın varlık yönetim şirketi olur. Diğer teknoloji şirketlerinin de var ama Braeburn yeterince temsilci olduğundan onunla devam edeceğim. Braeburn denildiğinde, Pimco’dan daha büyük bir “fondan” bahsettiğimizi bilmenizi isterim. Öyle ki, 41 milyar dolar ABD devlet tahvili (UST) ve 131 milyar dolar şirket tahvili var. Şimdi şöyle düşünelim; karlarınızı ABD dışında tutuyorsunuz ve sıfır faiz ortamında neredeyse ABD devleti gibi borçlanabiliyorsunuz. Borçlanarak kendi hisselerinizi alabileceğiniz gibi daha yüksek getirisi olan şirket tahvillerini de alabilirsiniz (özellikle de banka). Yani spreadi cebe atabilirsiniz. Peki getirilerin yükseldiği bir ortamda Braeburn ve benzerleri ne yapacak? Artık karları yurtdışında tutmaları gerekmeyeceğine göre bono piyasasına olan talep nasıl etkilenecek? ABD tahvilleri ile diplerde olan kalitesiz tahvil getiri makası açıldığında nelere olacak? Kısacası piyasada bir short vol var VIX shorttan öte...

Üçüncü nokta ise yine uyku kaçıran bir gelişme. Çarşamba günü endeksler eksi kapanış yapmasına rağmen UST’ler de değer kaybetti ve şu anda yüzde 2.82 seviyesinde. 2 enstrümanın grafiğini üst üste koyduğumuzda çok kısa süreli olmasına rağmen çok çarpıcı bir görüntü var. S&P ve UST beraber değer kaybediyor. Bu yıllardır var olan korelasyonun bozulması ve pek çok pozisyonun bir noktada çözülmesi anlamına gelecek bir gelişme (risk parity, pasif fonlar vs dediğimizde 1.5 trilyon dolardan bahsediyoruz). “Birlikte düşme” görüntüsünün ne kadar önemli olduğunu ne yapsam yeterince vurgulayamam. Bu görüntü sadece kısa vadeli bir “anomali” değil de piyasada kısık sesle konuşulduğu gibi bir “rejim değişikliği” ise kemerleri bağlamak yetmez, arabadan çıkmak tek yol!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019