Kentler artık Instagram üzerinden yarışıyor

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Her şey bundan tam 133 yıl önce Antalya’da küçük bir iskelenin etrafında başladı. 1882 yılının Nisan ayında tüccarlar, Antalya Ziraat ve Ticaret Odası’nı kurdu. Oda dediysek, sizi yanıltmasın… 1898’e kadar kendine ait bir yeri olmadan, üyelerinin şahsi işyerlerinde faaliyetlerine devam etti. İşte Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) temelleri böyle atıldı. 1922 yılında, Cumhuriyet ilan edilmeden bir yıl önce 100 üyesi 2 bin dolar bütçesi olan ATSO, bugün 30 bine yakın üyeye 49 meslek grubuna sahip 19.6 milyon liralık bütçesi olan dev bir kurum. 133. yıl gururu, tam da Antalya’nın vizyonuna yakışır bir organizasyonla ATSO Başkanı Davut Çetin’in ev sahipliğinde yaşandı. ATSO ile Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) 5 gün süren “Uluslararası Antalya Basın Fotoğrafı Günleri”ni düzenledi. 
Rekabetle ilgili konuşurken en sık tekrarladığımız cümlelerden biri, hepinizin bildiği gibi: “Artık ülkeler değil, kentler yarışıyor.” Belki de bu sözü biraz eksik söylüyoruz. ‘Artık kentler Instagram üzerinden yarışıyor’ desek yanlış bir tabir olmaz.

 Antalya Basın Fotoğrafı Günleri; hem Antalya’yı Instagram üzerinden daha fazla tanıtmaya çalıştı hem de adeta ‘dünyanın gözleri’ olarak tanımlayabileceğimiz dünyanın ve Türkiye’nin en tanınmış fotomuhabirlerini Antalya’ya getirdi. Dünyaca ünlü fotomuhabirlerinin 1240 fotoğrafı kentin 15 farklı noktasında sergilendi. Cam Piramit’te hem sergi hem söyleşiler yapıldı. Etkinlik için tam 540 metrekare fotoğraf basıldı. TFMD Başkanı Rıza Özel ile gerçekleştirilen etkinlik üzerine konuştuk. Özel, “Etkinlik kapsamında #photoAntalya etiketiyle Instagram yarışması düzenleyerek Antalya’nın marka değerini artırmak istedik. 15 günde bu etiketle 9 bine yakın fotoğraf paylaşıldı. Ayrıca #photoAntalya bir marka oldu. Etkinlik bittiği halde insanlar bu etiketle fotoğraf paylaşmaya, yurtiçinden ve dışından insanlar da bu etiketteki fotoğrafl arı beğenmeye devam ediyor” diyor. Özel, 11 binin üzerinde kişinin Cam Piramit’i ziyaret ettiğini söylüyor. Türkiye’den fotomuhabirlerinin duayen ağabeyi Ara Güler’in, Coşkun Aral’ın, Plutzer ödüllü Murad Sezer’in, halen aktif olarak mesleklerine devam eden Sebati Karakurt, Kutup Dalgakıran, Bünyamin Aygün, Burak Kara, Selahittin Sevi’nin, Instagram fenomeni Mustafa Seven’in, DEPO’dan Abdurahman Antakyalı’nın, isimlerini sayamadığım pek çok fotoğraf editörü ve fotomuhabirin hem fotoğrafl arı hem söyleşileri bu anlamda Türkiye’de bir ilk. İran, Rusya, Almanya, Fransa, Belçika, İspanya, Japonya, İtalya, Hollanda, ABD ve Güney Afrika’dan mesleğin bir numaraları da Antalya’daydı. Dünya fotoğraf oskarları olarak bilinen 10 World Press’e sahip Christopher Morris ile 9 World Press sahibi Jodi Bieber de etkinlikteydi. National Geographic’in efsane ismi Reza da... 

Oneistanbul da başladı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin yine en köklü odalarından İstanbul Ticaret Odası da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir Instagram etkinliği başlattı. #oneistanbul etiketi ile başlayan etkinliğin ilk fotoğrafl arını Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Başkan İbrahim Çağlar paylaştı. Bir yılda 4 kez, üç aylık periyodlarla #oneistanbul ve #İstanbul etiketiyle fotoğraf paylaşanlara ciddi ödüller verilecek. oneistanbul.city adresinden ayrıntılara ulaşabilirsiniz. 

İzmir ve Ankara iddialı Gaziantep geride...

Özetle ben bu satırları yazdığımda İstanbul etiketiyle tam 18 milyon 435 bin 795 fotoğraf Instagramdan paylaşılmıştı. İzmir 5 milyon 489 bin 958, Ankara 4 milyon 400 bin 102, Antalya 3 milyon 137 bin 556, Bursa 2 milyon 52 bin 94 fotoğrafta etikenlenmişti. Üzülerek söylüyorum ki Gaziantep sadece 538 bin 648 fotoğrafta etiketlenmişti. Hatta ne olur ne olmaz diye #antep etiketine de baktım ama rakam yine 151 binlerde… Dünyadaki yarışa bakarsak, Londra (London) 32 milyon 621 bin 473 paylaşımla açık ara önde. Newyork 23 milyon 762 bin 886, Berlin 9 milyon 395 bin 242, Paris 28 milyon bin 161, Barcelona 12 milyon 117 bin 38 ve Tokyo 7 milyon 839 bin 143 fotoğrafla sıralama başında. 

Kent isimli etiketler ülkeleri geçti

Türkiye (Turkey) 16 milyon 393 bin 498 gönderi ile ülkeler klasmanında ilk sıralarda. Sosyal medya kullanmayı en çok seven ülke olduğumuzu buradan da ölçmek mümkün. Almanya (Germany) 14 milyon 344 bin 602 ile bu yarışta önde. Amerika (America) 11 milyon 8 bin 762, Fransa (France) 14 milyon 163 bin 387 gönderi, İngiltere (England) 9 milyon 349 bin 282. 

Rakamlara bakarsak insanların ülke isimleri ile fotoğraf paylaşmaktan çok kent isimleriyle paylaşım yaptıklarını görüyoruz. Buradan ilk tespitimize dönmekte fayda var: Ülkeler değil kentler yarışıyor. Yarışı anlayan ve herkesten önce harekete geçen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Ticaret Odası’nı bir kez daha tebrik ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar