Kırşehir, Ahilik, IPARD

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Geçtiğimiz hafta ‘Ahilik Haftası’ydı. Daha doğrusu her yıl eylül ayında kutlanan ‘Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’ bu yıl alınan bir kararla Mayıs ayında gerçekleştirildi. 

Kabri Kırşehir’de bulunan Ahi Evran’ın öncülüğünde kurulan teşkilat, şimdiki esnaf ve sanatkarlar odalarına benzer bir işleyişi tüm Osmanlı coğrafyasına yaymıştı. Ahilik sadece ticaret ve el zanaatlarının kurallarını değil, ahlak ve felsefeyi de içeren bir yatay örgütlenmeydi. 7 kuralı olan teşkilata herkes alınmazdı. Küçük bir internet araştırması ile kimlerin teşkilata giremeyeceklerini görmek mümkün. Ama en dikkat çekici olanı belki de ‘vergi memurları’… 

Bu yapı içinde şimdiki zamana uyarlayarak ifade etmeye çalışırsak ‘kadınlar kolu’, ‘kadınlar birliği’ olarak tanımlayabileceğimiz bir başka yapı daha var ki; bu da ‘Bacıyan- ı Rum’… Rum, aynı ‘Mevlana Celalettin Rum-i’deki Rum ifadesi gibi o dönem ‘Anadolu’dan olma özelliğini ifade ediyor. Kısacası Bacıyan- ı Rum, bambaşka bir yazının konusu, iki cümle ile geçiştirmek olmaz. 

Genişleyen tüm Osmanlı coğrafyasına uzanan Ahilik teşkilatının merkezi ise Ahi Evran’ın kabrinin bulunduğu Kırşehir olarak kabul ediliyor. Anadolu’nun en büyük ozanlarından Neşet Ertaş’ın memleketi… 

DÜNYA Gazetesi’nin 2014 yılı verilerine dayandırarak, kent kent ekonomik ve sosyal gelişmişlik endeksini çıkardığı ’81 İLİN KARNESİ’ çalışmasında Ekonomi ve Yaşam Endeksi’ne göre Kırşehir 33’üncü sırada. Tarımın gayrisafi katma değere katkısında 5’inci. Yaklaşık nüfusu 224 bin kişi. 
Bu toprakların ticaretinin en köklü geleneklerinden birinin ev sahibi Kırşehir’in Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu ile sohbet etme şansına sahip olduk. Başkan, normalde eylülde kutlanan Ahilik Haftası'nın mayısa alındığını belirtiyor. Edinilen bilgiye göre tarihin seçim nedeniyle değiştirildiği söyleniyor. 

Başkan Ekincioğlu, 4. Teşvik bölgesinde bulunan kentin 5. Bölgeye alınmasını istediklerini söylüyor. Organize sanayi bölgesinde KOBİ niteliğinde 30 firmanın yer aldığı Kırşehir’de bölgedeki istihdam ise bin 100’de kalıyor. Kentte AVM yok. Başkan Ekincioğlu, tam da Ahilik kültürüne vurgu yaparak, ‘Biz alışverişimizi esnafımızdan yapıyoruz’ diyor. Ancak Başkan Ekincioğlu’nun vurguladığı önemli bir konu var. En büyük gelir kapısı hayvancılık olan kent, komşu iller Aksaray, Nevşehir ve Yozgat gibi IPARD desteklerinden faydalanamıyor. Ekincioğlu, ‘Bu konuda kapsam dışındayız ama kriterlerimiz tutuyor. Acilen bu konunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz’ şeklinde konuşuyor. Kırşehir’in tarımsal üretiminin en büyük bölümünü ise şeker pancarı ve hububat oluşturuyor. Sanayi de tarıma dayalı büyüyor. 

ÇANAKKALE’NİN ‘GAMES OF TROY’U VAR 

Türkiye’deki dizi sektörünün aksine daha hızlı gelişen konuları, daha kısa süreleri ile yabancı diziler gençler tarafından daha çok tercih edilir hale geliyor. Sezon sezon takip edilen dizilerden en öne çıkan ‘Games of Thrones’. Çanakkale'nin gençlik yarışmasının ismi ise ‘Games of Troy’. 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen spor müsabakaları bu hafta sonu Teknopark sahasında yer alan parkurda 10 farklı ülkeden 40 yarışmacı ile gerçekleştirildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar