KOBİ Gel

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

KOSGEB yeni bir destek bildirimi yaptı. Daha önce de yapıldığı gibi KOBİ’ler için, kendilerini geliştirebilmeleri amacıyla, değişik konularda destek verileceği açıklandı. KOBİ’lere önemli başlıklarda destek verilecek. Biz de bu çağrıya genel bir bakış açısıyla yaklaşarak, ihracat yapmak isteyen veya ihracatını geliştirmek isteyen KOBİ’ler için neler bulabileceğiz diye bir bakacağız.

2017/1 Proje Teklif Çağrısı numarası ve “ Kobigel-Kobi Gelişim Destek Programı Proje Teklif Çağrısı” adı ile yayınlanan destek bildiriminin Amaç bölümünde, “Katma değerli ve ileri teknolojili sektörlerin, Türkiye ekonomisinin üretim ve dış ticaret yapısının değişmesinde öncü rolü oynaması öngörülmektedir” denilmektedir. Amaç bölümünün daha alt satırlarında da “İhracat yapan KOBİ sayısı ve KOBİ’ler tarafından gerçekleştirilen ihracat hacmi arttırılacak” ifadesi yer almaktadır.

Başvuru koşullarında dikkatimizi çeken ilk unsur “Başvuru Koşulları” bölümünün ilk paragrafı olan “Hedef Sektörler” oldu. Burada yer alan “NACE REV 2. sınıfl amasına göre; imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler “ ifadesi ile desteklerin verileceği işletmelerin üretici olmaları gerektiği koşulu vurgulanıyor. Çağrıya orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki tüm işletmeler başvurabilir. Ancak başvuracak işletmeler KOBİ olmak durumundadır. Öte yandan işletme eğer orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerde ise; 2016 yılı verilerine göre net satış hasılatı en az 300 bin TL ve KOBİ beyannamesine göre çalışan sayısı en az 3 olmalıdır. Bir başka önemli unsur da başvuracak tüm işletmelerin bilanço esasına göre defter tutması ve 2016 yılı kurumlar ya da gelir vergisi beyannamesi ibraz etmesi zorunluluğunun olmasıdır. Buradan anladığımız ise şahıs işletmelerinin bu desteğe başvurma olasılığının olmamasıdır.

Uygun Proje Konuları başlığı altında da “İşletmeler, bu proje teklif çağrısı kapsamında aşağıdaki proje konularından sadece biri için başvuruda bulunabilecektir” denilerek, çağrıya konularına odaklanmış başvuruların alınması amaçlanmış. Bu bölümde yer alan 4. numaralı konu içeriği ise aşağıdaki gibidir:

• İhracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım,

• Hedef dış pazarın genişletilmesi,

•Dış pazar payının arttırılması,

• Yurt dışı müşterinin kalite beklentilerini karşılamak için ihtiyaç duyulan teknolojik kabiliyetlerin edinilmesi,

• Dış pazar standart ve belgelendirme şartlarının karşılanması ya da

• İhracata başlanması konularından biri veya birkaçını birlikte içeren faaliyetler desteklenecektir.

Proje süreleri en az 6 en fazla ise 12 ay olabilecektir. Verilecek destekler ise 300 bin TL geri ödemesiz, 700 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam bir milyon TL’ye kadar olabilecektir. Uygun görülen projelere erken ödeme yapılması olasılığı da vardır. Destek alınabilecek hizmetler arasında “Danışmanlık, Eğitim ve Yurt Dışı Seyahat” bulunmaktadır. Destek oranı tüm bölgelerde yüzde 60 oranındadır.

İhracat bizim olmazsa olmazımız diyen, gözü ve yönü ihracat olan KOBİ’lerimize duyurulur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019