Kolay yol arayanlara proforma formül

Osman Ata ATAÇ
Osman Ata ATAÇ İŞLETMECİLİK SOHBETLERİ oaatac@gmail.com

Bundan sonra birkaç hafta non-profit hizmet üreticisi kurumlara yatırım teşvik kurumlarını örnek alarak bakacağız. Bu işin doğru dürüst yapılabilmesi için gereken kavramsal ve pratik bazı konulara değineceğiz. Maalesef işletmecilikle ilgili her konuda yapmadığım gibi bu konuda da formüller veremeyeceğim. O nedenle aranızda eğer “Bu işin bir kolayı yok mu? Hocada her konuyu nükleer fiziğe çeviriyor. Alt tarafı altı üstü belli bir konu” diyenler varsa diye konuya dalmadan önce onlara bir liste veriyorum. Bu tablonun sonunda bazı sorularım olacak. Eğer cevap verebiliyorsanız, ki buna şaşırırım, bundan sonraki yazıları okumaya ihtiyacınız yok demektir.

Yok, eğer cevap veremiyorsanız, ki normaldir, bundan sonraki yazıları okumanızı öneririm.  İhracatı teşvik kurumları potansiyel yatırımcılara aşağıdaki hizmetleri üretir ve sunarlar:

A. Şirketler arası arabuluculuk hizmetleri, yerel pazar hakkında bilgiler, yerel istihdam koşulları hakkında bilgiler, uygun yer ve alt yapı bulunmasına yardımcı olacak hizmetler, finansman danışmanlığı hizmetleri, nakliye hizmetleri konusunda danışmanlık, gümrük, vergiler ve diğer benzeri konularda danışmanlık hizmetleri, Yapılabilirlik etütleri danışmanlığı ve çevresel etki çalışmaları yardımı;

B. Yerel hizmet sunucuları, yörede çalışan diğer yatırımcılar, yerel iş ortamı, fiyatlar, ortaklık arayanlar, çevrimiçi (on-line) hizmetler, işçi-eleman bulunabilirliği hakkında veri bankaları;

C. Uluslararası konferanslar düzenlemek-katılmak, yatırımcı delegasyonlarını ağırlamak, uluslararası fuarlara katılmak, diğer ülkelere yatırım misyonları düzenlemek, ülkedeki yabancı yatırımcılarla toplantı ve seminerler düzenlemek, yabancı medyada reklam yapmak, doğrudan iletişim kurmak, Web yoluyla tanıtım yapmak, telefon iletişimi kurmak, ulusal iletişim ajanslarıyla çalışmak, uluslararası iletişim uzmanları tutmak;

D. Promosyon broşürü, yatırım el kitabı, Web siteleri, sektör broşürleri, videolar, haber bültenleri,  veri belgeleri, CD ROM’lar;

E. Sicil-lisans yardımı, hukuk danışmanlığı, çalışma izni yardımı, gümrük danışmanlığı, personel seçimi danışmanlığı, telekomünikasyon yardımı, enerji ve su gibi konularda yardım.

Demek ki yapılacak iş basit. Elinizde yapılabilecek olan her şeyi kapsayan bir liste var. Dünyada benzer kuruluşların yaptığı başka bir şey pek bulamazsınız. Yapılabilecek olan her şey yukarıdaki listede var. Hedef kitle de belli. Hemen herkes Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Pasifik’in belli ülkeleri ve petrol zengini Ortadoğu ülkelerinden yatırımcı arıyor. Bu yatırımcılardan beklentiler de belli: Belli başlı beş yol var:

1. Ortak girişimler (Joint-ventures) /stratejik işbirlikleri;

2. Yeni tesis kurma;

3. Kira ve satın alınan tesislerde iş yeri açma;

4. Şirket birleşmeleri/ satın almalar yolu ile yatırım yapma ve

5. Özelleştirilen işlere talip olma.

Bakın bu yukarıdaki listeye size uygun gelen çalışmayı seçin. Yolunuz açık olsun. “Allah razı olsun işimizi kolaylaştırdın” diyerek listeye bakmaya başlayanlara bazı sorularım var:

1. Bu hizmetlerin hepsini yapamayacağınıza göre (ne iş gücü yeter ne para) yapılacak olanları nasıl seçeceksiniz?

2. Hadi bir şekilde seçtiniz içeriklerini nasıl tayin edeceksiniz? Ne söyleyeceğinizi, nasıl söyleyeceğinizi nasıl belirleyeceksiniz?

3. Hadi içerikleri bir şekilde yazdınız, hazırladınız, hedef yatırımcıların bunu okuduklarını, gördüklerini varsayalım onlardan ne tür bir reaksiyon beklemeniz gerektiğini nereden bileceksiniz?

4. Size bu işi yapasınız diye kaynak verenlere çalışmalarınızın meyvelerini nasıl açıklayacaksınız, mevcudiyetinizi nasıl haklı kılacaksınız?

Sağlıcakla kalın.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Teknokrat-Politikacı 30 Ekim 2019
Strateji mi? 23 Ekim 2019
Tenkisat 16 Ekim 2019
Kasvetli ilim 02 Ekim 2019
Zombiler 25 Eylül 2019
Yeni Bull 18 Eylül 2019
Bull 11 Eylül 2019
Neden olmuyor? 04 Eylül 2019
Olmayacak duaya... 28 Ağustos 2019