Konut satışı dibi gördü görecek!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Türkiye genelinde ocak ayında yaklaşık 73 bin konut satıldı. Geçen yılın aynı ayındaki 97 binlik satışa göre dörtte birlik azalma var. Yani geçen yıl ocakta 100 olan satışın bu yıl 75’te kalmasını önleyemedik. Dramatik bir düşüş!

Daha beteri var ama; ipotekli satışlar... Geçen yıl ocakta 28 bin 678 olan ipotekli konut satışı bu yıl 6 bin 537’de kaldı. Geçen yıl 100 olan ipotekli konut satışı bu yıl 23’e inmiş oldu. 100’den 23’e!

Konut sektöründe öyle pek de abartılacak bir sorun olmadığını söyleyebilen hala var mı acaba?

Şimdi birileri çıkıp "Bu yalnızca bir aylık satış, dolayısıyla genel eğilimi yansıtmaktan çok uzak” diyebilir.

Bu görüşte olanlara herhalde, “Geçmiş aylarda ne olduğunu da hemen herkes biliyor, sıkıntı yalnızca ocak ayına özgü bir durum değil yani” demek gerekir.

Başımızı kuma gömebiliriz, üç maymunu oynayabiliriz; ama böyle davranmanın bir yararı yok. Kendimizi kandırırız yalnızca.

İlk satışlarda üçte bir düşüş

Hep altını çizdiğimiz bir gerçek var; konut satışlarında toplam sayı o kadar da önemli değil. Önemli olan ilk satışların düzeyi.

Başka bir sektörden örnek verelim. Otomotiv sektöründe kaç otomobil satıldığına mı bakarsınız, sıfır otomobil satışının kaç olduğuna mı?

Nasıl ki otomobilde ilk satışlar önemliyse, konutta da aynı şekilde ilk satışlardır önemli olan.

İşte ocak ayındaki ilk satışlara bakıyoruz, geçen yıla göre tam yüzde 30 azalma var.

Geçen yıl ocakta 44 binin üstünde olan ilk satışlar bu yıl 31 binde kalmış.

İlk satışların ipotekli olanlarında yüzde 76, ipotek tesis edilmeksizin yapılanlarında ise yüzde 11 azalma var.

Yabancıya satışın artması normal

Ocak ayında yabancılar 3 bin 168 konut aldı. Geçen yılın aynı ayındaki bin 742 adetlik satışa göre yüzde 82’lik artış var.

Yabancıların Türkiye’de giderek daha fazla konut almalarında şaşılacak bir yön yok.

Birincisi, Türkiye’de konut fiyatları adeta yerinde sayıyor, hatta gerileme bile söz konusu olabiliyor, bu yüzden alım cazip.

İkinci döviz kurunun yüksek seyretmesi sayesinde konut fiyatları döviz bazında iyice ucuzlamış durumda.

Üçüncüsü ve en önemlisi, vatandaşlık hakkı elde etme sınırı geçen yılın eylül ayında 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü. Türkiye'de 250 bin dolarlık konut alan bir yabancı artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabiliyor.

Zaten bu kararla birlikte yabancıların alımı hızla arttı. Geçen yılın ağustos ayında 3 bin 866 olan yabancıların konut alımı eylülde 5 bin 615’e, ekimde 6 bin 276’ya çıktı. Yabancılar kasımda 4 bin 672, aralıkta 4 bin 560 konut aldı. Bu yıl ocak ayındaki alım ise biraz önce de aktardık, 3 bin 168 olarak gerçekleşti. Bu sayının yaz aylarında çok daha yukarı çıkması beklenmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar