Koreli CGV’nin yatırımları devam etmeli

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Gıda, lojistik, eğlence ve medya sektörlerindeki şirketlerinin değeri 3 trilyon doları aşan Koreli dev kuruluş CGV, 2016’da 800 milyon dolar gibi çok büyük bir rakam ödeyerek, Mars Sinemalarını satın almıştı. Son iki yılda, CGV Mars Entertainment yönetimi, ekonominizdeki tüm dalgalanmalara rağmen, “Biz Türkiye’ye güveniyoruz” diyerek, yatırımlarına aralıksız devam etti.

Ancak, geçen hafta sohbet ettiğimiz CGV Mars Entertainment Group CEO’su Dong Won Kwak, “21.12.2018 tarih ve 43 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Meclise sunulmuş olmasından dolayı çok üzgün olduğunu belirtti.

Teklif, reklam sürelerine kısıtlama getiriyor. Kampanya ve toplu bilet satışları için dağıtım şirketlerinden onay alınmasını hedefliyor. Yasa çıkarsa, gelirleri ciddi anlamda azalacak olan kuruluş, küçülmek ve yatırımlarını kesmek zorunda kalacak.

Sinemaların sorun yaşaması, AVM’lerdeki trafiğin azalmasına neden olarak, perakende sektörünü etkileyebilir. Ayrıca, Koreli yatırımcıların Türkiye planlarını gözden geçirmelerine neden olur. Bu bağlamda, dilerim teklif tüm tarafların memnun olacağı bir biçimde yeniden değerlendirilir.
CGV Mars Entertainment Group Türkiye’yi üs olarak konumlandırmak istiyor
CGV Mars Entertainment Group CEO’su Dong Won Kwak, gelişmeler hakkındaki sorularımızı yanıtladı:

- Toplam kaç salonunuz var?

38 ilde, 106 sinemamız ve 905 salonumuz var. Son iki yılda, 20 sinemada 147 salon açtık. Önceliği sinema altyapısı bulunmayan ya da sınırlı olan bölgelere verdik. Sinemalarımızın yüzde 48’i, Mardin, Bingöl, Adıyaman, Van, Diyarbakır, Urfa gibi Anadolu illerinde bulunuyor. Bu yatırımları yaparken kâr beklentisinden önce Türk izleyicisinin hak ettiği yüksek standartlarda sinema salonlarını sunmayı hedefledik.

- Yeni yatırım planlarınız neler?

2016’dan bu yana yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. Önümüzdeki 5-6 yıl içinde 200 milyon dolar civarında yeni yatırım yapmayı planlıyoruz. Dünya standartlarında konfor ve teknoloji ile donattığımız her salonun maliyeti 400 bin dolara ulaşıyor. Yüksek yatırım maliyetlerinin yanı sıra, halen AVM’lerde döviz ile kira veriyoruz.

Biz CGV Mars Entertainment Group olarak Türkiye’yi üs olarak konumlandırıyoruz. Avrupa’ya Türkiye’den açılarak, Türk sinema endüstrisine destek vermek istiyoruz.

- Yasa teklifinin yaratacağı sorunlar nedir?

Sinema sektörünün en büyük gelir kaynağı perde reklamlarıdır. Kârımızda reklamın payı yüzde 74,2. Elde ettiğimiz kârla, yeni ve yüksek kalite standartlarında salonlar açıyoruz ve Türkiye’deki film endüstrisine yatırım yapıyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 1.900 kişiye iş imkanı sağlıyoruz. Yatırıma devam edebilmek için reklam gelirine ihtiyacımız var.

Tüketicilerimize özel avantajlar içeren pek çok kampanya ve paket çıkarıyoruz. Örneğin, mısır ve menü kampanyasının toplam satışımızdaki oranı bu yıl yüzde 19 oldu. Teklif, bu haliyle yasalaşırsa, bu kampanyaları yapamayacağız. Tüketiciler de sinema bileti için daha yüksek ücret ödemek zorunda kalacak.

- Toplu satışlar?

Kurumsal firmalara yönelik yüksek hacimli toplu satışlar için uygun fiyatlarımız var. Bu yöntem ile birçok marka yüksek miktarda toplu sinema bileti alarak müşterilerine hediye ediyor ya da çok düşük ücretle kendi hizmetlerinin yanında sunuyor. Değişiklik, tüketicilerin ücretsiz veya avantajlı fiyatlarla bilet alma imkanını ortadan kaldıracak. Yapımcıların filmlerini daha geniş kitlelere ulaştırmasının önünde engel oluşturacak.

- Teklif yasalaşırsa, planlarınız değişecek mi?

Teklif bu şekilde yasalaşırsa önümüzdeki 5-6 yılda yapmayı planladığımız 200 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirmemiz mümkün görünmüyor. Bu süreçte öncelikle kâr amacı gütmeden Doğu’da ve Anadolu illerinde yaptığımız yatırımlar etkilenecek. Lokasyon kapatmaları gündeme gelecek ve küçülme planımızı devreye almak zorunda kalacağız. Bu durumdan, kendi çalışanlarımız de etkilenecek. Zira kapatılan sinemalar nedeni ile istihdam etmekte olduğumuz personel sayısı azalacak.

Kadınlar değişirse dünya değişir

24-25 Aralık tarihlerinde, bir grup gazeteci arkadaşımızla beraber, Antakya’ya kısa bir ziyaret yaptık. Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan ve ekibiyle birlikte Payas’taki STEM Eğitim Merkezi’ni ziyaret ettik. Kadın İçin Teknoloji Projesi kapsamında, teknoloji eğitimlerini tamamlayarak, sertifikalarını alan ve “STEM bizim hayatımızı değiştirdi” diyen kadınlarımızın mutluluğuna tanık olduk.

66 ilde 17 bin kadın

Teknosa, Habitat Derneği’yle birlikte 2009’den beri, kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımına destek olmak amacıyla Türkiye’nin farklı bölgelerinde kadınlara yönelik ücretsiz bilgisayar ve teknoloji eğitimleri düzenleniyor. Proje, Habitat Türkiye’nin genç gönüllülerin liderliğinde, yerelde sivil toplum örgütleri, belediyeler ve üniversitelerin katılım ve katkılarıyla sürüyor.

Eğitimlerde, bilgisayar kullanım alanları ve temel kavramları, internete giriş ve e-posta gönderimi, Microsoft Word, Excel ve Powerpoint programlarının genel uygulamaları, sosyal medya ve mobil cihaz kullanımı işleniyor.

Kadın İçin Teknoloji Projesi kapsamında bugüne kadar 66 ilde 17 bin kadına ulaşıldı. Bu yıl içinde Kırklareli, Bursa, Aydın, Manisa, Adıyaman, Adana, Hatay, Trabzon, Kayseri’de eğitimler verildi.

Dünya ile iletişim artıyor

Eğitimler, gönüllü eğitmenlerin ve katılımcıların uygun olduğu zamanlara göre düzenleniyor. 20 kişilik sınıflarda 16 saat teknolojiye giriş eğitimi veriliyor. Kadınlarımız bilgisayar, telefon ve internet kullanarak bilgiye erişmenin yollarını öğreniyorlar. Sosyal medyayla yakınlaşıyorlar. Böylece, çocukları ve birbirleriyle de iletişim kurabiliyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar