Bir Türk markası Amsterdam’da tekstilin geleceğine yön verenleri buluşturdu

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Dünyanın önde gelen “Premium” denim üreticilerinden Çalık Denim’in, sektörün geleceğini değerlendirmek için geçen yıl başlattığı ‘Ever Evolving Talks by Calik Denim’ etkinliğinin ikincisi, 22 Ekim’de Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da gerçekleşti. Moda ve tasarım dünyasının liderlerinin katıldığı konferansta, dünya çapında farklı sektörlerden gelen yıldız konuşmacılar görüşlerini ve deneyimlerini paylaştı.

Theater Amsterdam’da düzenlenen etkinliğin ana konuşmacılarından olan Y ve Z kuşağı gençlik üzerine çalışmalar yapan Matt Britton, gençlerin tüketim alışkanlıkları ve eğilimlerini ele aldı. Provenance Kurucusu ve CEO’su Jessi Baker, blockchain teknolojisi üzerinden şeffaf tedarik zinciri için yapılması gerekenleri anlattı.

Eski NFL oyuncusu ve NASA astronotu Leland Devon Melvin ile The Bear Scouts Kurucu Ortağı ve WGSN Denim&Sürdürülebilirlik Direktörü Dio Kurazawa ise, ‘Geleceğin Manzarası- İlkim Değişikliğini Aşmak’ konulu bir sohbet gerçekleştirdi.

“Müşterilerini en çok seven marka siz olun”

“Ever Evolving Talks” buluşmasının moderatörü BJ Cunningham, etkinliği
“Ever Evolving Talk”s fikirleri canlandıran bir platform. Biz sektörü birbirine bağlayan ve enerji veren bir deneyim sunuyoruz. İlham vermek istiyoruz. Statüko’ya meydan okuyoruz. Sınırları ortadan kaldırıyor ve değişim için bir katalizör olmak istiyoruz. “ sözleriyle tanımladı.
“Müşterilerinize size davranılmasını istediğiniz gibi davranın” diyen Cunningham, salondaki bine yakın katılımcıya “Müşterilerinizi en çok sseven şirket, en çok seven marka siz olun. Her attığınız adımda, müşteri memnuniyetini artırmayı hedefleyin ” tavsiyesinde bulundu.

Gençler sahip olmak istemiyor.

“Youth Nation” kitabının yazarı Matt Britton, gençlere ürün ve hizmet satan kuruluşlara, gelecekte sahip olmanın değil, erişimin öne çıkacağını hatırlattı. Geçmiş nesillerin aksine, gençlerin ev ya da araba sahip olmak gibi hayallerinin olmadığına, bunun yerine hayatı yaşamak istediklerine dikkat çekti.

“Gençler bağlanmak veya bir yere takılıp kalmak istemiyorlar. Onlar için erişim önemli. Borçlarla, kredilerle uğraşacak vakitleri yok. Bu endüstrileri kiralama modelleri yaratmaya zorluyor.” diyen Britton, şirketleri müşteriye yakın ve erişilebilir çözümler aramaya davet etti.
Geri-dönüşümlü blue-jean markası

Etkinlikte ‘BCorp ile İş hayatı ve iyilik bir araya nasıl gelebilir? başlıklı oturumda Mud Jeans Kurucu ve CEO’su Bert Van Son ve B LAB Europe’ın Yöneticisi Nathan Gilbert yeni üretim anlayışı üzerinde durdular.

Bert Van Son, Mud Jeans’in kiralama felsefesini “Bir blue- jean’e sahip olamazsınız. Ancak onu kullanırsınız. Sonra o başkasının olur” sözleriyle anlattı.

Mush Jeans bir üyelik sistemiyle çalışıyor. Müşteri, beğendiği bir modeli kullanmak için bir “kira” ödüyor. Bir yıl sonra, yeni bir model almaya karar verdiğinde, eski giysisini kuruluşa iade ediyor. Mush Jeans ekibi aldığı bu ürünü yenileyerek “vintage”- ikinci el- olarak satıyor. Kötü durumda olanların kullanılabilir parçalarıysa geri dönüşüm sürecine dahil oluyor.
Bert Van Son’un verdğii bilgiye göre, dünyada Jean üretimi için 24 milyar kilo pamuk kullanılıyor. Mush Jeans üretiminin yüzde 40’ında geri dönüşümlü malzeme kullanıyor. Böylece su ve enerjiden tasarruf ediyor.

Yavaş Moda akımı başlıyor

Yirminci yüzyıldaki hızlı moda “Fast Fashion” akımının sona ermek zorunda olduğuna dikkat çeken Mud Jeans Kurucu ve CEO’su Bert Van Son, yirmi birinci yüzyılın “Yavaş Moda” dönemi olacağını savunuyor.

Yeni modellerde tedarik zincirinin tün noktalarını kontrol ettiklerini, emek sömürüsünü ve kaynak israfını engellediklerini, şeffaf bir biçimde çalışarak, zehirli malzeme kullanmadan ve çevreye zarar vermeden yüzde 50 oranında büyümeyi başardıklarına dikkat çekiyor.

Gelecek nesillere ilham kaynağı olmak

Eski NFL oyuncusu ve NASA astronotu Leland Devon Melvin ile The Bear Scouts Kurucu Ortağı ve WGSN Denim & Sürdürülebilirlik Direktörü Dio Kurazawa ise, ‘Geleceğin Manzarası- İlkim Değişikliğini Aşmak’ konulu bir sohbet gerçekleştirdi.

Melvin, katılımcılara “Asla vazgeçmeyin. Hedefinize doğru yılmadan devam edin” çağrısında bulundu

Dünyanın en büyük önceliğinin eğitim olduğuna dikkat çeken Melvin, başarı için “Bilim, teknoloji, sanat ve matematik” eğitimlerine ağırlık verilmesi gerektiğini anlattı.

“Hepimiz, her şeyi yeniden düşünmeliyiz” diyen ünlü astronot, tüm ülkeleri kız çocuklarının eğitimi için çalışmaya davet etti.

Trendlere yön veren bir etkinlik

Ever Evolving Talks için Amsterdam’da Çalık Denim Genel Müdürü Fatih Doğan; Genel Müdür Yardımcıları Serhat Karaduman; ve Tolga Özkurt;, Finans Direktörü Aysun Şengür ve Pazarlama Müdürü Pınar Demirel’le bir araya geldik. Çalık Denim Genel Müdürü Fatih Doğan, buluşma hakkında şunları söyledi:

“Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz etkinlik, çok kısa sürede denim sektörü ve diğer sektörlerden uluslararası izleyicilere, deneyimler ve geleceğe yönelik farklı görüşleri sentezleyip sunduğumuz bir platforma dönüştü. Gelecek, inovasyon, yeni teknolojiler ve sürdürülebilirlik gibi birçok farklı alana dokunuyoruz. Yeni nesillere ve tüketim davranışlarına, küresel eğilimlere ve iş birliklerine odaklanıyoruz. Moda dünyasının bir parçası olan veya dokunan herkes bu etkinliğe katılabilir. Markalar, hazır giyim üreticileri, tedarikçiler, basın, akademisyenler ve öğrenciler… Bu nedenle, sektörü ileriye taşıyacak değerleri içeren bu etkinliğin önemine inanıyoruz.”

Hedef dünyada yüzde 10’luk Pazar payına ulaşmak

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık tarafından 1987 yılında 111 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Çalık Denim, bugün Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde 189 bin metrekare kapalı alan üzerindeki entegre tesislerinde, yıllık 55 milyon metre kapasiteyle üretim yapıyor.

Çalık Denim, üretiminin yüzde 50’den fazlasını ihraç ediyor. 2019’da iplik, boyama, dokuma, terbiye ve otomatik depo için yaklaşık 20 milyon ABD Doları yatırım yapan kuruluş, 60 – 65 milyon metre kumaş üretimi hedefliyor.

Markanın global alandaki varlığını güçlendirmeyi ve Türk Malı’nın kalitesini geniş kitlelere duyurmayı amaçlayan Çalık Denim, katma değerli denim kumaş sektöründe yüzde 10’luk pazar payına ulaşmayı hedefliyor. Kuruluş, 2018’de gerçekleştirdiği premium denim kumaş üretimiyle katma değerli global pazarda tek başına yüzde 7 – 8 paya sahip bulunuyor.

Dev markalarla işbirliği

Çalık Denim global pazarda dünyanın önemli markalarıyla iş birlikleri yürütüyor. Aralarında, Diesel, Replay, G-Star, Tommy Hilfiger, Pepe Jeans, Topshop, River Island, M&S, Citizen of Humanity, Guess, Joe’s Jeans, Banana Republic, H&M, GAP, Zara, Mavi, Colin’s gibi dev markaların da olduğu pek çok yerli ve yabancı kuruluş için üretim yapıyor. 2018’de Türkiye’nin ilk bin ihracatçı firması arasında 321’inci, tekstil sektöründe ise 11’inci sırada yer alan Çalık Denim, 2300’ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyor.

Cironun yüzde 2’si Ar-Ge ‘ye

Çalık Denim teknoloji ve inovasyona kesintisiz bir biçimde yatırım yapıyor. Cirosunun yüzde 2’sini Ar-Ge çalışmalarına ayıran kuruluş, yenilikçi ürünler geliştirmeye büyük önem veriyor. 2011 yılında aldığı sertifikayla Türkiye’nin tekstil sektöründeki yedinci Ar-Ge merkezini açmaya hak kazanan Çalık Denim’in Ar-Ge Merkezi, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ilk ve tek Ar-Ge Merkezi konumunda. 2018 yıl sonu itibarıyla 180’in üzerinde proje çalışması yapılan ve 40’ın üzerinde mühendisin bulunduğu merkezde ‘İleri Tekstil Ürünleri’ üzerine araştırmalar gerçekleştiriliyor.

Sürdürülebilirlik tüm süreçlerin merkezinde

Çalık Denim Genel Müdürü Fatih Doğan’ın verdiği bilgilere göre, kuruluş üretimin tüm aşamalarında çevreye gelebilecek zararı en aza indirme hedefiyle çalışıyor.

Bu yıl tüm çalışmalarının sonuçlarını paylaştığı CSR raporunu yayınlayan Çalık Denim, halihazırda BCI sertifikalı Türk ve ABD pamuğu kullanıyor. Sürdürülebilir pamuk üretimini ve kullanımını, pamuğun yeni standardına dönüştürmeyi hedefleyen tedarikçisi Enrich Cotton ile 2020’de tamamen BCI sertifikalı pamuğa, 2021’de ise tamamen Türk pamuğuna geçmeyi planlıyor.

Sosyal projelere büyük destek

Çalık Denim’in İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Sürekli Eğitim Merkezi’yle birlikte yarattığı Denim Anatomy, tekstil sektörüne büyük katkı sağlıyor. Denim Anatomy, tekstil markalarının yöneticilerine ve sektör çalışanlarına teorik ve pratik bilgiler içeren bir eğitim programına sahip. Program, denimin, pamuktan başlayarak üretimine kadar olan tüm aşamalarını inceliyor ve denimin kullanım alanlarının keşfine yönelik çalışmalar içeriyor.

Çalık Denim, ayrıca sosyal projelere de büyük destek veriyor. Modern bir bina ve teknolojik donanımlı 32 dersliğe sahip Mahmut Çalık Eğitim Kompleksi’nin Anadolu Lisesi Bölümü; Malatya’da 12 bin metrekarelik alan üzerine kurulan, 75 yatak kapasiteli Hasan Çalık Hastanesi gibi eserleri mevcut.

Bunların yanı sıra, Turgut Özal Özel Eğitim Okulu, Abdulkadir Eriş Özel Eğitim Okulu ve Ali Kuşçu Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi olmak üzere üç engelliler okulunun öğle yemeklerini (günlük 595 kişi) karşılıyor. Malatya Eğitim Vakfı aracılığıyla ekonomik anlamda desteğe ihtiyaç duyan başarılı üniversite öğrencilerine burs desteği sağlıyor. Bölgedeki okullara kırtasiye, oyuncak ve kitap yardımında bulunuyor.

Türkiye dünya dördüncüsü

• Dünya toplam denim kumaş ihracatı yaklaşık olarak 4 milyar 910 milyon dolar.
• Türkiye (Hong Kong da Çin olarak kabul edildiğinden) dünyanın 4. en büyük denim kumaş ihracatçısı konumunda.
• ITC verilerine göre Türkiye’nin 2018 yılı ihracatı 338 milyon dolar.
• 2018 yılı itibarıyla denim kumaş ihracatında dünya dördüncüsü olan Türkiye’nin dünya pazar payı %7
• Denim hazır giyim ihracatında da dünya dördüncüsü olan ülkemizin pazar payı %4,5
• Türkiye’den 80’den fazla ülkeye denim kumaş ihracatı gerçekleştiriliyor.
• Çalık Denim, TİM tarafında 15 yıldır yapılan ve 26 sektörün tamamını kapsayan ilk 1000 ihracatçı firma araştırmasının 2018 yılı sonuçlarına göre 321. sırada
• Çalık Denim, Türkiye’nin denim kumaş ihracatında ilk 3 firmadan biri

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar