Korktular ve kaybettiler

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Fenerbahçe ve Galatasaray el ele verdiler, Beşiktaş’a “Sen git, biz sana yetişiriz” dediler. Sanıyorum Saracoğlu’nda oynanan derbinin en kısa özeti bu. Cuma günü derbiyi analiz ettiğimiz yazıya, “Korkunun derbiye faydası yok” başlığını seçerken her iki takımın da savunmada açık verdiğinden bahisle oyunu rakip yarı alanda oynamaları gerektiğinden söz etmiştik. Kadıköy’de sahaya çıkan Galatasaray takımı baştan kaybetmiş görüntüsüyle aynada inançsız bir akis verirken, Fenerbahçe ise golü attığı 37. dakikadan, skorun beraberliğe geldiği 84. dakikaya kadar kalesini savunmaktan başka hiçbir şey yapmayan bir görüntüdeydi. Vitor Pereira’nın yaptığı oyuncu değişiklikleriyle mevcut duruma tuz biber ektiğini ve kaderine razı Galatasaray takımını ikinci devrede canlandırdığını düşünenlerdenim.

Galatasaray’ın mevcut takım yapısıyla “savunan taraf” olması oldukça zor. Bu nedenle tıpkı Fatih Terim döneminden hatırladığımız şekliyle önde baskı yapan ve dönen topları kazanarak rakipleri üzerinde baskı kuran bir futbol anlayışına geçiş yapması şart. Fenerbahçe karşısında maça kontrollü başlayıp skoru tutma hedefini güdünce koskoca bir 45 dakikayı rakip kaleye gidemeden tamamladılar. Oysa tam da yukarıda bahsettiğimiz yazımızda geçen şu cümle durumu tüm netliğiyle gözler önüne seriyordu: “Bilhassa Galatasaray açısından karşılaşmayı değerlendirdiğimizde, Fenerbahçe’nin en zayıf alanına yani savunma bölgesine topu taşımak elzem görünüyor.” İşte Galatasaray beraberliği yakalayıp, galibiyeti kovaladığı dakikalarda tam da bunu yaptı. Hamza Hamzaoğlu’nun Burak Yılmaz ve Sinan Gümüş’ü oyuna alırken, rakibinin içinde bulunduğu durumu iyi etüt ettiğini ve durumdan vazife çıkardığını söyleyebiliriz. Vitor Pereira ise tam tersine Fernandao ve Meireles’i sahaya sürerek takımını kendi yarı sahasına mahkûm etti. Hal böyleyken maçın son bölümlerinde Galatasaray’ın rakibine oranla çok daha etkin bir görüntü çizmesi kimseyi şaşırtmamalı. Onların handikabı Kadıköy’de 16 yıldır kazanamamış olmanın getirdiği ürkek ve tedirgin atmosfer. Oysa sarı-kırmızılıların bu maçtan sonra gerçekleri bir şekilde gördüğünü ve avuçlarından kayan ilk yarıya oldukça hayıflandığını düşünüyorum.

Fenerbahçe özelinde karşılaşmayı ele aldığımızda, maç öncesi bizim de tahmin ettiğimiz 4-3-3 dizilişinin dimağlarda bıraktığı soru işaretini tartışmaya açmak gerektiğini görüyoruz. Futbolcuları göbekte üçlü sacayağı şeklinde yerleştirmekle bu sistem işlerlik kazansa durum çok daha kolay olurdu ama maalesef futbol bu kadar basit dinamiklere sahip değil. Üstelik Pereira’nın yaptığı gibi “Mehmet Topal sigorta; Josef işin savunma yönünü kotarır, Diego da hücum aksiyonlarını yönetir” demekle sorun çözülmüyor. İşin doğrusu bu üç futbolcudan ikisinin (Mehmet Topal’ın önündeki ikili) modern futbolda “box to box” denilen tipte futbolcular olması gerek. Fenerbahçe’nin derbi düzeninde ise doğal olarak Diego geri gelmeyen, Josef ise ileri gitmeyen rolleri oynadılar. 4-3-3’te kaymalar da dâhil iki yönlü döndürülmesi gereken bir çark var. Hal böyle olunca Fenerbahçe hakkında, “Yahu müthiş kadro kuruldu lakin gol pozisyonuna giremiyor” diye feveran edilmesinden doğal bir şey yok. Okuyucularımızın daha kolay anlaması bakımından bir tasvir yapmak gerekirse; Mehmet Topal’ın sol önünde Emre Belözoğlu, sağ önünde Tolgay Arslan’ın olduğu bir üçlü hayal edilerek ideale yakın bir göbek yerleşimi hayallerde canlandırılabilir. Mevcut kadroda ise Topal – Meireles – Ozan üçlüsü bu düzene en uygun isimler gibi görünüyor.

Evet, sonucu merakla beklenen derbi tamamlandı ve sonucu da en çok Beşiktaş’ın işine geldi. Biz maç öncesi “Korkunun derbiye faydası yok” derken, dönüşümlü olarak birbirlerinden korkan iki teknik adam hem derbinin kalite olarak vasatın altında kalmasına hem de alabilecekleri 3 puanın heba olmasına neden oldular. Bence bu skorun ardından “Her iki takım da iki puan kaybetti” demek mevcut tabloya daha çok yakışacak.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 9. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

Ç. Rizespor-Akhisar Belediyespor
Rizespor düşüşte- Çaykur Didi Stadı’nda oynanan ve hakem Yaşar Kemal Uğurlu’nun düdük çaldığı karşılaşma Akhisar’ın 2-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Akhisar Belediyespor ligde deplasmanda ilk galibiyetini almış oldu. Konuk ekibe 3 puanı getiren golleri 26. dakikada penaltıdan Güray ve 45. dakikada Hugo Rodallega kaydetti. Bu sonucun ardından Akhisar Belediyespor puanını 16’ya çıkardı. Çaykur Rizespor ise 10 puanda kaldı. Süper Lig’in 10. haftasında Rizespor deplasmanda Kayserispor ile karşılaşacak. Akhisar Belediyespor ise Antalyaspor’u konuk edecek.

Eskişehirspor-Kayserispor
Kayserispor patlama yaptı- Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynanan ve hakem Özgür Yankaya’nın düdük çaldığı karşılaşma 3-1 Kayserispor üstünlüğüyle sonuçlandı. Konuk ekibe 3 puanı getiren golleri 7. dakikada penaltıdan Diego Biseswar, 29. dakikada Derley ve 90+5’te Oğulcan Çağlayan atarken Eskişehirspor’un tek sayısını 13. dakikada Gekas kaydetti. Kayserispor’da 30 ve 73. dakikalarda sarı kart gören Samba Sow kırmızı kart gördü. Bu sonucun ardından Kayserispor puanını 8’e çıkardı. İsmail Kartal’ın çalıştırdığı Eskişehirspor ise 4 puanla son sırada kaldı.

Kasımpaşa-Bursaspor
Son sözü Necid söyledi- 4 haftadır kaybetmeyen Kasımpaşa kendi sahasında Bursaspor’u konuk etti. Karşılaşma Bursaspor’un 1 - 0’lık üstünlüğü ile sonuçlandı. Bursaspor’un golü 80. dakikada Tomas Necid’den geldi. Ev sahibi maç boyunca yakaladığı gol fırsatlarını cömertçe harcayınca yenilgiden kurtulamadı. Bu sonuçla Bursaspor puanını 12’ye çıkarırken, lacivert-beyazlı ekip 14 puanda kaldı. Karşılaşmanın 87. dakikasında Bursaspor’dan Josue kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Süper Lig’in 10.haftasında Bursaspor sahasında M.Sivasspor’u ağırlayacak. Kasımpaşa ise deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşacak.

Gençlerbirliği-Osmanlıspor 
Altın vuruş- Spor Toto Süper Lig’de 9. hafta mücadelesi Ankara derbisine sahne oldu. Başkent takımları, Gençlerbirliği ile Osmanlıspor karşı karşıya geldiler. Ankara 19 Mayıs Stadı’nda oynanan karşılaşmada ev sahibi ekip 1-0 galip geldi. Kırmızı-siyahlı ekibin golünü 31. dakikada Ante Kulusic kaydetti. Mustafa Reşit Akçay’ın takımı 3 haftadır kazanamazken, Gençlerbirliği son 3 haftada 6 puan alarak puan sıralamasında az da olsa rahatladı. Alınan bu sonuçla birlikte Gençlerbirliği puanını 10 yaptı. Osmanlıspor 11 puanda kaldı. 10. hafta maçlarında Gençlerbirliği, Torku Konyaspor deplasmanında puan arayacak. Osmanlıspor ise sahasında Fenerbahçe’yi ağırlayacak.

Gaziantepspor-Mersin İ.Yurdu
Tek gol ve üç puan- Spor Toto Süper Lig’in 9. haftasında Gaziantepspor sahasında Mersin İdman Yurdu’nu 1-0 mağlup etti. Gaziantep Kamil Ocak Stadı’nda oynanan karşılaşmada Gaziantepspor’un galibiyet golünü 47’de Larsson attı. Karşılıklı ataklarla geçen karşılaşmada her iki takımın kalecisi de yaptıkları kurtarışlarla göz doldururken, bilhassa Karcemarskas performansıyla takımına galibiyeti getiren isim oldu. Bu sonuçla Gaziantepspor puanını 13’e yükseltirken, konuk takım Mersin İdman Yurdu 5 puanda kaldı. Ligin 10.haftasında Gaziantepspor, deplasmanda Trabzonspor ile karşılaşacak. Mersin İdman Yurdu ise sahasında M.Başakşehir’i konuk edecek.

M.Başakşehir-T. Konyaspor
Başakşehir sükse yaptı- Spor Toto Süper Lig’in 9. hafta maçında Medipol Başakşehir sahasında konuk ettiği Torku Konyaspor’u 4-0 mağlup etti. Başakşehir Fatih Terim Stadı’nda oynanan maçta Medipol Başakşehir’e galibiyeti getiren goller 28’de Bekir İrtegün, 68 ve 82’de Edin Visca ile 77. dakikada Mehmet Batdal’dan geldi. Hakem Abdülkadir Bitigen’in yönettiği karşılaşmada maç boyunca üstün oynayan taraf ev sahibi Başakşehir oldu. Bu sonuçla Medipol Başakşehir puanını 15 yaparken, Torku Konyaspor ise 15 puanda kaldı. Süper Lig’in 10.haftasında Medipol Başakşehir, Mersin deplasmanında puan kovalayacak. Konyaspor ise içeride Gençlerbirliği’ni ağırlayacak.

HAFTANIN TAKIMI:    M.Başakşehir

HAFTANIN İNCİSİ:    “Trabzonspor, rahat nefesi sezon sonu almak ister.” Şota ARVELADZE

KARE AS:            Edin Visca (M.Başakşehir)
                Derley Marinho (Kayserispor)
                Okay Yokuşlu (Trabzonspor)
                Zydrunas Karcemarskas (Gaziantepspor)

GOL KRALLIĞI:        7 Gol – Tomas Necid (Bursaspor)
6 Gol – Mario Gomez (Beşiktaş)
                 6 Gol – Leonard Kweuke (Ç.Rizespor)
                 6 Gol – Samuel Eto’o (Antalyaspor)
                 6 Gol – Edin Visca (M.Başakşehir) 

PUAN DURUMU

Takım    O    G    B    M    A    Y    P
Beşiktaş    8    6    1    1    19    8    19
Galatasaray    9    5    3    1    18    9    18
Fenerbahçe    9    5    3    1    14    9    18
Akhisar Bld.    9    4    4    1    11    7    16
M. Başakşehir    9    5    0    4    14    9    15
Konyaspor    9    4    3    2    11    13    15
Kasımpaşa    9    4    2    3    10    5    14
Antalyaspor    8    4    2    2    13    11    14
Trabzonspor    9    4    1    4    12    12    13
Gaziantepspor    9    4    1    4    7    12    13
Bursaspor    9    4    0    5    11    12    12
Osmanlispor FK    9    3    2    4    13    12    11
Rizespor    9    2    4    3    14    13    10
Gençlerbirliği    9    3    1    5    11    15    10
Kayserispor    9    2    2    5    7    10    8
Sivasspor    9    0    6    3    10    15    6
Mersin İ. Yurdu    9    1    2    6    9    21    5
Eskişehirspor    9    1    1    7    7    18    4

NOT: Antalyaspor – Beşiktaş maçı değerlendirmede yer almıyor. 

TEKNİK ANALİZ
(M.Sivasspor – Trabzonspor)

Taktiksel değişim
Ligde zor günler yaşayan iki takımın mücadelesinde gülen taraf 2-0’lık skorla Trabzonspor oldu. Mağlubiyet sonrası Sivasspor teknik direktörü Sergen Yalçın görevi bırakma kararı alırken, bordo-mavili takımın teknik patronu Şota Arveladze ise rahat bir nefes aldı. Maça üçlü savunma bloğu ile başlayan Trabzonspor; Yusuf ve Cavanda’yı “wing back” olarak kullanırken, Erkan ile Marin’i kanatlardan içeri sokarak hücum gücünü arttırmaya çalıştı. Açıkçası bu tip bir sistemi layıkıyla uygulayabilmek maç pratiği gerektirdiğinden Trabzonspor’un organize bir görüntü vermediğini söyleyebiliriz. Öte yandan bu maçı 3 puanla kapatmak tüm teknik verilerden daha önemliydi ve Trabzonspor bunu başararak üzerindeki kara bulutları biraz olsun dağıttı. 

HAFTANIN MAÇI
(Fenerbahçe – Galatasaray)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Fenerbahçe        : 150.000.000 Euro (27 Futbolcu)    Fenerbahçe        : 27,4
Galatasaray        : 123.000.000 Euro (26 Futbolcu)    Galatasaray        : 27,4
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016