Lojistikte Ar-Ge atağı

Aysel YÜCEL
Aysel YÜCEL SEYİR DEFTERİ aysel.yucel@dunya.com

Ar-Ge, Türkiye'de son yılların en önemli gündemi. Endüstri 4.0'ın konuşulduğu bir zamandayız. Firmaların hızlanan, bütün üretim ve hizmet sürecini kapsayan teknolojik gelişmelerin dışında kalarak ayakta kalması, artık çok daha zor. Türkiye bu konuda önemli gelişmeler sağladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017'nin ocak ayında Türkiye'de Ar-Ge Merkezi açma yeterliliğine sahip çok sayıda firma bulunduğunu vurgulayarak, hedeflerinin 2017 yılında Türkiye'deki Ar-Ge merkezleri sayısını bine çıkartmak olduğunu söylemişti. Teşvikler ve bakanlığın çalışmaları sonuç verdi, ocak ayında 350 olan Ar- Ge sayısı eylül başında 600'ü geçti. 

Ar-Ge deyince öncelikle akla üretim yapan firmalar ve daha kapasiteli makinalar geliyor. Ancak hizmet sektörü de aslında üretim kadar önemli bir Ar – Ge alanı. Lojistik sektörü mesela… Daha hızlı, hatasız ve daha düşük maliyetli bir taşıma, tedarik sistemi kurmak sektördeki her firmanın konusu. Maliyetleri düşürürken taşıma sürelerini kısaltmak, verimliliği artırmak… Bunlar sadece son model gemilerle, TIR'larla mümkün değil. Bütün süreci kapsayan sistemler kurmakla mümkün...

Bakanlıktan ilk onayı Ekol aldı

Lojistik sektöründe yenilikçi girişimleriyle dikkat çeken Ekol, Ar- Ge konusunda da adım atan şirket olmuştu. Ekol'ün Ar-Ge merkezi bakanlık tarafından onaylanan ilk lojistik Ar-Ge merkeziydi. Cirosunun yaklaşık yüzde 2'sini Ar-Ge'ye ayıran ve 150 çalışanı bulunan bu merkezde Ekol, depoda kendi kendini yöneten cihazlar, treyler takip sistemleri, yüz tanıma sistemi, otomasyon sistemleri, sesli ürün toplama sistemleri, dikey asansör sistemleri, otomatik ayrıştırma sistemleri, otomatik yükleme ve boşaltma sistemleri geliştiriyor. Şirket 4 yılda 130'dan fazla proje üretti.

Borusan yeni merkezler açacak

Borusan Lojistik'in Ar- Ge departmanı da geçtiğimiz yıl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak onaylandı. Şirket Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme için 100 milyon TL yatırım yaptı. Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, 2017'nin Ar- Ge'de atak yılı olacağını vurgulayarak, Lojistik Ar-Ge Merkezi'nin yanı sıra İleri Malzeme Geliştirme Ar-Ge Merkezi ile Tasarım ve Mühendislik Ar-Ge Merkezi için de çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Ceva Türkiye'ye yatırım yaptı

Geçtiğimiz mayıs ayında da dünyanın en büyük tedarik zinciri yönetim şirketlerinden biri olan CEVA Lojistik Türkiye'nin Bilgi Teknolojileri Departmanı, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye'nin 355'inci Ar-Ge merkezi olarak onaylandı.İnovasyon ve dijitalleşme çalışmalarının yürütüleceği merkez, CEVA'nın ürün ve hizmet kalitesini daha da artırmayı, müşterilerine de maliyet avantajı sağlamayı hedefliyor. CEVA Ar-Ge Merkezi'nde, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda yeni ürünler geliştirilecek, mevcut ürünlerin teknik kabiliyetleri artırılacak ve iyileştirilecek. 2017 sonuna kadar merkezde 35 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Sertrans cironun yüzde 5'ini ayıracak

Sertrans da geçtiğimiz haftalarda da Ar-Ge Merkezi onay aldı. Hadımköy tesislerindeki Ar-Ge Merkezi'nde ilk etapta 25 uzman görev yapacak. 2018 sonuna kadar uzman sayısı 40'ı bulacak. İlk etapta 2016 yılının toplam cirosunun yüzde 1'i Ar-Ge çalışmaları için ayrılırken önümüzdeki yıllarda bu oran yüzde 5'e çıkacak. Sertrans Logistics Ar-Ge Merkezi'nde dijitalizasyon, inovasyon, bulut teknolojileri üzerinden satılabilir yeni ürünlerin geliştirilmesi gibi çalışmalar gerçekleştirilecek.

609'uncu merkez Alışan'dan

Lojistikte Ar-Ge merkezi onaylanan bir diğer şirket de Alışan oldu. Ar-Ge Merkezi, geçtiğimiz günlerde bakanlık onayı aldı ve Türkiye'nin 609'uncu merkezi olarak faaliyete geçti. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, bu Ar-Ge merkezinin entegre lojistik hizmetleri ve teknolojik gelişimiyle sektör lideri olma hedeflerine büyük katkı sağlayacağı görüşünde. Damla Alışan, “Geleceği şekillendirmenin ancak geleceği inşa etmekle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Sektöre yön verme hedefine ulaşmanın yolu Endüstri 5.0 çağına giden yolda, nesnelerin birbiriyle konuştuğu Endüstri 4.0 çağının itici kavramları olan Ar-Ge, inovasyon ve fikri mülkiyet kavramlarının tüm şirket çalışanlara benimsetilebilmesinden geçiyor” dedi. Merkez, lojistik yapay zeka, depoda kendi kendini yöneten cihazlar, otomasyon sistemleri, otonom ürün toplama sistemleri gibi alanlara yönelik bilgi, teknoloji ve yazılımları geliştirecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar