Maça gitmiyoruz!

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

 

Profesyonel futbolda 55'inci sezona merhaba demeye çok az zaman kaldı. Finansal, yönetsel ve iktisadi olarak bin bir türlü sorunlarla boğuşan futbolumuz 19 Ağustos'ta ilk santrasını yapacak. 2012-13 sezonunun ilk devresi, 23 Aralık'ta sona ererken, 34 haftalık maraton ise 19 Mayıs 2013'te bitecek.

2012-13 Sezonu kombine kart satışları iyi gitmiyor!

Ligin başlamasına çok az bir süre kala takımlarımız hızla kombine kart satışlarına yöneldiler. Satışlar devam ediyor. Ancak genel görünüm çok iç açıcı değil. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın dışında kombine kart satışları çok da beklendiği gibi gitmiyor.

Güncel medyada çıkan haberlere göre, bugüne kadar Galatasaray 45 bin, Fenerbahçe 30 bin ve Beşiktaş ta 4 bin civarında kombine kart satışı yaptı. Anadolu takımları ise son derece düşük koltuk bedellerine karşın, yıllık kombine kart satışında zorlanıyorlar.

2011-2012 sezonunda 52 bin seyirci kapasiteli TT Arena'da 40 bin satış rakamını hedefleyen Galatasaray ancak 27 bin kombine satışı yapabilmişti. Aynı dönemde Fenerbahçe ise 52 bin kişilik Şükrü Saraçoğlu'nda 33 bin kombineye ulaşmıştı. Geçen yıl yaptığı flash transferlerle kombine sayısını 14 bin 600'e çıkartan Beşiktaş ise bu sezon bir yandan stat, bir yandan finansal diğer taraftan Avrupa kupalarından men edilme gibi sorunlar yüzünden, hala ancak 4 bin civarında bir kombine satışı gerçekleştirebildi.

Alman Bundesliga'da aşırı talep kombine satışını durdurdu

İşte tam da bu konuda geçen haftalarda yazılı ve görsel medyamızda Alman Bundesliga takımlarının kombine kart satışlarına ilişkin ilginç bir haber yer aldı. Söz konusu habere göre Alman Bild dergisinin Bundesliga ekiplerinin kombine kart ve yıllık bilet satışlarına ilişkin yapmış olduğu habere gerçekten ilginçti.

Bild, Alman Profesyonel Futbol 1.Ligi Bundesliga ekiplerinden Borussia Dortmund, Werder Bremen, Schalke 04, FC Nürnberg, Eintracht Frankfurt, Borussia Mönchengladbach ve Hamburg gibi takımların gelecek sezon maçlarına olan aşırı ilgi ve artan talep yüzünden bilet ön satışlarının durdurulduğunu bildiriyordu.

Dergiye göre, Bundesliga'nın 2012-13 sezonunda oynanacak maçları statlarda izlemek isteyen taraftarlar kulüp bilet satış noktalarına ve kulüplere akın yaptı. Bilet satışlarına olan aşırı talep Bundesliga'da daha şimdiden rekor seyirci sayısına ulaşılacağının da habercisi durumunda.
Dergide yer alan habere göre, Bundesliga'nın yeni takımı Fortuna Düsseldorf kulübü de 30 bin bilet satışı gerçekleştirdi.

Seyirci sayısı bakımından Süper Lig 10’uncu sırada

Ortalama seyirci sayısı bakımından Süper Lig Avrupa ligleriyle kıyaslandığında, 11 bin 13 ortalama seyirci sayısıyla onuncu sırada yer alıyor. 18 kulübün sezon boyunca ulaştıkları toplam seyirci sayısı ise 3 milyon 369 bin 904 kişi.

Avrupa'da ise 42 bin 665 ortalama seyirci sayısıyla Alman Bundesliga ilk sırada yer alırken, onu 35 bin 294 seyirci ortalamasıyla İngiliz Premier Lig izliyor. Üçüncü sıradaysa, 28 bin 221 seyirci ortalamasıyla İspanyol La Liga kendisine yer buluyor.

Alman Bundesliga ekipleri yıl boyunca 13 milyon 55 bin 592 kişiyi tribüne çekerken, İngiltere'de bu sayı 13 milyon 411 bin 720, İspanya'da 10 milyon 723 bin 790 ve ülkemizde ise 3 milyon 369 bin 904 kişiye ulaşıyor.

En fazla seyirciyi Barcelona çekiyor

Yıllar itibariyle tribünlere en fazla seyirciyi çeken kulüp 2008 yılına kadar Manchester United iken, Borussia Dortmund ve Barcelona son dört yılda tribündeki seyirci sayısını en fazla arttıran iki kulüp oldu. Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere 2010-11 sezonunda Barcelona ortalama 79.200 kişiye maç oynarken, Borussia Dortmund 79 bin 100 ve Manchester United da 75 bin 100 kişiye oynuyor.

Barcelona'nın son yıllarda ortaya koymuş olduğu sportif performans bu artışın temel nedenini oluşturuyor.

Avrupa'nın en pahalı maç izlenen üçüncü ligiyiz

Yukarıdaki tablodan da görülebileceği üzere Avrupa'nın en pahalı liglerinin başında ortalama 50 euro maç başına bilet ücretiyle İspanyol La Liga geliyor. La Liga'yı 49 euro ortalama bilet ücretiyle İngiliz Premier Lig takip ederken, en fazla doluluk oranına ve seyirci sayısına sahip Alman Bundesliga'da ortalama bilet ücreti 30 euro civarında.

Spor Toto Süper Lig ise bilet ücretleri bakımından ortalama 34 Euro ile Yunanistan'la birlikte Avrupa'nın en pahalı üçüncü ligi durumunda. Bilet sayısının Avrupa'nın diğer liglerine göre pahalı olması, Süper Lig'de ortalama seyirci sayısının da düşmesine neden oluyor. Nitekim, ortalama seyirci sayımız bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde yedi civarında düşmüş görünüyor.

Şike soruşturması ve maç trafiği seyirci sayısını düşürdü

Spor Toto Süper Lig istatistikleri gösteriyor ki, Avrupa'nın en pahalı maç izleyen liglerinin başında geliyoruz. Bunda temel nedenin kulüplerin giderek artan finansal açıklarını kapatabilmek için bilet fiyatlarına yüklenmeleri geliyor. Gelirler ve giderler arasındaki açığın her sene biraz daha arttığı, buna karşın şike skandalı, finansal, iktisadi, örgütsel ve yönetsel sorunlar yüzünden seyircinin tribünden kaçtığı, dengesiz ve haksız rekabet nedeniyle futbol kalitesinin ve izlenilirliğin düştüğü bir ligde bilet ücretlerine her sezon zam yaparak, hep taraftardan "feda"da bulunmasını talep etmek, kulüpler için kolay bir yol görünüyor. Hala bu anlayışın futbolumuzda geçer akçe olduğunu görmek futbolumuzun geleceği açısından ürkütücü olduğu kadar üzüntü verici de ne yazık ki.

Borussia Dortmund Avrupa'nın en fazla kombine kart satan kulübü

Geçen senenin şampiyonu Borussia Dortmund ise, 54 bin kombine bilet satarak rekor kırdı. Biletlere 35 bin müracaatın daha bulunduğunu, ancak bunların değerlendirilemediğini ve bilet satışlarının durdurulduğunu belirten dergi, bu satıştan kulübün yaklaşık 20 milyon euro gelir elde ettiğini ifade etti.
Bayern Münih kulübü de, lig başlamasına 45 gün kala kendi sahasında oynanacak maçlar için biletlerin tükendiğini duyurdu. Bayern Münih böylelikle 1 milyon 173 bin bilet satışına ulaşmış oldu.

Bild dergisine göre 2012-13 sezonu için Bundesliga ekipleri daha şimdiden 450 binin üzerinde kombine bilet sattılar ve bu satışlardan kasalarına yaklaşık 150 milyon euro para girdi.
Bundesliga'da geçen sezon ortalama 44 bin 293 kişi maçları statta izlemeye gitmişti. Gelecek sezon bu sayının geçilmesi bekleniyor.

 

taksar21.jpg

 

taksar22.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar