Masa tenisinde geleceğin şampiyonları Darüşşafaka'dan yetişecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

155 yıldır ‘eğitimde fırsat eşitliği’ misyonuyla ebeveyn kaybı yaşamış, maddi durumu elverişsiz öğrencileri eşitlikçi, akılcı ve çağdaş bir eğitimle buluşturan Darüşşafaka Cemiyeti, aynı zamanda çocuklara spor sevgisini aşılamayı amaçlıyor.

Bu kapsamda, Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu ve İstanbul Çinli İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ICBIA), Darüşşafaka Eğitim Kurumları bünyesinde bulunan Masa Tenisi Kulübü’nün ana destekçisi oldu.

İş birliği kapsamında; Darüşşafaka Masa Tenisi Kulübü’nün ihtiyaç duyduğu ekipmanlar Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu ve ICBIA tarafından sağlanıyor.

Uzun yıllardır ülkemizde farklı görevlerde bulunan Çin asıllı eski milli sporcu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Masa Tenisi Bayan A Takımı Antrenörü Merve Menge (Meng Li Wang) ise haftanın iki günü vereceği derslerle Darüşşafakalı öğrencilerin antrenörlüğünü üstleniyor.

Masa tenisi alanında dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer alan Çin’in tecrübesini Darüşşafakalı öğrenciler ile paylaşıyor olması, Darüşşafakalı öğrencileri olduğu kadar, iki ülke arasındaki paylaşım açısından da önem taşıyor. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei de iş birliğinin lansmanın da, bu paylaşımcı yaklaşımın önemini şu sözlerle dile getirmişti: “Tecrübemizi sadece kendimize saklı tutmayıp; aynı zamanda bütün dünya ile paylaşmak aynı zamanda ülkemizin dünyadaki paylaşımcı tutumunun da en büyük göstergesi. Ortak istişare, ortak inşa ve ortak paylaşım… Bizim için en önemli yaklaşım işte bu. Bugün buradaki bağış törenini de aslında; bundan tam 40 yıl önce, 18 Aralık 1978 tarihinde ülkemizin başlattığı reform ve dünyaya açılma politikasının bir uzantısı olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş da, törende, bu iş birliğinin Türk sporunun geleceğine ışık tutacağını ifade ederken, “Bir ülkenin toplumsal kalkınmasında her zaman yan yana yürüdüğüne inandığımız eğitimin ve sporun; böyle bir iş birliği kapsamında yaratacağı sinerjinin Türkiye’nin aydınlık geleceğine de büyük katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum. Umuyorum ki; yakın gelecekte çok sayıda Darüşşafakalı kardeşimiz masa tenisi alanında kazanacakları başarılarla ülkemizi, milletimizi gururlandıracak; bizler de geriye bakıp hep birlikte bugünü hatırlayacağız” yorumlarını yapmıştı.

Yaklaşık 150 yıllık tarihe sahip masa tenisi sporu 1988 yılında Olimpiyat Oyunları programına alındı. Masa tenisinde dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer alan Çin, 1988 yılından bu yana Olimpiyatlar’da dağıtılan toplam 32 altın madalyanın 28’ini kazandı. Çin’in ilham verici bu başarısının Darüşşafaka’da okuyan öğrencilerin küresel vizyonuna da katkı sağlaması hedefl eniyor.

Çin ve Türkiye arasında barış ve dostluğun elçisi

İstanbul Çinli İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ICBC) Türkiye’yi seven, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişmesine aktif olarak entegre olan ve Türk devletinin inşasında aktif olarak hizmet eden Çinli şirketlerin oluşturduğu bir dernek. Dernek, Çin ile Türkiye arasındaki barış ve dostluğun önemli bir elçisi olarak hareket ediyor.

Dernek bu işbirliği ile; Darüşşafaka Cemiyeti için daha iyi öğrenim ve eğitim koşulları sağlamayı, daha fazla ping pong ustası yetiştirmeyi ve Çin hakkında daha fazla bilgi sahibi olan bir nesli topluma kazandırmayı hedefliyor.

Görüşlerini aldığım Powerchina Avrasya Bölgesi Türkiye Temsilcisi Adila Abulaiti, bir sene süren çalışmaların sonunda iş birliğinin gerçekleştiğini söylüyor. İş birliğinin çocukların daha mutlu olmasını amaçladığını ekliyor. Şöyle diyor Abulaiti: “Darüşşafaka, zengin kültürü olan çok değerli bir eğitim kurumu. Buraya ilk geldiğimizde çocukların çalışkanlığına, tatlılığına aşık olduk. Önümüzdeki dönemde onları Çin’e götürmeyi, orada Çinli çocuklarla buluşmalarını sağlamayı düşünebiliriz.” Adila Abulaiti, derneğin benzer çalışmaları Afrika, Latin Amerika ve Güney Asya’da da hayata geçirdiği bilgisini veriyor ve şunları söylüyor: “Sosyal sorumluluk vizyonumuz kapsamında, farklı ülkelerde sosyal yaşama fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Darüşşafaka ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği Türkiye’deki ilk projemiz. Bu tür projelere destek vermeye devam edeceğiz. Toplumun farklı kesimlerine ulaşmayı planlıyoruz. Dernek kapsamında 30 şirket bulunuyor. Bu şirketler; enerji, altyapı ve iletişim sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Belediyeler ile görüşüp, iki ülkeye fayda sağlayacak projeler üretmeyi amaçlıyorlar. "

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar