Merkez Bankası’nın bilgi aktarma duyarlılığı

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Yoğun gündem içinde daha önce değinme fırsatı bulamadık. Merkez Bankası ile Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) 13 Nisan’da bir medya semineri düzenledi. Merkez Bankası yetkilileri Ankara’da ekonomi muhabirlerine Merkez Bankası’nı anlattılar.

Neler mi aktarıldı seminerde? Merkez Bankası’nın hukuki durumu da ele alındı, fiyat istikrarının önemi üstünde de duruldu, istatistiklerin yorumlanmasıyla ilgili bilgi de aktarıldı, Merkez Bankası bilançosunun nasıl okunması gerektiğine de değinildi, piyasa işlemleri çerçevesinde Merkez Bankası’nın piyasayı nasıl fonladığı da işlendi, rezerv yönetimi konusuna da.

Merkez Bankası’nın zaten açıklayabildiği her veriyi kapsayan bir web sayfası var. Bu sayfayı aralamak, detaylara ulaşmanın yollarını daha iyi anlamak biraz da bu tür seminerlerden geçiyor. Dolayısıyla Merkez Bankası ile EMD ortaklaşa önemli bir görev yerine getirmiş oldu.

Yeni EVDS

Merkez Bankası elektronik veri dağıtım sistemini (EVDS) geçtiğimiz aylarda yeniledi. Bu konuda daha önce de bilgilendirme toplantıları yapıldı ve medyadan gelecek önerilere açık olunduğu ifade edildi.

Merkez Bankası yetkililerine gerek sözünü ettiğimiz medya seminerinde, gerek başka platformlarda elektronik veri dağıtım sisteminin daha kolay ve hızlı kullanılabilmesi açısından bir dizi öneri götürüldü. Öneriler yalnızca EVDS ile de sınırlı kalmadı, genel olarak web sayfasının daha rasyonel kullanılabilmesine dönük öneriler de gündeme geldi.

Merkez Bankası bu önerileri dikkate aldı, almaya da devam ediyor. Örneğin EVDS’de konular belli başlıklarda düzenlenmişti, buna ek olarak tüm konulara alfabetik olarak ulaşmaya olanak verecek bir bölüm daha açıldı.

Ödemeler dengesi istatistiklerinin yıllıklandırılmış veri sayfasına, aslında sistemde var olan ancak uğraşılarak ulaşılabilecek bir sütun daha eklendi.

Merkez Bankası’nın dile getirilen bazı düzenlemeler üstünde çalıştığını da biliyoruz.

Yabancı hareketi bugün açıklanacak

Bu arada yurtdışında yerleşiklerin hisse senedi ve DİBS yoluyla ne miktarda döviz getirdikleri ya da götürdüklerine ilişkin olarak bir önceki haftanın her perşembe günü açıklanan verisi, bu hafta cuma günü, yani bugün açıklanacak. Bu haftaya özgü bu bir günlük sapma, 23 Nisan tatilinden kaynaklanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar