Mobil internetin yükselişi

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

1995 yılında tüm dünyada yalnızca 35 milyon internet kullanıcısı vardı. Bu rakam dünya nüfusunun yalnızca %0.6’sına denk geliyordu. 2015 yılına geldiğimizde 2.8 milyar internet kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Bu dünya nüfusunun %39’una denk geliyor. Aynı çalışmanın sonuçlarına göre dünya nüfusunun %73’ü artık internete bağlanabilme yeteneğine sahip bir mobil cihaz kullanıyor. Yani uygun bir plan sunulsa, ya da ücretsiz bağlantılar ile dünya nüfusunun büyük bir kısmını internete dahil etmek mümkün hale gelecek. 

İşte bu yüzden bilişim teknolojileri, e-ticaret, yayıncılık ve finans gibi uygulamaların geleceği mobil cihazlarda görülüyor. Çünkü şu ana kadar internete bağlanmamış olan kalabalığı tekrar masaüstü bilgisayarlara çekme şansınız olmayacak. Ancak tüm bu kalabalık zaten internete bağlanabilme yeteneğine sahip bir mobil cihaz kullanıyor ve eninde sonunda internet tabanlı uygulamaları da kullanmaya başlayacak. 

Kleiner Perkins Caufield&Byers tarafından yapılan araştırmanın sonuçları bize aynı zamanda mobil trafiğimiz hakkında da bilgi veriyor. Örneğin toplam internet trafiğine oranla mobil internet kullanımının en fazla olduğu ülke Nijerya. Nijerya’da bu oran %76. Hemen ardından gelen Hindistan’da ise aynı oran %65. Bu listede Türkiye’nin yeri ise %52 ile altıncı sırada. Yani ülkemizde de internet trafiğinin yarısını artık mobil cihazlar oluşturmaya başlamış. Gelişmekte olan ülkelerde bu durum çok daha ilerde olması normal. Çünkü bu ülkelere bilgisayarlar giremedi ancak cep telefonları ve tabletler çok daha fazla yaygınlaştı. Bizde de yalnızca yeni nesil değil, 50 yaş üzerindekiler de Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya araçlarına daha fazla ilgi göstermeye ve cep telefonlarına sarılmaya başladılar. 

Geçtiğimiz aylarda Google bu değişimi çok önceden fark etmiş ve arama hizmetlerinde bir dizi değişiklik yaparak mobil uyumlu siteleri daha fazla ön plana çıkarmaya başlamıştı. Burada önemli olan bir diğer husus da kullanıcıların artık çok daha fazla tarayıcı tabanlı sitelere yöneliyor olması. Yani mobil uygulamalardan ziyade kullanıcılar cep telefonları üzerinden arama yaparak size ulaşmak istiyorlar. Bu güne kadar kurulan yüzlerce uygulama yavaş yavaş silinmeye başladı bile. Bu yüzden eğer aklınızda çok enteresan bir fikir yoksa, mobil uygulamaya vakit harcamayın. Bunun yerine web sitenizin mobil cihazdan da kolayca okunabilecek, kullanılabilecek bir sürümünü hazırlayın. Yurt dışındaki popüler yayıncıların hemen hemen tamamı artık bunu yapıyor. 

Geleceğin dünyasında mobil cihazların çok daha yaygın olacağı öngörüsünde şimdilik keyfi pek yerinde olmayan tek alan giyilebilir cihazlar. Apple’ın bile büyük bir sükse ile giriş yaptığı akıllı saat pazarında temel sağlık uygulamaları haricinde kendine yer bulan başka bir uygulama yok. Kısa vadede de bu alanda yatırım yapmak ne yayıncılar ne de diğer internet tabanlı işletmeler için makul görünmüyor. Aynı şeyi şimdilik VR başlıklar için söylemek de mümkün. Çok özel kullanım alanları haricinde bu cihazların ciddi yaygınlık göstermesi ve endüstrileri etkilemesi beklenmiyor. 
Türkiye’deki kurumlar, internet tabanlı işlerini hızlandırmak, tüketicilere daha hızlı erişmek ve etkili bir sonuç almak istiyorlar ise halen odaklanmaları gereken cihazlar mobil telefonlar olmalı. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019