Mobil olacaksınız

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Google’un yeni arama metodolojisi artık mobil siteleri kayıracak. Yani içeriği ve yapısı itibariyle mobil cihazlarda görüntülenmeye daha yatkın ile web siteleri arama sonuçlarında daha öne çıkmış olacak. Bu değişimin tek nedeni ise bizleriz. Artık masaüstü bilgisayarları, notebookları daha az kullanmaya başladık. Geçtiğimiz aylarda ilk defa mobil cihazlar üzerinden yapılan aramalar ve internet erişimi, masaüstü bilgisayarları geçmiş oldu. Ve bu trend çok hızlı bir şekilde artarak devam ediyor. 

Mobil cihazlar deyince de hemen aklınıza tabletler gelmesin. Maalesef tabletler eski güzel günlerini özlüyorlar. 2010 yılında hayatımıza yoğun bir şekilde giren tabletler, eski günlerini özlemeye başladılar. 5.5 inç ve üzeri telefonların yaygınlaşması ile birlikte tüketici için tablet taşıma ve kullanma dönemi bitmiş oldu. Büyük ekranlı akıllı telefonlar tüm ihtiyaçlarını görmeye yetiyor. Dolayısıyla içerik geliştiriciler, e-ticaret siteleleri veya internet üzerinden servis dağıtan şirketler 5 inçlik bir ekrana göre kendilerini tekrar gözden geçirmeli ve tüm altyapılarını tekrar gözden geçirmeliler. Aksi halde önce Google’dan gelecek olan o muazzam trafikten yoksun kalacak, ardından da tüketicinin alternatif kanallara yönelmesine neden olacaklar. 

Mobil cihazlardaki bu değişim gerçekten de baş döndürücü. Birkaç yıl önce bilgisayar pazarının ölümünü ilan edip, tabletleri tahta oturturken, şimdi aynı akıbeti tabletler yaşıyor. Tabletler şimdilerde kurumsal operasyonlar ve beyaz yakalılar için notebook alternatifi olabilmek için savaşıyorlar. Bu savaşı kazanacak gibi görünüyorlar. Önümüzdeki birkaç sene içerisinde hibrit yapıya sahip, klavyeyi ve muhakkak stylus benzeri bir kalem barındıran tabletler revaçta olacak. Apple bu değişimi görmüş olacak ki aksesuar tarafında daha zengin olan 12 inçlik bir iPad Pro üzerinde çalışıyor. İşletmelerin özellikle mobil olan kullanıcılara bu seçenekleri sunması kaçınılmaz olacak. 

Mobil çalışma artık yeni ekonomik dünyanın vazgeçilmez şartlarından biri. Kimse, “Yarın ofis gittiğimde dosyayı gönderirim” gibi bir bahanenin arkasına sığınamaz. Yeni nesil cihazlarımız sayesinde artık neredeyse 7/24 çalışabilir vaziyette olmak durumundayız. Dahası, bilgisayara bağımlılığı azaltmak ve tamamen bulut üzerinden çalışmak yeni işletmeler için vazgeçilmez hale geldi. Eğer halen dosyalarınızı bilgisayarınız ya da ancak ofisten erişebileceğiniz sunucularınız üzerinde tutuyor, sahadayken bunlara ulaşamıyor, online ortak çalışma altyapısı oluşturamıyor ve muhakkak çalışabilmek için bir mekana ihtiyaç duyuyorsanız, işletmenizde ters giden bir şey vardır. Pazarlamacınız sahadayken teklif gönderemiyor, satış personeliniz stokları kontrol edemiyor, sevkiyatları online takip edemiyorsanız birçok fırsatı kaçırıyorsunuz demektir.

Bulut bilişim ve mobilite tüketicilerin yaşantısını büyük oranda değiştirdi. Ben sıkı bir müzik arşivcisi iken oğlum MP3 çalıcıların yanına bile yaklaşmıyor, online müzik servislerini tercih ediyor. Onlar için saklamak, arşivlemek ya da fiziksel olarak erişebiliyor olmak anlamsız. Her şey bulutta var ve işin doğal yapısı da bu zaten. İşletmeler de bu yeni neslin düşünce yapısına erişmek zorundalar: daha mobil ve daha erişebilir. Yoksa bu hızlı iş yaşamanın çok gerisinde kalmaya mahkumlar.  
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019