MSC, Katar'dan sonra K. Irak için de devreye girdi

Aysel YÜCEL
Aysel YÜCEL SEYİR DEFTERİ aysel.yucel@dunya.com

Dünyanın en büyük konteyner operatörlerinden İsviçre merkezli MSC, Katar’dan sonra Kuzey Irak krizi için de devreye girdi. Hatırlanacağı gibi Suudi Arabistan’ın başını çektiği bir grup ülke (BAE, Bahreyn, Yemen, Mısır ve Kuveyt) Katar’a ambargo uygulamaya başladığında MCS, global gücünü kullanarak Ağustos ayında Katar’a direkt hat açmıştı. Katar’a siyasi ve ekonomik ambargo uygulama kararı alan Arap ülkeleri kendi limanları üzerinden Katar’a taşıma yapılmasını engellediklerinde bu ülkeye ulaşım konusunda, MSC’nin bu girişimi önemli olmuştu.

MSC, Kuzey Irak krizi sonrası da devreye girdi. Geçtiğimiz hafta köşemde Kuzey Irak’taki referandum krizinin ardından Irak’a çıkış kapımız Habur’da yaşanan sıkıntıları yazmıştım. Bir yandan kapının kapatılması gündemdeyken diğer yandan Habur’dan çıkan TIR sayısında şimdiden yüzde 30’a yakın düşüş yaşandığını dile getirmiştim. O günden bu yana Hükümet de ihracatçı ve lojistikçi de alternatif yolları değerlendiriyor. Kuzey Irak’ı by-pass ederek ihracatta üçüncü büyük pazarımız olan Irak’a gitmenin en ekonomik yolları aranıyor. Esendere, Ovaköy kapıları gündeme gelmişti. Gelen haberlere göre Ovaköy seçeneği önem kazanmış durumda. İki ülke heyetleri bölgede inceleme yapıyorlar. Fakat hangi seçenek olursa olsun, maliyet farkediyor. İhracatçıyı korkutan da bu.

Denizyolu maliyet avantajı sunuyor

Benim Habur’la ilgili yazımın yayımlanmasından sonra MSC yöneticilerinden telefon aldım. Yetkililer, Suudi Arabistan üzerinden uygun navlunla Irak’a taşıma yaptıklarını hatırlatırken, gerektiği takdirde Irak’a direkt hat açmak için de hazır olduklarını vurguladı. Konuştuğum MSC yöneticileri denizyolunun maliyet olarak diğer taşıma modlarına göre her zaman daha uygun olduğunun altını çizerek, Kuzey Irak krizinde Türk ihracatçısına desteğe hazır olduklarını şu sözlerle ifade etti: “MSC olarak Irak’ın denizle bağlantısı olan tek limanı Umm Qasr’a servisimiz devam ediyor. Politik gelişmeleri bizler de yakından takip ediyoruz. Hali hazırda Umm Qasr’a, Türkiye’nin tüm limanlarından, aylık 2 bin adet konteyner taşıyoruz.. Denizyolu taşıma fiyatları yükleme limanı bazlı değişse de navlun 10 bin dolarlara ulaşmıyor. Örnek vermek gerekirse, şu anda bu servisteki taşıma navlunumuz ortalama Asyaport - Umm Qasr arası 1000-1200 dolar civarında. Kuzey’deki politik gelişmeler sonrası gözlerin çevrildiği Irak’ın güney giriş kapısı için, deniz yolunun her zaman daha güvenli ve daha uygun maliyetli bir alternatif olacağını düşünüyoruz. MSC olarak Katar’da gerçekleştirdiğimiz gibi, koşullar oluştuğunda bu limana da direkt bağlantı kuracak güçteyiz ve buna hazırız.”

Katar’a aylık 1500 konteyner taşıyor

Türkiye ile Katar arasında artan ticaret hacmini desteklemek adına MSC olarak, Ağustos 2017 tarihinden itibaren Katar’ın Hamad limanına direkt servis başlattıklarını hatırlatan MCS yöneticisi, bu ülkeye yönelik taşımaları da artırmayı hedefl ediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bu servisimiz Tekirdağ/Asyaport, İstanbul, İskenderun ve Mersin limanlarına uğrak yapıyor. Diğer Türk limanlarındaki yükleri ise Türk Bayraklı gemilerimizle, 2015 yılında hizmete giren ve Türkiye’nin en büyük transit limanı olan Asyaport’da toplayıp ana gemi bağlantısı ile Hamad’a ulaştırıyoruz. Mevcut servisimizle Hamad limanına Türkiye’den aylık bin 500 adet konteyner taşıyoruz. Hedefimiz, artan ticarete göre daha yüksek rakamlara ulaşmak. Bu hattı özellikle soğutuculu konteyner kullanan ve taze tarımsal ürün gönderen gıda firmaları kullanıyor. Bunun yani sıra her türlü ihracat kalemini taşıyabiliyoruz. Transit süremiz Asyaport’tan ortalama 17 gün, İskenderun’dan 12 gün. Servisimizin direkt olması, aktarmalı hatlara göre hızlı ulaşım avantajı sağlıyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar