Net döviz rezervi hala ekside...

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Merkez Bankası’nın “görünür” net döviz rezervi mayıs ayının son günlerinde 12 milyar dolara yükseldi. 27 Mayıs’taki 12 milyar dolarlık bu düzey görece bir iyileşmeye işaret ediyor.

Net döviz rezervi ay sonları itibarıyla martta 9 milyar dolara, nisanda 11.4 milyar dolara kadar inmişti.

Net döviz rezervi 13, 14, 15 ve 16 Mayıs günlerinde ise 10 milyar doların da altında kalmıştı.

Rezervdeki bu iyileşme ağırlıklı olarak dış varlık artışından kaynaklandı.

Swap düşülünce...

Girişte Merkez Bankası’nın net döviz rezervinden “görünür” diye söz ettik. Çünkü 27 Mayıs'ta 12 milyar dolar olan rezerv her ne kadar kamu mevduatı ve altın hariç net rezerv olsa da bu tutardan düşülmesi gereken bilanço dışında izlenen swap kalemi var.

Merkez Bankası swap tutarının izlenebildiği veri setinin sonuncusunu önceki gün açıkladı ve bu sette nisan sonundaki durumu görebiliyoruz.

Nisan sonundaki swap toplamı 14.9 milyar dolar. Bu tutarın 11.9 milyar doları bir aya kadar, 3 milyar doları ise dört ay ile bir yıl arası vadeli.

Nisan sonundaki net rezerv 11.4 milyar dolardı. Bu rezervden 14.9 milyar dolarlık bilanço dışında izlenen swap tutarını düştüğümüzde Merkez Bankası’nın net rezervi eksiye inmiş oluyor. Net rezerv, nisan sonu itibarıyla eksi 3.5 milyar dolar.

Swap tutarının şu günlerde hangi düzeyde olduğunu bilmiyoruz. Ancak tutarın değişmediğini ve yine yaklaşık 15 milyar dolar civarında bulunduğunu varsayarsak, 27 Mayıs’taki 12 milyar dolarlık net rezerve göre Merkez Bankası hala ekside demektir.

Rezervi güçlendirme adımları

Merkez Bankası son dönemde döviz rezervini güçlendirmeye dönük iki adım attı. 9 Mayıs’ta alınan kararla döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı 1 puan artırıldı. Bu yolla piyasadan 3 milyar dolar çekilmesinin beklendiği belirtildi.

Bu çerçevede ikinci karar 27 Mayıs’ta alındı. Bu kez döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı 2 puan artırıldı. Söz konusu değişiklikle piyasadan 4.2 milyar dolar çekilmesinin beklendiği ifade edildi.

İki buçuk haftaya sığdırılan iki zorunlu karşılık düzenlemesi... Dövizde karşılık oranı 3 puan arttı ve böylece piyasadan toplamda 7.2 milyar dolar çekilmesi amaçlandı.

Bir yanda kur üstünde bir baskı varken, bu baskıyı daha da belirgin hale getirecek şekilde piyasadan döviz likiditesi çekilmesi... Çelişki gibi duran bir uygulama.

Ama zorunlu karşılık yükseltildi diye döviz bir günde piyasadan çekiliyor değil, bu birincisi.

İkincisi de Merkez Bankası'nın dövize öylesine ihtiyacı var ki bir anlamda kurun biraz yükselmesi de dahil her türlü olumsuzluk göze alınabiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar