Net sinyaller gelecek

Gündüz FINDIKÇIOĞLU
Gündüz FINDIKÇIOĞLU GLOKAL BAKIŞ debrovian@gmail.com

Son iki ayda “yapısal durgunluk” hipotezi –ki şu anda ABD için değil, euro alanı için geçerli olabilir gibi- ve Fed başkanlarının farklı araştırmalara dayanarak başka tonlar tutturmaları algıyı güçleştirdi. Lakin son verilerle ABD’de (a) istihdam (b) büyüme netleşiyor. Yüzde 5.9 işsizlik oranı ve yüzde 3 GDP büyümesiyle ABD’nin yolu diğerlerinden ayrılıyor. 

“Hatırı sayılır bir süre” ifadesi kaldı fakat işgücü piyasasında kaynak kullanımına ilişkin ifade yumuşadı. Veri akışına göre hareket edileceği ifadesiyle Plosser ve Fischer itirazlarını çekti. Tek itiraz edenin baş güvercin Kocherlakota olması “Fed metni şahinlere daha yakın” algısına yol açtı.

BoJ 2015 para tabanı hedefini 80 trilyon yen (71 milyar USD) artırdı. Döviz piyasasında etkiyi gördük: Dolar/yen 112, dolar/euro 1.25 gibi. BoJ 1.5 yıl önce de böyle bir “bolluk” havası yaratmıştı. Fakat fon akımları bu havanın devamını sağlamadı. Bu sefer de büyük etki beklemiyorum. Lakin BoJ şunu gösterdi. Euro alanı, Japonya, hatta büyümesi hızla düşen Çin “genişleyici” kalacak: Fed tam tersi yönde hareket edecek. Bu artık net. 

Altının üretim maliyetinin da altına düşmesinin nedeni de bu: Dolar endeksinin 87 ile çok yükseğe tırmanması. Petrol fiyatı da düşük kalacak. Fed 4.5 trilyon dolarlık bilançoyu hızla daraltamaz çünkü tahvilleri içeride itfa ettiriyor. Ama faiz artırımı sırada ve Fed gecelik faizinin anlamlı olması için öncesinde bir “ayarlama” gerekecek. Yani ters repo faizi artacak. Ne zaman? QE sonrası 6 ay normal vade ve Yellen’in göreve geldiği zamanki sinyali de buydu. 16-17 Aralık Fed toplantısında “considerable time” kalkarsa Nisan 2015 ilk adım için hedefe yerleşir.  Aksi takdirde yıl ortası.  
Başladı mı durmaz ve arka arkaya faizi artırır. 25 baz puanlık artışlarla 1’e (2015 sonu) gider ve devam eder. Çünkü Fed öyle davranıyor: İndirime geçti arka arkaya faizi indiriyor, artırırken de aynı şekilde davranıyor. ECB daha da güvercinleşecek. 

İçeride galiba ECB/BoJ hattına ve düşen petrol/gıda emtiası fiyatlarına güvenilecek. Hazine borçlanmasında döndürme oranı (2015 için yüzde 82’ye geriledi) aşağıya çekilirken, faizleri düşük tutmak akıllarda bir yerde durmaya devam ediyor olabilir. Yüzde 3 civarı bir büyüme patikasına oturan ekonomi bir ölçüde uyarılmaya çalışılabilir. 

Dış ticaret açığı 20142de 80-85 milyar USD, ve cari açık 45-50 arası. Geçen seneki tahminimize uygun. Seneye enflasyonda düşüş olacak. Nereye kadar? 2-2.5 puan düşer. TCMB senaryosu 2015’te, “şok” olmazsa, ana hatlarıyla tutabilir. Enflasyon bir şekilde temel eğilimi olan 7 civarına yerleşirse, ön plana büyüme geçer. Fed faiz artırmadan fiyatlamanın çoğunun gerçekleşmesi, kurda ani hareketlerin olmaması halinde elbette. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Risk ve yavaşlama 01 Ekim 2019
Fed, resesyon, Türkiye 24 Eylül 2019
Coğrafya ve imparatorluk 17 Eylül 2019
Fed ve dolarizasyon 25 Haziran 2019