Occam’ın Usturası*

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Genel olarak gelişmeleri yalın bir şekilde değil de biraz daha heyecanlı, bazen de komplo teorilerine kaçacak kadar heyecanlı bir şekilde anlatmayı tercih ederiz. Ekonomi de bu anlatım tarzında kendine çok sık yer bulur.

Önceki yıl ve birkaç hafta önce, 3. Dünya Savaşı’nın çıkmasına ramak kalmıştı!!! Hatırlarsanız her gün K. Kore’nin füzeleri ile dünyada ve ABD’de nereleri vurabileceğini medyada grafikler eşliğinde görürken liderler arasında da “çok sert”!!! tartışmalar eksik olmuyordu. Ancak böyle bir ortamda altın sadece 30 dolar civarında bir yükseliş kaydetti. Elbette bir dünya savaşı vs başlamadı ve bugün ABD ve K.Kore başkanlarının görüşme masasına oturacağını biliyoruz. Ancak bu adım da işlerin tamamen çözülmesi ile sona ermeyecek. K.Kore’nin nükleer denemelerini, biraz da teknik nedenlerle, sonlandırması elbette olumlu. Ama elindeki stoku imha edeceğini düşünme saflık olur. Bu nedenle yaşanan gevşemenin uzun vadeli altın dinamiklerini değiştirme şansı bulunmuyor.

Altın daha önce olduğu gibi bundan sonra da 1-reel faizler 2-finansal sisteme olan güvene bağlı olarak hareket edecektir. 1365-1375 aralığı gümüş öncülüğünde aşılmadığı sürece yeni bir altın rallisinden bahsetmek mümkün değil. Bunu bir başka “3DS’ı” olan Suriye operasyonunda da gördük. Bir diğer emtia petrole geçelim. Aramco halka arzı nedeni ile S.Arabistan’ın fiyatları yüksek tutmak istediği spekülasyonu bir diğer heyecanlı yorum ancak doğru değil. Kısa vadede petrol fiyatlarını yükselten gelişme OPEC ve OPEC dışı ülkelerin kısıntı anlaşmasını uzatma niyetlerinden ziyade Trump’ın İran anlaşmasından çekilebileceğini açıklamış olması. 12 Mayıs’ta yapılacak toplantıda böyle bir gelişme yaklaşık 500 bin varil petrolün piyasadan çekilmesi ile sonuçlanabilir.

İran anlaşmanın askıya alınması durumunda nükleer çalışmalara yeniden başlayacağını da açıkladı. ABD’nin tek başına bu tip bir karar alacağını düşünmüyorum ancak Suriye operasyonunda olduğu gibi Fransa ve İngiltere gibi Avrupalı güçlerin de destek vermesi durumu değiştirebilir. Kendi başına kalması durumunda ise Trump doğrudan çekilme yerine işleri İran için zorlaştırarak onları çekilmeye zorlamayabilir. Şu ana kadar Başkan Trump seçim öncesi bahsettiği tüm konulara yeniden temas etti ancak net bir aksiyon da almadı. İran konusunun da benzer gelişmesini bekleyebiliriz. Önce yükselen ardından gerileyen bir tansiyon ve petrol fiyatları. Gelelim alüminyum fiyatlarına; ticaret savaşları ile yükseleceği düşünülen alüminyum ABD’nin Rusal’ı da kapsayan ambargosu ile sert bir yükseliş kaydetti ve ambargonun genişlemeyeceği açıklaması ile tekrar gevşedi. Devamının geleceğini düşünmüyorum.
* Bir sorunun olası cevaplarını incelerken en az sayıda varsayım yapanı tercih etmek gerekir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019