ODD sınıfta kaldı

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Yaklaşık 4 yıl önce reklamlar, şovlar, uluslararası tanıtım ajansları ile yapılan sözleşmelerle, dünya ligine girmeyi hedefleyen, Uluslararası Otomotiv Üreticileri Derneği’nin dünya takvimine aldığı İstanbul Autoshow, bu yıl elbirliği ile bıraktım ulusal düzeyi, mahalli lige geriletildi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından düzenlenen Autoshow’a dernek üyesi firmaların yarıya yakını ekonomik sebeplerden ötürü katılmadı. 2 yıl önce, “İstanbul coşacak, dünya ligindeyiz, fuar piyasalara moral olacak” demeçlerinin yerini, işler biraz kötüye gidince “Kurlar yüksek, satışlar durgun, bu harcamaya ne gerek var…” düzeyine çekmek, bence yönetim fiyaskosudur.

Bugün, fuarı düzenleyen ODD’nin internet sitesine girdiğinizde yönetim sayfası açılınca karşınıza çıkan isimlerin Başkan da dahil yarısının yönettiği firmaların, fuarda standı bulunmuyor. Ama yönetim, fuarı düzenleyen olarak açılış toplantısı yapabiliyor.

Bu bence çok büyük bir tezat. Firma çıkarlarınız için buraya para yatırmamak en doğal hakkınız. Sonuçta, harcanan firmanın parasıdır ve hesabını sormak ben dahil kimseye düşmez. Lakin, bu kararı aldıktan sonra yapılan iletişim faaliyetlerini eleştirmek de bizim hakkımız olsa gerek.

Bir başka hayret verici gelişme ise beni gerçekten şaşırttı. Sosyal medyada bir süredir, bazı tiplerin çektiği kısa videolar dolaşıyor. “Şunu yapamadınız mı? Buraya gidemediniz mi?.... Bana ne…” diyen tipler aymazlıklarıyla prim yapmaya çalışıyor.

Kia’nın yaptığı bir sosyal medya paylaşımı bana o tipleri hatırlattı. ODD yönetiminde grup başkanı düzeyinde temsil edilen Koreli üretici, sosyal medya hesabında yaptığı bir kampanyayı, “Autoshow’a gitmedin mi? Biz de gitmedik…” söylemi ve resmi ile duyurmuş.

Koskoca markayı paragrafın başında örneğini verdiğim aymaz tiplerle bir tutmuyorum. Ama, ODD yönetiminde olup, ODD tarafından düzenlenen bir fuara katılmayıp (katılmama kararını tekrar ediyorum eleştirmiyorum) bir de hem katılan firmalara hem fuarın kendisine hem de katılan tüketicilere yönelik ironi yapılması enteresan olmuş…

Sonuç olarak, pazarlama anlamında bugüne kadar çok başarılı işlere imza atan otomotiv sektöründe bazı firmalar ve ODD yönetimi iletişim anlamında sınıfta kaldı denebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018