Ödeme güvenli işlem hızlı (1)

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

İstatistiklere bakınca ihracatlarımızda, “Mal Mukabili" ödeme şeklinin açık ara önde gittiğini görüyoruz. Bunun iki nedeni olsa diye tahmin ediyorum. Birincisi ihracatçımızın “Aman müşteri kaçmasın" diyerek, onu memnun edecek bir ödeme şeklini kabul etmesi ki riskinin ne kadar yüksek ve sonuçlarının neler olduğunu söylemeye gerek bile yok.

Mal mukabilinde mal gidiyor, evrak da gönderiliyor. Biz de buna “Malı gönder gelsin, elbet bir gün ödersin" diyoruz.

O bir gün bazen de gelmeyiveriyor.

İkincisi de ihracatçılarımızın, güvenli bir ödeme şekli olarak kabul ettikleri akreditif koşullarından ve bunlara uygun evrak hazırlamaktan kaçınmaları. “Güvenli olarak kabul ettikleri" diyorum zira hem ihracatta ve hem de ithalatta, akreditifli ödemelerde ortaya çıkabilecek riskler pek bilinmiyor.

Evrak hazırlama için “Doğru söze ne denir diyorum.”

Bugün bile önüme bir akreditif gelse, üniversite sınavına çalışır gibi akreditif koşulları arasında dolaşıp, bir evrak kontrol listesi hazırlıyorum. Sonra da hazırlanan evrakı, bu liste içeriğine göre kontrol ettikten sonra bankaya yollanmasına onay veriyorum. Birçok arkadaşımızın, böyle bir kontrol listesi yapmadan evrak hazırlayıp, bunları da akreditif metni üzerinden kontrol ederek yolladıklarını hepimiz biliyoruz. Atasözünü ne diyor, “İnsan beşer, beşer şaşar.” Yanlışlar yapılıyor, evrak şirketle banka arasında gidip geliyor. Düzeltmeler yapılıyor ve tartışmalar yaşanıyor. Hatta ödemenin üzerine rezerv konuluyor ve bunun çözülmesi için de alıcı ile “Aman abi sensin" diyalogları başlıyor.

İşte tüm bunları yaşamamak için pek bilinmeyen bir ödeme şekli var BPO “Banka Ödeme Yükümlülüğü.” Uygulaması Mal mukabili gibi amma ödemesi akteditifimsi.

Yerimizin müsaadesi oranında haftaya uygulamasını yazacağım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019