Önemli olan devamı gelecek mi?

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Yurtdışı yerleşikler temmuzun ilk haftası içinde son beş ayın en yüksek tutarlı haftalık devlet iç borçlanma senedi alımını gerçekleştirdiler. Geçen haftaki DİBS alımı net 397.4 milyon dolar oldu. Bu yıl daha önce haftalık bazda en yüklü DİBS alımı 2 Şubat’ta biten haftada gerçekleşmişti.

Yurtdışı yerleşikler 397.4 milyon dolarlık DİBS aldıkları geçen hafta hisse senedinde ise 80.3 milyon dolarlık satış yaptılar.

Yurtdışı yerleşiklerin geçen haftaki alım ve satımlarından sonra yılbaşından 6 Temmuz’a kadar olan dönemdeki net hareket DİBS’te net girişe döndü. Yabancılar bu dönemde net 301 milyon dolarlık DİBS aldılar.

Hisse senedinde ise geçen haftaki satışla birlikte yılbaşından 6 Temmuz’a kadarki dönemde gerçekleşen satış 839 milyon dolara ulaştı.

İki hafta çok kritik

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 9 Temmuz Pazartesi günü yeni bir sayfa açıldı. Yönetim biçimi kökten değişti. Bu duruma parasını bir anlamda Türkiye’ye emanet edenlerin kayıtsız kalacağı tabii ki düşünülemezdi.

İçinde bulunduğumuz hafta hisse senedi piyasasında ve özellikle bankacılık hisselerinde yoğun çıkışlar yaşandığı biliniyor. Bu çıkış dün itibarıyla hız kesmiş görünüyor. Ama bu çıkışın finans kesimi dışındaki şirketlerin hisse senetlerine yayılma eğilimi sergilediği de gözleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ısrarla aksini vurguluyor olsa da Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde siyasi etki altında kalmadan hareket etmesinin daha da zorlaşacağı kaygısı bu durumun en başta gelen nedeni.

Bu hafta belirgin bir yabancı çıkışı yaşadık. Bu tedirginlik önümüzdeki haftayı da bir anlamda esir alabilir. Merkez Bankası 24 Temmuz Salı günü faizler konusunda ne karar verecek, önümüzdeki hafta tümüyle buna odaklanılacak. Ve tabii ki bu karar öncesinde Fitch’in bugün Türkiye ile ilgili vereceği karar da çok önemli.

Merkez Bankası’nın faizi bir miktar artırmasının çok da önemi yok aslında. Merkez faize artırdığı takdirde piyasalara “Ben bağımsız hareket edebiliyorum” mesajı verecek. Piyasaların görmek, duymak istedikleri de bu zaten. Yoksa faiz örneğin bir puan artmış, pek de önemi yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar