Ordu’dan Artvin’e turizmde 2 milyar liralık ‘Kış Koridoru’

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Geçtiğimiz haftayı tüm yurtta yağışla karşıladık. Akdeniz’in hiç kar görmeyen kentlerinde bile yağış heyecan yarattı. Biz de üzülerek, kapanan yollar ve çiftçinin don vuran ürünleriyle ilgili haberler yaptık. Elbette kayak merkezlerindeki doluluk rakamlarını da paylaştık. Ancak öyle bir proje var ki, çetin geçen kış şartlarında bile Karadeniz’e umut olacak. Bir süredir yaylaları ile turizmde ön plana çıkan Karadeniz, birçok kış turizm merkezi olmasına rağmen, bu mevsimde kendi kabuğuna çekiliyordu. İşte bu kaderi değiştirecek bir proje için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), kollarını sıvamış durumda. Ajans, bölgede turizmin 12 aya yayılması için 2 milyar liralık ‘Kış Turizm Koridoru’ projesini hayata geçirecek. 

Koridor, Ordu’dan Artvin’e kadar uzanacak ve adeta turistler için yol gösterici bir nitelikte olacak. Ordu’dan tatiline başlayan bir turist, koridor sayesinde Artvin’e kadar kayak veya termal gibi farklı alternatifleri bulunan kış turizm merkezlerini gezebilecek. 

Geçtiğimiz yıl Doğu Karadeniz’i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı yüzde 25 arttı ve 5 milyonu aştı. Koridorla Artvin’deki Atabarı Kayak Merkezi, Giresun’daki Kümbet Yaylası, Gümüşhane’deki Zigana Kış Turizm Merkezi, Süleymaniye Kış Turizm Merkezi, Çakırgöl Kış Turizm Merkezi, Ordu’daki Çambaşı Yaylası Kış Sporları Merkezi, Trabzon ve Rize’deki Ovit, Uzungöl Kış Merkezi, Ayder Kış Sporları Turizm Merkezi ve Kaçkar Dağları Heliski Merkezi koridorla birbirine bağlanacak. DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım da projeyi heyecanla hayata geçireceklerini söylüyor. 

81 kenti heyecan sardı

Anadolu topraklarının köklü geçmişi ve doğal güzellikleri her kentin kalkınma yolunda umudunu turizme bağlamasına neden oluyor. İşte bu kapsamda son yıllarda en çok ilgi gören fuarlardan birisi Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı yani kısa adıyla EMITT. 22 Ocak’ta TÜYAP Beylükdüzü Fuar Alanı’nda başlayacak. Fuar için stantlar tasarlandı, artık son rötuşlar yapılıyor. Her yıl olduğu gibi Doğu Marmara kentleri de bu fuara ortak temayla katılacak. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) koordinasyonunda Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’nın temaları aynı olacak. Kültür, termal ve doğa turizmi ile öne çıkacak bölge aynı zamanda gastronomi turizminde de iddialı. 

Diyarbakır iş dünyasını üzen haber

Kalkınma ajansları ile ilgili bir projeyi paylaşmışken, camiayı bugünlerde üzüntüye boğan bir haberi de paylaşmak gerek. Diyarbakır ve Şanlıurfa’yı kapsayan Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun geçtiğimiz hafta bir kalp krizi geçirdi. Beynine kısa bir süre oksijen gitmediği için sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Karakoyun’un GATA’ya nakli içinde gerekli çalışmalar tamamlanmış durumda. 1972 doğumlu Karakoyun’u projeci kişiliğiyle tanıyoruz. En son istihdam deposu olacak ‘Tekstilkent’ projesi üzerinde çalışıyordu. Kalp krizi geçirdiği akşamda yoğun iş temposu arasında soluklanmak için kaymakamlarla halı saha maçı yapmış ve evine dönerek yeniden çalışmaya başlamış. Diyarbakır iş dünyası şimdi Karakoyun’dan gelecek bir iyi haberi bekliyor. Biz de iki evlat babası Karakoyun’a acil şifalar diliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar