Pazar araştırmasına gittiğinizde

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Geçen hafta, biraz tembellik yaparak yazımızı pazartesi günü yazıp göndermeyi planladık. Sabah dizüstü bilgisayarın başına oturup yazıyı şekillendirmeye niyetlendiğimizde de elektrik idaresinin azizliğine uğradık. Akşama kadar elektriksiz kalınca da pili bitmiş bilgisayarla internetsiz durumda hiçbir şey yapamadık. Kusurumuz olduysa af ola…

Hafta içi görüştüğümüz dostlarımızdan birisi, pazar araştırması yapmak için gittiği Afrika ülkelerinden birinde, otel ücretini nakit olarak ödemek zorunda kaldığını söyledi. Bu durumda, 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği'nden yararlanıp yararlanamayacağını merak ediyordu. 2011/1 Sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğin Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin Genelgeye birlikte baktık.

Genelgenin “Ortak Esaslar" başlığını taşıyan altıncı bölümünün yirminci maddesi aynen şöyle; “ (1) Harcamaların destek kapsamında değerlendirilmesi için tüm ödemelerin şirket/işbirliği kuruluşu tarafından bankacılık kanalıyla yapılması gerekir. Ödemenin; şirketin/işbirliği kuruluşunun hesabından EFT, SWIFT veya havale yapılarak gerçekleştirilmesi durumunda sunulacak dekont, şirket/işbirliği kuruluşu kredi/hesap kartı ile yapılması durumunda ise sunulacak kredi kartı ekstresi/hesap bildirim cetvelinin aslı veya banka onaylı nüshası olmalıdır.”

Özetle, nakit yapılan herhangi bir ödemenin destek kapsamına alınması söz konusu olamıyor. Herhangi bir ödemeyi, ortak veya çalışanın kredi kartı ile de yapmak mümkün. Ancak bu durumda da kişilerin şahsi kredi kartları ile yapmış olduğu ödemelerin şirket tarafından kendilerine “Bankacılık Kanalı" ile ödenmiş olduğunun da belgelerle kanıtlanması gerekmektedir. Burada dahi nakit ve elden ödeme yapılmaması gerekliliği öngörülmüş ve çalışanın veya ortağın kredi kartı ile yapmış olduğu harcaması için, şirket tarafından yapılan ödemenin, bankacılık kanalıyla yapılmış olması zorunluluğu gözetilmiştir.

Yurt dışında pek sıklıkla yapılan bir uygulama olmasa da çek ile ödeme yapılabileceği de Bakanlıkça göz önünde bulundurulmuş. Çek ile yapılan ödemeleri kapsayan dördüncü madde de aynen şöyle; “(4) Çek ile yapılan ödemelerde çekin fotokopisi ile birlikte çekin keşideci tarafından ödendiğine ilişkin banka kayıtlarının da ibraz edilmesi gerekir. Müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez. Çek ile yapılan ödemelerde çekin ödendiğini gösterir banka hesap dökümündeki tarih, ödeme tarihi olarak esas alınır.”

Bu durumda dikkat etmemiz gereken birinci nokta, verdiğimiz çekin fotokopisini almak. İkincisi ise çekin ödendiğine ait banka kayıtlarını da destek ödemesi talebimizde ibraz etmektir. Çok önemli olan başka bir nokta da müşterilerimizden alınan veya bize ciro edilen çeklerle yapılacak ödemelerin destek kapsamına alınmayacağıdır. Bu nedenle şayet çek ile ödeme fırsatı varsa ve biz de çek vereceksek, kendi çekimizi yazmak zorundayız.

Bazı dostlarımız bu türden kuralları sıkıcı buluyorlar. Doğrudur, sıkıcıdır amma bu tür destekler kötüye kullanılabileceği için, devlet de haklı olarak tedbiri elden bırakmıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019