Robot Gazeteciler Geldi

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte birçok mesleği tehdit etmeye başlaması yeni yaşanan bir durum değil. 70’lerden başlamak üzere fabrikalarda başlayan otomasyon süreci ve ardından gelen robot kollar sebebiyle binlerce mavi yakalı işsiz kaldı. Teknolojinin giderek dijitalleşmesi ve daha da önemlisi akıllanması ile birlikte beyaz yakalılar da tehdit altında. Genel geçer evrak işlerinin birçoğu artık insan kaynağına gerek duyulmadan halledilebiliyor. Finans, İnsan Kaynakları, planlama ve hatta pazarlama servislerindeki insan gücü kendisini yavaş yavaş makinalara ya da onlar üzerinde çalışan yazılımlara bırakıyor. 

Bilgisayarların insan zekâsını daha yakından taklit etmeye başlamaları ile birlikte, daha yetkin işlere de talip olmaya başladılar. Mesela yakın bir zamanda acaba tercüme hizmetleri için gerçekten de insana ihtiyaç duyacak mıyız? Türkçe gibi yapısı farklı olan dillerde biraz zorlanıyor olmalarına karşın, İngilizce, Almanca, İspanyolca gibi dilleri Google’nin Translate servisi bile oldukça başarılı bir şekilde çeviriyor. Yeni nesil birçok uygulama sayesinde yabancı dildeki tabelaları, uyarıları vb. kısa metinleri hızlıca telefonunuzun kamerasından kendi dilinizde görebiliyorsunuz. 

Ancak bu güne kadar bilgisayarların üretkenliğe ve sanata ilgi duyabilecekleri, ya da bu alanda insanoğlu ile baş edebileceklerine inanmamıştık. Bu algımızı tekrar gözden geçirmekte fayda var. 

Los Angeles Times tarafından geliştirilmiş olan QuakeBot bu alandaki ilk örneklerden biri. ABD’de meydana gelen bir depremin haberini yazmak sizce ne kadar sürer. Elbette bahsettiğim “Sallandık! Ayrıntılar az sonra” tadında Türk işi online yayın manşetlerinden bahsetmiyorum. Eli yüzü düzgün, deprem konusunda detaylı bilgiler veren bir haberin, sallantının başlaması ile birlikte yayına verilmesi arasında geçen süre Los Angeles Times için toplam 3 dakika. QuakeBot yazılımı, online olarak aldığı veriler sayesinde ki bunlar arasında depremin büyüklüğü, merkez üssü ve bu varyasyondan çıkabilecek olası senaryolar için hızlıca bir haberi hazırlıyor ve editörün önüne gönderiyor. Editör son bir kontrol yaptıktan sonra yayınla tuşuna basıyor. Benzer senaryolar spor karşılaması sonuçları, hava durumu, trafik ve yol durumu hatta şirketlerin bilanço açıklamaları için de uyarlanabilir. Verileri dijital olarak alan bir robot yazılım, zamanla daha iyisini de öğrenerek harika haberler çıkarabilir. 

Kendi kendine öğrenen, sınırsız veri kaynaklarından topladığı verileri harmanlayan ve bunlardan insan zekası parıltıları barındıran harika makaleler çıkaran yazılımların gelmesi çok da uzak değil. Bu yazılımlar eğitim de verecek, haber de yazacak, şirketiniz için raporlar da oluşturacak. Ve bir zaman sonra en güzel macera filminin senaryosunu, en güzel çocuk kitabını ya da bestesi de hazır müthiş bir güfteyi de bilgisayarlar yazmaya başlayacak.   
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019