Rusya‘nın charter seferlerini başlatmasının turizme etkisi ne olur?

Özcan KADIOĞLU
Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

Turizmciler için son günlerin en önemli konusu Rusya Başbakanı Medvedev’in charter uçak seferleri kararnamesini imzalaması oldu. Bu konuda sorulacak bir takım sorular var. 

1) Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 9 Ağustos tarihinde görüştü ve birçok konuda mutabık kalındı? 

2) Medvedev kararnameyi 28 Ağustos 2016 tarihiyle imzaladı. 

3) Neden 6 Eylül tarihiyle kararname yürürlüğe girecek oldu. 

Bu üç soruya cevap aradığımızda Rusya’nın Türkiye ile olan ticari ilişkilerinde çokta samimi olmadığını görüyoruz. 6 Eylül tarihi ile başlayacak charter seferleri turizm sezonunun bittiği döneme geliyor. 9 Ağustos dan yaklaşık 1 ay sonra seferlerin başlaması bunu doğrular niteliktedir! 

Genel olarak baktığımızda ülkemizde turizm sezonu Haziran ayında başlayıp eylül ayının 15 inde bitmektedir. 10 günlük sürede Rus turistlerin Türkiye’ye geleceğini beklemek sadece iyimserlikle açıklanabilir. Bu tarihe kadar herkes tatil veya tatil planlarını yapmış ve bitirmiş olacaktır. 

Sezona kötü başlayan turizmcilerin bir kısmı zaten otellerini açmamışlardı, diğer açanlarda kapasite kullanımı düşüktü, Charter seferlerinin başlaması otellerin açılmasını beklemek iyimserlik olur. 

Şimdi gelelim Rus turistlerin geçmiş yıllarda ülkemize geliş tarihlerine 

1) Türkiye’ye gelen turistler hangi aylarda yoğunluk başlıyor? 

2) Rusya’dan gelen turistler hangi aylarda Türkiye’ye geliyor? Bu sorularımıza cevap arayalım. 

Tabloyu incelediğimizde 

1) 2015 yılında turist sayısında azalma görülmeye başlamıştır. Bunun sebebi çevremizde oluşan savaş atmosferinin Türkiye’ye yoğun bir yansımaya başlamış olmasıdır. 

2) 2016 yılı Haziran ayı toplam turist sayısında geçmiş yıllara göre % 41 varan bir azalış olmuştur. 

3) 2015 yılında Rusya uygulanan ambargonun etkisi iyice hissedilmeye başlamış, Rus turist sayısında ciddi bir düşüş olmuş,2015 Kasım ayında Rus savaş uçağının düşürülmesi ile Türk-Rus ilişkileri kopma noktasına gelmiş bunun doğal sonucu olarak Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı sıfırlanmıştır. 

4) 2013-2014-1015 yılları Ocak -Haziran dönemlerinde Rusya’dan gelen turist sayısı 2016 yılında %10’a düşmüştür. 

5) Rus turistlerin %80’ni Haziran- Eylül döneminde ülkemize gelmektedir. 

6) Rus turistlerin %78’ini ağırlayan Antalya en büyük ekonomik, siyasi zararı görmüştür. 

7) Rus turistlerin %98’i uçakla geldiği için bu sektöre hizmet eden turizm paydaşlarının büyük bir kısmı küçülme veya iflasa sürüklenmektedir. 

Savaş uçağını düşürdüğümüzü mitinglerde vatandaşlara alkışlattırmamızın bedelini tüm Türkiye’ye ve en fazla’da ANTALYA turizmcilerine ödettiğimiz görülüyor. 

Sözün özü öfkeyle kalkan zararla oturur.

231123123123231312.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar