Sermaye piyasası çalışanlarının merak ettiği soru

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM tuba.ilze@dunya.com

Sermaye piyasası çalışanlarının merak ettiği soru: Lisanslama sınavı ne zaman olacak?

Birçok ülkede sermaye piyasasında çalışacak profesyonellerden bazı sertifikasyon şartlarını yerine getirmiş olmaları bekleniyor. Ülkemizde 2000'li yılların başından itibaren yapılan düzenleme ve uygulamalarla bu alanda eğitim, sınav ve lisanslama süreçleri geliştirildi. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından alınan kararla birlikte lisans belgesi verme ve sicil tutma yetkileri, 01.07.2012 tarihi itibariyle Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu'na (SPL) devredildi.

SPL, lisanslama sınavları yapmak, mesleki yeterlilikleri gösterir lisans vermek, eğitim programları düzenlemek, sermaye piyasası çalışanlarının lisanslarını tutmak amacıyla kuruldu. Sermaye piyasasında yer alan borsalar, takas, saklama ve kayıt kuruluşları ile tüm mesleklerin çatı örgütlerinin ortak olarak yer aldığı bir platform... Kurum, finansal okuryazarlığın geliştirilmesi gibi konularda da aktif görevler üstlenmeyi planlıyor.

Şu anda lisanslama sınavları, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yapılıyor. SPL, işin operasyonel kısmında yer alıyor. Sınavın 14 ilde gerçekleştiriliyor olması, önemli bir organizasyonu gerektiriyor. Elbette üstlenilen sorumluluk büyük.

Bu alanda da bilinmeyenler, merak edilenler ve zaman zaman sıkıntılar elbette her alanda olduğu gibi mevcut. Yıllardır gözlemlediğim en önemli sıkıntılardan bir tanesi, sınav takvimi ile ilgili. Son dönemlerde yılda iki kere gerçekleştirilen bu sınavların tarihlerine ilişkin her sene, bir belirsizlik yaşanıyor. Katılımcılar, doğal olarak, sınavların tarihlerinin önceden ve net bir şekilde belirlenmesini bekliyorlar.

En önemli konu, güvenlik

Bu konuda görüşlerine başvurduğum SPL Genel Müdür Yardımcısı Serkan Karabacak, bu sıkıntının farkında. Katılımcıların sınav konforu ve sınav zamanlaması konusundaki sıkıntılarına çözüm üretmek için kararlı bir yaklaşım sergiliyor. "Haklısınız, sınav tarihleri çok merak ediliyor, takvim açıklanmadığı için eleştiriler söz konusu. 2014'ten itibaren bu durumu bir düzene sokmayı istiyoruz. Katılımcıların konfor ve zamanlamadan daha fazla hoşlanacaklarını düşünüyorum" diyor.

Serkan Karabacak, kendileri için en önemli konunun güvenlik olduğunu özellikle vurguluyor." Bu sınavlar, 10 yıldan beri yapılıyor ve bugüne kadar hiçbir şaibe çıkmadı. Bu konuya çok dikkat ediyoruz. Soruların güvenilirliği, hayati öneme sahip. Bu, bizim en önemli önceliğimiz. 14 merkezde sınav yapmak çok kolay değil. Güvenliği sağlamayı, kaliteli soru üretmeyi, yaşanmakta olan lokasyon ve konfor sorunlarını ortadan kaldırmayı istiyoruz. Sınav sistemi, gittikçe daha güzel hale gelecek. 2014 yılında daha güzel sorular olacak, rehberler hazırlanacak. Biraz geciksin ama güzel bir sistem sunalım" diyor.

Sınavların online yapılması planlanıyor

Sınav tarihi, Milli Eğitim Bakanlığının takvimine bağlı olduğundan şu anda kesin bir tarih vermek zor. Bu sene sınav tarihindeki belirsizlik ve gecikmenin bir diğer nedeni de malumunuz değişen Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu. Değişen SPK, TTK, yeni borsa yapısı elbette ders içeriklerinin değişmesine neden olacak.

Ancak Karabacak'ın söylediğine göre, bu yıl sınavın yapılmaması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Temmuz'dan önce gerçekleşmesi oldukça zor gözüken sınav, eylül, ekim aylarında gerçekleşecek gibi.

SPL'nin henüz yeni kurulmuş bir şirket olmasının getirdiği bir takım sıkıntılar mevcut, doğal olarak. Ancak Karabacak, bunları en kısa zamanda aşmak üzere adımlar attıklarını ifade ediyor. Önemli planlar söz konusu. Bunlardan bir tanesi, uzun vadede sınavların online olarak gerçekleştirilmesi. Karabacak "Gelişmiş ülkeler, bunu nasıl yapıyorsa biz de yapabiliriz" diyor.

Bu konuya gelecek hafta da devam edeceğim. Ders başlıkları, sınava ilk kez girmeyi düşünenlerin bilmesi gereken detaylar, dikkat etmeniz gerekenler bir sonraki yazımda yer alacak.

SPL, sektöre yönelik eğitimler de düzenliyor

SPL sadece lisanslama sınavları ve lisans yenileme eğitimleri vermiyor. Sektöre yönelik önemli eğitim programları da düzenliyor. Nisan ayı içerisinde gerçekleşecek önemli iki eğitim başlığını da sizlerle paylaşmak isterim. Bunlardan bir tanesi; Lüksemburg Finans Merkezi Eğitim Kuruluşu ATTF (Agence de Transfert de Technologies Financiere) işbirliği ile 15-17 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Operational Risk Management; diğeri ise, New York Finans Eğitim Kuruluşu, NYIF (New York Institute of Finance) işbirliği ile 24-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek Future & Option Training eğitimi... Detaylı bilgilere www.spl.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Lisans belgesi türleri

Sermaye piyasasında çalışacak kişilerin görev konularına göre 12 adet lisans belgesi bulunuyor. Sınav sonrası koşullar arasında her bir belgeye özgü 4 yıllık öğrenim veren üniversitelerden mezun olma, sınavla ilgili alanlarda üç yıl çalışmış olma gibi farklı şartlar aranabiliyor. Bu nedenle gerekli şartları yerine getirmiş veya sınavı kazandıktan sonra yerine getirebileceğini düşünen kişilerin ilgi duyduğu faaliyet alanlarını göz önünde bulundurarak, mevcut 12 belge arasından ilgili olanı seçip, kendilerine uygun belgeyi belirledikten sonra ilgili sınavlara başvurmaları tavsiye ediliyor.

-SPF Temel Düzey Lisansı

-Temel Düzey Müşteri Temsilciliği Lisansı

-Takas ve Operasyon Sorumlusu Lisansı

-SPF İleri Düzey Lisansı

-Türev Araçlar Lisansı

-Türev Araçlar Müşteri Temsilciliği Lisansı

-Türev Araçlar Muhasebe ve Operasyon Sorumlusu Lisansı

-Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı

-Kredi Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı

-Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı

-Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisansı

-Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar