Mezunlar, Asya’daki kariyer fırsatlarının peşinde

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM tuba.ilze@dunya.com

Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde, ABD’de okuyanların ve mezunların staj veya çalışma fırsatları için gözü, Asya’da. Bugün birçok genç, kariyerlerini Asya ülkelerinde inşa etmek istiyor. Avrupa ve Amerika’da eğitim alan Asyalı gençler artık ülkelerine geri dönmeyi tercih ediyorlar. 2 Kasım’da London Business School “Asia Careers Fair 2013” a ev sahipliği yaptı. Organizasyon kapsamında London Business School, Avrupa’nın önde gelen dört işletme okulu ile işbirliği yaptı: HEC Paris, IESE Business School, IMD, Rotterdam School of Management.

Financial Times’da yer alan haberde London Business School Kariyer ve Küresel İşler Yöneticisi Fiona Sandford’ın “MBA mezunları arasında Asya’da çalışmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl, London Business School mezunlarının yüzde 20’si ilk işlerine Asya veya Ortadoğu’da başladılar.10 yıl önce, mezunlarımızın neredeyse tamamı Avrupa’da ve genellikle Londra’da işe girerlerdi” açıklamasını okudum. Sandford, geçtiğimiz yıl ilk defa Asyalı öğrencilerin mezun olduktan sonra ülkelerine geri döndüklerine şahit olduklarını ifade ediyor. Örneğin Avrupa’da kalmak istemeyerek ülkelerine dönen Çinli öğrencilerin oranı, yüzde 75 olmuş.

Asya’nın büyükleri, üç dil istiyor

Johnson&Johnson İnsan Kaynakları Başkanı Pu Ping, Avrupa iş okullarından insan kaynağı araştırdıklarını ifade ediyor. Küresel bakış açısına sahip insanlar aradıklarını ve ABD’deki arzın genişlemeyi karşılamaya yetmediğini söylüyor.

Fosun’un İnsan Kaynakları Yönetici Kang Lan ise, Avrupa işletme okullarından yapılan iş başvurularının sayısının giderek arttığını vurguluyor. ABD’de birbirine benzer özelliklerle karşılaştıklarını ancak Avrupa’nın farklı olduğunu söylüyor. Tercih ettikleri; üç dil konuşan insanlar.

MIT, fuar hazırlığında

ABD’nin önde gelen okullarından MIT de (Massachusetts Institute of Technology) Asya Kariyer Fuarı hazırlığı içerisinde olanlardan. MIT, 1 Mart 2014 tarihinde “Asian Career Fair” düzenliyor. Fuar, Harvard ve Boston civarındaki diğer üniversitelerin katılımına da açık olacak.

MIT tarafından yapılan açıklamada dünya genelinde öğrencilerin Asya şirketlerinde iş ve staj fırsatları ile artan oranda ilgilendikleri ifade ediliyor. Tıpkı London Business School gibi Massachusetts Institute of Technology de öğrencilerinin Asya’da çalışmayı tercih ettiğini ve yabancı öğrencilerinin hemen hemen yarısını oluşturan Asyalı öğrencilerin mezuniyet sonrası ülkelerine dönmeyi tercih ettiklerini gözlemliyor. Bugün kendisine kariyer inşa etmeye, yeni ve avantaj yaratacak nitelikler kazanmaya çalışan kişilerin Asya’daki fırsatlara gözünü kapatması mümkün değil. Bu nedenle Asya ülkelerindeki kariyer fırsatlarına, Avrupa ve ABD’den adaylara yönelik bakış açısına ve eğitim fırsatlarına dair konulara ilerleyen haftalarda daha sık yer vereceğim.

Akare yurtdışı eğitim fuarları başlıyor

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları, bu hafta başlıyor. Öğrenciler, fuar kapsamında Amerika, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, İsviçre, Avustralya, Hollanda ve Rusya gibi ülkelerden gelen okulların kayıt yetkilileri ile yüz yüze tanışma ve bilgi alma imkanı bulacaklar. 7-14 Kasım tarihleri arasında İzmir, İstanbul, Ankara ve Kayseri olmak üzere dört şehirde gerçekleştirecek olan fuarların takvimi şöyle:

İzmir: 7 Kasım, Hilton Otel

İstanbul: 9 ve 10 Kasım, Hilton Otel

Ankara:12 Kasım, Sheraton Otel

Kayseri: 14 Kasım, Hilton Otel

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar