Sivas'a Sarsılmaz da mı yatırıma geliyor?

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

 

Yaklaşık iki yıl önce ‘Üreten Kentler Anlatıyor’ yazı dizimiz kapsamında Sivas’ta bir inceleme yapmıştık. Kentin kendisine seçtiği hedef sektörler arasında ‘savunma’nın da olduğunu görmüştük. İstekler ve yatırımlar açısından baktığımız zaman bazen tüm kentler belirli sektörlerin kendi illerinde olmasını isterler. Mesela her gittiğimiz kent, mutlaka teknokent ister. Ankara, Eskişehir gibi dev savunma sanayi firmalarının faaliyet gösterdiği bir alanda, tüm cer atölyeleri deneyimine rağmen yine bir İç Anadolu kenti olan Sivas’ın ne kadar şansı olacağı açıkçası bizim için de bir soru işareti olarak kalmıştı. Halen Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı olan Osman Yıldırım o dönemde de üstüne basa basa bu hedefl erinde ısrarcı olduklarını belirtmişti.

Tam üç yıl önce imzalanan savunma sanayi ön yatırım anlaşmasından uzun süre ses çıkmaması ile bu hedef bizler için sessizliğe bürünmüştü. Ancak geçen hafta Aselsan, bir grup Sivaslı işadamı ve Yıltaş Grup’la birlikte, mor ötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik teknolojisi geliştireceğini açıkladı. Hafta sonu da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla Aselsan’ın Sivas’taki yatırımının temeli atıldı. 

Aslında savunma sanayinde yapılan bir optik yatırımın Sivas’ta olması şaşırtıcı değil. Çünkü Türkiye’nin tek lens fabrikası Sivas’ta. Hatta bu fabrika dünyanın birçok ülkesine de lens gönderiyor. Ancak hafta sonu yapılan açılıştan dikkatimizi çeken iki noktayı hemen belirtelim. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivaslı. Dolayısıyla savunma sanayi anlamında Sivas’a yapılacak yatırımlar konusunda bir heyecan yaratmış durumda. Ayrıca açılışa katılan isimler arasında Sarsılmaz Silah’ın tepe yöneticilerinin de olduğunu not etmeliyiz. Duyumlar o dur ki Sarsılmaz da kısa bir süre sonra Sivas’ta yatırım yapmaya hazırlanıyor. 

Sarsılmaz Silah 1800’lü yılların sonlarından beri Türkiye’de tabanca, askeri silah ve av tüfeği üretebilen tek özel kuruluş. Bu özelliği ile de Sivas için çok önemli. 72 ülkeye silah ihracat eden firma hem kente önemli bir yatırım heyecanı getirecek hem de ihracatın yükseltilmesini sağlayacak. 

Özetle Sivas, gerçekçi yatırım hedefleri koydu, bunları da zamana yayarak gerçekleştirdi. Öyle gözüküyor ki bundan sonrada kendi altyapısı olan alanlarda savunma sanayinin yatırımlarını çekecek.

RUSYA’YA TÜRKİYE’DEN OSB 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), kısa bir süre önce Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den bir talepte bulundu. DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu’nda Türkiye’nin OSB’ler kurmasını talep etti. Yaş meyve sebze ihracatçılarının kısa bir süre önce ülkede yaşadığı problemler akla gelince talebin stratejik önemi de ortaya çıkıyor.

TURİZME ULUSLARARASI PROJE 

Kısa bir süre önce Antalya’da “SUS TOUR” Turizm Sektöründe Sürdürülebilirlik Eğitim ve Değerlendirmesi Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Proje tur operatörleri ve seyahat acentelerini için. Türkiye’den Triada’nın öncülük ettiği proje Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Hollanda, Bulgaristan, Fransa ve İrlanda’yı da kapsıyor. Verilecek eğitimle, çevre ve kültürün korunması ekonomik anlamda da sürdürülebilirliğin sağlanması hedefl eniyor. Projeye katılacak firmalar, diğer ülkelerdeki bu eğitimi alan kuruluşlarla da Travelife çatısı altında uluslararası bir organizasyonda boy göstermiş olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar