Siyah bir kuğu gördüm sanki

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Son yıllarda “siyah kuğu” tabir edilen ve ihtimal verilmeyen olayların sık sık gerçekleşmeye başladığını görüyoruz. Bu nedenle artık şaşırma eşiğimiz daha düşük seviyelerde. Ancak piyasalar beklentisi dışında gerçekleşen olaylara her zaman ki gibi sert tepkiler vermeye devam ediyor. ABD seçimlerinde Hillary Clinton’un kazanacağını gösteren anketlerde farkın 7 veya hatta 12 puana kadar açıldığını görüyoruz. Bu nedenle ilk alternatif bu iş bitmiş demek. Olası bir Clinton zaferinden ciddi bir volatilite çıkmayacağından spot piyasanın da türev piyasalarda alınan pozisyonların da fazla kazandıracağını sanmıyorum. S&P endeksinde bir süredir kritik bir direnç olan 2180-90 seviyesinin kırılması ile piyasa yeniden kendi momentumuna kavuşur ve yukarı hareketine devam eder.

İkinci ihtimal ise ABD siyasetinde bir “Bradley Effect” var demek ve koruma satın almak. 1980’li yıllarda ilk siyahi vali adayından ismini alan bu etkiye göre beyaz seçmen ırkçı (maço) görünmemek ve çevreleri ile ters düşmemek için anketlerde Demokrat zenci (kadın) adaya oy vereceklerini açıkladıktan sonra sandıkta beyaz adaya oy vermiştir. 1982 Kasımında bu olay Demokrat partinin vali adayı olan Tom Bradley’in başından ayni ile geçti.

Elbette diyebilirsiniz ki böyle bir etki günümüzde var olsa ilk başta Obama’nın seçilmesi söz konusu olmazdı. Ama o zaman bu yazı burada bitmek durumunda kalır ve bunu da editörüm kabul etmez.

Şayet bu defa da anketlerde “elbette Clinton’a vereceğim” diyen ancak sandıkta “benim söyleyemediğimi Trump söylüyor” diyecek bir kesim varsa sürpriz bir sonuçla karşılaşmamız söz konusu olacaktır (tabii artık bu kesimin olması yetmez, tüm kritik yanardöner eyaletlerde olmaları şart). Bu durumda çift yönlü bir volatiliteden ziyade sadece ciddi anlamda yukarı gitmesi muhtemel bir VIX (volatilite endeksi) hareketine bakıyoruz. Yani straddle, strangle, butterfly vs gibi birkaç bacaklı ve her iki yöne opsiyon stratejilerden ziyade basit call (alım hakkı) veya putlarla (satış hakkı) yetinebiliriz. Basit bir senaryo peşindeyiz: Bayan Clinton’ın seçilmesi durumunda ödeyeceğimiz primi kaybedeceğimiz gerçeğini kabullenerek olası bir Trump zaferine yönelik pozisyon, VIX uzun, alıyoruz. Artık beklentilerin dışında kalmaya başlayan bu ihtimal bazı bahis siteleri Clinton lehine açılan pozisyonlara ödeme yapmaya başladı bile, VIX endeksini ciddi bir şekilde yükseltecek ve piyasalara kısa süreli bir şok dalgası verecektir. Sadece spekülatif olarak veya eğer pozisyonlarımız varsa ve onları korumak istiyorsak bu basit stratejisi bir ay öncesine oranla daha ucuz bir maliyetle gerçekleştirebiliriz. Kim bilir bir de bakmışsınız Trump Beyaz Saraya taşınıyor. Aksi bir durumda ise yatırımcı yukarıda da belirttiğim gibi yatırdığı tüm primi kaybedecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019