Sosyal medya tankı Trump

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Bir karikatürde Donald Trump gayet sevimsiz çizilmiş. Kolunu aptal bakışlı, göbekli, sevimsiz bir adamın omuzuna atmış. Onu işaret ederek, “Ben, yetersiz eğitimlileri seviyorum,” diyor. Yetersiz eğitimli=cahil, ama Amerikan “siyaseten doğruculuğu” yüzünden, cahile cahil denilmez. Kele, kel değil, “saç tarama özürlü” denilmesi gibi... Trump’ın sözüne, yanındaki sevimsiz, “Ben de onu seviyorum” diyor. Ama ikisinin de göbeğinde şu yazılı: “Ben bu sersemle beraberim.” İkisi de birbirine muhtaç. Cahil, kendisini temsil etsin diye. Trump da cahilin oyuna muhtaç ki başkan seçilsin diye.

Trump, belden aşağı siyasetçiliğiyle, bu tür söylemi seven milyonları sosyal medyada peşinden sürüklüyor. Ocak ayında Twitter’da 6.7 milyon takipçisi vardı. Geçen gün 7.2 milyonu aştı. Adayların sosyal medyasını 10 saniye aralıkla izleyen Quintly’e göre, Trump’un takipçi artışıyla, anketlerindeki artışı arasında .82 korelasyon var. Demokrat Parti’li Hillary Clinton’ın takipçi sayısı 5.7 milyon. Ama, aralarında bir fark daha var: Trump şimdiye kadar 31 bin tweet attığı halde, Hillary’ninki sadece 5 bin. Trump, Obama’nın 2007’de yaptığını yapıyor. 

Yine Quintly’nin Facebook analizine göre Trump, saatte ortalama 900, günde 22 bin  beğeni (like) alıyor. Geçen gün toplam beğeni sayısı 6.7 milyondu. Ve hep artıyor. Hillary’i beğenenlerin sayısı saatte ortalama 300, günde 8 bin artıyor. Toplam beğeni sayısı geçen gün 3 milyonu henüz aşmıştı. Trump’la yarı yarıya.

Bir sosyal medya analizi için Trump’ın “ne” söylediğinden ziyade, “nasıl” söylediği önemli. Yeni medyayı beceriyle kullanan, bunu, Trump’ın zaten çok tanınan TV kişiliği (Çırak Yarışması’nı 2004-2015 bizzat yönetti, 2004’te 20 milyon seyircisi vardı) ile bağdaştırarak “reality show”a dönüştüren bir medya ekibi var. Trump üstelik, aklına geleni, yalan-yanlış hiç aldırmadan söyleyen, yalan-yanlışını hiç düzeltmeyen popülist bir politikacı. Zaten “az eğitimliliere” hitap ediyor. Ayrıca, o bir iş adamı: Kampanya sloganı “Amerika’yı yeniden büyütelim” yazılı şapkalarını, donaldjtrump.com sitesinde 25 dolara satıyor.  

Trump’ın, ergenlerin basit sözcükleriyle, 3-4 sözcüğü aşmayan “yürekten gelen” kolay anlaşılır cümleleri MIT Üniversitesi’nde bir yapay zeka projesine konu oldu. Algoritma, Trump’ın sık kullandığı sözcüklerden cümle üretip, bunları DeepDrumpf isimli twitter hesabından yayınlıyor. Örneğin, 24 Mart günü Drumpf şu tweet’i attı: “Ben bütün dünyanın başkanı olacağım. Ted bunu başaramaz.” Ted dediği, diğer adaylardan Ted Cruz. Ve 19 Mart’taki: “Eğitime son vermeliyiz. İnanılmaz kötü şeyler yapıyorlar. Kimse benim kadar iyi yapamaz. Bana inanın.”  

Siyaset iletişiminde yenilikçilikte sınır yok. Teknoloji sağ olsun. MIT imzalı yapay zeka, Donald Trump’ın zihinsel haritasını çıkartmış, insanlığın dikkatine sunuyor. Bu hınzır yaratıcılığın ötesinde şu gerçek var: Sadece bu yıl (Ocak-Mart) dört başkan aday adayı hakkında (ABD’de) 14 bin makale yayınlandı (BuzzSumo hesabı). Trump’la ilgili olanlar 211 milyon kez paylaşıldı. İkinci sırada 153 milyonla Bernie Sanders, 107 milyonla Clinton var. Aradaki fark çok şey anlatıyor. Trump, TV ve sosyal medyayı bedava kullanarak, reklama sadece 10 milyon USD harcadı. Ama MediaQuant’a göre 15 Mart’a kadar 2 milyar USD değerinde medya görünürlüğü sağladı. Yarıştan çekilen Jeb Bush, 82 milyon USD harcamış, sadece 214 milyon USD değerinde görünürlük sağlamıştı. Bu oran, Clinton için 28 milyona karşılık 746 milyon. CNN’in duyurduğu ilginç bir ayrıntı ise, Trump’ı “durdurmak” için Cumhuriyetçi adayların kolektif reklam harcaması 67 milyon USD olmuş. Ama onlar duracak, Trump ilerleyecek, şimdilik.   

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019