Sözkesen'in oğluna mirası

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

 

KEMAL SÖZKESEN, BABASININ VERDİĞİ HAYAT DERSİ SAYESİNDE FUNİKA HOLDİNG'İ ESKİ BAŞARILI GÜNLERİNE TAŞIMAYI BAŞARDI.
1984 yılında Hawaii ve Japonya'da Japon yönetim sistemi üzerine ihtisasını yapmış ilk Türk... Denizli'de ilk özel Ufo Müzesi'ni kuran ve Denizli tekstil sanayisine getirdiği yenilikler ile birçok ilke imzasını atan kişi... 50'nin üzerinde ürün ve markanın mucidi Osman Nuri Sözkesen, güler yüzü, sevecenliği, insancıllığı ve hayal gücünü zorlayan fikirleri, herkesi kendine hayran bırakan renkli kişiliği ile ön planda olan bir sanayicimizdi. 2008-2009 yılları ülke ekonomisinin sarsıldığı zamanlardı. Sanayicilerimiz, özellikle de tekstil ile uğraşanlar için zor dönemlerdi. Birçok firma kapanmaları ve olumsuzluklar  herkesin moralini bozmuştu. Nuri Sözkesen de Ekim 2009 tarihinde hayatına son vererek, sadece Denizli'yi değil tüm ülkeyi yasa boğmuştu.
Yıllar önce Nuri Bey'i ziyaret ettiğimde oğlu Kemal Bey, henüz Londra'da eğitimine devam ediyordu. Nuri Bey ile sohbet ederken odaya asistanı girdi ve "Kemal Bey, parasının bittiğini ve para göndermemizi rica ettiler" dedi. Nuri Bey, "Ev kirası dışında Kemal'e para gönderilmeyecek" diyerek oğlunun talebini reddetmişti. Sonrasında bana açıklama gereği duyarak, "Nasıl bir baba olduğumu sorgulayabilirsin, oğlunun ihtiyacı olduğu halde para göndermiyor, zor durumda bırakıyor diyebilirsin. Biz eşimle yıllarca hem çalıştık hem okuduk. Üstelik ev kiramızı gönderen birileri de yoktu! Eğer ileride başarılı olmak istiyorsa bu zorluklara, özellikle parasızlığa göğüs germesi lazım ki kazandığı paranın kıymetini bilebilsin. Yarın bu fabrikanın başına geçecek, bunları yaşaması şart" demiişti.
Acı bir şekilde de olsa yıllar sonra Nuri Bey'in dediği olmuş ve oğlu Funika Holding'in başına geçmişti. Geçtiğimiz günlerde Kemal Bey'i firmadaki gelişmeleri dinlemek adına ziyaret ettim. Kemal Bey'e, Nuri Bey ile olan bu anımızdan bahsettim. Kemal Bey, "Babamın sadece ev kirası gönderdiği günlerde, harcayabileceğim sadece 100 sterlinim kalıyordu. Bu 100 sterlin ile faturalarımı, mutfak masraflarımı ve diğer giderlerimi karşılamam gerekiyordu. Bir yemeğin 10 sterlin olduğu bu ülkede, sürekli yürümek ve doğalgaz kullanmamak için gece 3 yorgan ile yatmak zorunda kalıyordum. Ama özgür olduğum için herşeye rağmen mutluydum" dedi.
Babasının kendisine bu şekilde bir hayat dersi vermesinin, son 3 senede Funika Holding'in başındayken en zor günlerinde bile, haline şükretmesine neden olduğunu aktaran Sözkesen, bu felsefe ile çok çalışıp 3 yılda toplam 12 milyon TL borç ödemesi yaptığını söyledi. Fabrikanın cirosunu yüzde 50 artırıp, hem piyasaya hem bankalara hem de kamu birimlerine yeniden güven vermiş olduğunu anlattı. Sözkesen, faaliyet gösterdikleri tekstil, teknik tekstil ve enerji sektörlerinde ilk günki heyecanıyla ve tüm gücüyle çalışmaya devam edeceğini söyledi.
Sayın Sözkesen'in en büyük mirası olan Funika'nın aynı başarı ve güven ile yoluna devam ettiğini ve emin ellerde olduğunu gördüm. Nuri Bey'i rahmet ve saygı ile anıyorum...
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014