Sürdürülebilir İhracat

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

2018 yılı için ihracat rakamları, büyük bir keyifle açıklandı.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamı olan 168 milyar ABD Doları’nı biraz geçen ihracatımız, oldukça umut verdi ve önümüzdeki yıllar için daha yüksek hedefler konulmasının önünü açtı. Tekrar etmekte fayda gördüğüm bir konu, tüm Türkiye ihracatının 1.5 milyar ABD Doları seviyesinde olduğu zamanlarda, 45 yıl önce sektöre adım atan birisi olarak, ihracatımızın bu seviyelere gelmesine en çok sevinenlerin önde gidenlerinden olduğumdur.

Ancak bu seviyeyi bile yetersiz bulduğumuz ifade etmek isterim.

Neden mi?

Türkiye, 2017 küresel verilerine göre dünyanın 17. büyük ekonomisi.

Öte yandan, yine 2017 küresel verilerine göre ( www.trademap.org) dünyanın 31. ihracatçısı.
Sorduğum soru şu; neden dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğumuz halde küresel ihracatçı ülkeler sıralamasında dünyanın 31. İhracatçısı durumunda kalıyoruz?

Her zaman vurguladığım bir konuyu tekrarda fayda görüyorum.

İhracattaki en önemli engelimiz firmalarımızın, ihracatta sürdürülebilir bir çaba gösterememeleri. Elimizdeki veri çok güncel bir veri olmasa da her 4 Türk ihracatçısından 3’ünün, en fazla 3 yıl ihracat pazarında kalabildiklerini biliyoruz. Öte yandan son 10 yılda kesintisiz ihracat yapabilen firma sayımızın da 10 bin kadar olduğunu biliyoruz.

Bu verilerin ışığında, TİM Başkanı Sayın İsmail Gülle’nin, 2018 ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıda, 15.743 yeni firmanın bu yıl ihracat yaptığını söylemesini nasıl yorumlarsınız?

Ben bu açıklamaya şöyle yaklaşıyorum;

Sayın İsmail Gülle’nin açıkladığı bu rakam çok güzel ve ümit verici amma ihracat yapan firmalarımızın, ihraç pazarlarında kalıcı olabilmeleri penceresinden baktığımızda, ümidimiz pek de kuvvetli olamıyor.

Demek istediğim şu ki ihracat rakamlarımızı istenilen düzeylere ve hatta olması gereken düzeylere çıkartmak istiyorsak, ihracatçılarımızın çabalarının sürdürülebilir olması konusuna biraz daha dikkatle eğilmek zorundayız.

Sayın Gülle, Ankara'da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile birlikte aralık ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda “TİM olarak ihracatta 2019 yılı hedefimizi İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı olarak belirledik” demiş ki en çok dikkat çeken nokta da bu.

Bu aşamada TİM’e bir öneride bulunmak isterim. TİM tarafından yaptırılacak bir araştırma ile büyük ihracatçılarımızın dışında;

1. Kaç firmamızın kesintisiz olarak kaç yıl ihracat yapabildiklerini,

2. Girdikleri ihraç pazarlarında kalabilme sürelerini,

3. İhracatta sürekliliği neden sağlayamadıklarını,

4. Kaç kere ihracat yapıp ara verdiklerini,

5. İhracata ara verme nedenlerinin neler olduğunu,

6. İhracata uzak duranların bu davranışlarının nedenlerini,
ve bunlara benzer birçok veriyi toplayabilmek mümkün olacaktır. Böyle bir araştırma sonucunda da gerek ihracatçı sayımızın arttırılması ve gerekse de ihracat yapan firmalarımızın pazarlarda kalıcı olabilmeleri için ihtiyaç duyulan destek, eğitim, danışmanlık ve benzeri ihtiyaçları görüp, çözümleri belirleyip, hedeflerimize daha hızlı erişebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019