Tahvil piyasası ve kapıyı çalan tehlike

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

FOMC toplantısından bugüne kadar geçen yaklaşık 10 gün içinde "FED artışlarda sona yaklaşıyor, açıklama güvercinden, FED şahinleştiye" geldik. Yatırımcılarla paylaştığım bir notta FED’in neden güvercin bir tavrı içine giremeyeceğini “Konumuza dönersek FED daha önce sıkı mali politikalar nedeni ile gevşek para politikaları uygulamak zorunda hissediyordu. Şimdi ise gevşek mali politikalar nedeni ile sıkı para politikası uygulamak zorunda hissedecek. Bu nedenle yarından sonra güvercin bir FED beklentisi oluşsa bile bu yanıltıcı olacak. Tıpkı Jackson Hole toplantısı sonrasında “FED güvercin” açıklamalarının boşa çıkması gibi. " cümleleri ile açıklamıştım. Geçen Cuma ve Çarşamba günleri sırası ile Williams ve FED başkanı Powell nötr faiz oranında durmayabileceklerini ve çok daha yüksek faiz seviyelerinin söz konusu olabileceğini söyledi. Açıklamalardan anlaşılan ve bir kez daha verilere bağlı bir faiz stratejisi oluşturacak. Ve en son veri setinden gördüğümüz ABD ekonomisinin hızla ısındığı. Elbette ısınma daha yüksek getiriler anlamına geliyor. Nitekim ABD 10 yıllık tahvil getirisi 3.20% seviyesini gördü. Tüm dünyada tahvil getirileri uzun bir süre yükselecek. Ve hatta Euro Bölgesi tahvillerinin çok hızlı bir yükseliş kaydetmesine de şahit olacağız. Cari durumda “eksi getirili” 8 trilyon dolar büyüklüğünde tahvil bulunuyor. Zor bir dönem olacak. Ancak ben konuyu herkesin konuştuğu ABD tahvilleri ile sınırlı tutmak istemiyorum. Son zamanlarda Japon hazine tahvillerine (JGB) hiç baktınız mı? Yıllardır sıfıra yakın seviyelerde bulunan ve getirilerin yükseleceğine inanarak short pozisyon açan herkesi zarar ettirdiği için “dul bırakan” olarak bilinen tahviller.

0.1%-0.2% arasında sıkıştıracağını açıklayan BOJ sonrası oranlar ilk kez 0.16% seviyesine ulaştı. 2007'den gelen düşüş trendinin kırılması da önemli olabilir ancak asıl kritik gelişme tabloda görülüyor. Nadir görülen bir şekilde, ama JGB getirisi yükseldikçe kalıcı bir durum olabilir, ABD 10 yıllıklarını kur riskini hedge ederek alırsanız, yani JPY'nin değer kazanma riskine karşı bir hedge, getiriniz JGB'lerin altına düşmüş durumda. Nominal olarak aldığınızda ise elbette çok daha yüksek.

Kısa vadede bu ABD ve dolar için sorun olmayacaktır (tabii dolar düşecek diyenlerdenseniz o başka). Ancak son aylarda Japon yatırımcısının Euro bölgesi tahvillerine daha fazla para soktuğunu görüyoruz. JGB getirisinin yükselmesi ve JPY'de yatay seyir Japon yatırımcısını parasını içeriye aloke etmeye zorlayabilir. Bu sadece Euro bölgesi tahvilleri için değil tüm tahvil piyasaları için geçerli bir risk. Sabit getirili piyasada sadece getiriler yükselmeyecek, büyük alokasyon değişimleri de kaçınılmaz bir şekilde yaşanacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019