Takım savunması eşittir 3 puan

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş’ın üç puan kaybettiği haftada Kasımpaşa ile berabere kalarak önemli bir fırsatı elinin tersiyle iten Galatasaray, hafta sonunda Bursaspor ile kıyasıya bir puan mücadelesine girişecek. “Haftanın Maçı” olarak öne çıkardığımız bu maç, her iki takım açısından da son derece önemli. Mustafa Denizli’nin gelişiyle birlikte çıkışa geçmek isteyen sarı-kırmızılılar, zirve ile aralarındaki puan farkının daha fazla açılmaması için kazanmak zorundalar. Ertuğrul Sağlam’ın ayrılmasından sonra henüz takımı kime teslim edeceğini netleştiremeyen Bursaspor’un da 15 puanla 12. sırada bulunduğunu ve hedeflerinden epeyce uzaklaştığını belirtelim. Yeşil-beyazlı ekipte bir yandan Hamza Hamzaoğlu ve Murat Yakın isimleri tartışılırken, diğer yandan sezon sonuna kadar yardımcı antrenör Ersel Uzgur ile devam edilebileceğini savunan görüş sahipleri de var. Görünen tabloya bakarak Bursaspor’un büyük ihtimalle Galatasaray maçına da yardımcı hocasıyla çıkacağını söyleyebiliriz. Ayrıca 4 yöneticinin istifa etmeleri de dikkate değer bir veri.

Ligde dördüncü sırada bulunan Galatasaray’da; Lionel Carole, Jason Denayer ve Hamit Altıntop’un tedavilerine devam ediliyor. Bilhassa savunma kurgusu konusunda sıkıntılar yaşayan sarı-kırmızılıların bu eksiklerden menfi yönde etkilendikleri söylenebilir. Konuk Bursaspor’da ise Ricardo Faty ve Şamil Cinaz’ın sakatlıkları sürüyor. Yeşil-beyazlıların da rakiplerine benzer biçimde orta alanın ortasında kısmi bir zaaf yaşadıklarını belirtmek gerekiyor. Bu zaafın oyunu iki yönlü oynayabilen oyuncu eksikliğinden kaynaklandığı da söylenebilir. Yakın tarihten bir örnek vermek gerekirse, Belluschi gibi bir ismin olmayışı Bursaspor takımının maç içinde tempoyu ayarlamasını zorlaştırıyor. “Forvet arkası” mevkiinde görev alan Josue’nin de bu sezon 11 maçta sadece 2 asist yapıp hiç gol atamadığını hesaba katacak olursak, Bursaspor’un klasmandaki yerini bir nebze açıklamış oluruz.

Gelelim her iki takımın bu sezon çizdikleri iç saha / deplasman grafiklerine. Galatasaray, Türk Telekom Arena’da oynadığı 6 maçta 11 puan topladı. Sahasında Osmanlıspor’a yenilen sarı-kırmızlı takım, Mersin İdman Yurdu ve Antalyaspor ile berabere kalmıştı. Puan kaybı yaşanan üç maçta kalesinde 6 gol gören Galatasaray, bu anlamda yukarıda değindiğimiz defansif zaaflarının faturasını ödemiş gibi görünüyor. Konuk Bursaspor’un deplasman karnesine baktığımızda ise 6 maçta 2 galibiyetle toplanmış 6 puan görüyoruz. Dış sahada Rizespor ve Kasımpaşa’yı mağlup eden yeşil-beyazlılar; Trabzonspor, Başakşehir, Fenerbahçe ve Akhisar’a kaybettiler. Bu tabloya bakarak Bursaspor’un defansif kalitesi nispeten yüksek ekipler karşısında zorlandığı tespiti yapılabilir. Bence karşılaşmanın düğüm noktası da burada yatıyor. Galatasaray, takım savunmasını etkili biçimde sahaya yansıtamazsa Bursaspor karşısında zorlanabilir. Her ne kadar çalkantılı bir dönemden geçse de yeşil-beyazlı takımın Necid, de Sutter, Dzsudzsak ve Stoch gibi etkili hücum silahları var. Ayrıca büyük takımlara karşı oynamak zaman zaman sıkıntılı kulüpler için çıkış kapısı olarak görülebiliyor. Bu sebeple karşılaşmada Galatasaray’ın kaderini Mustafa Denizli’nin oyuncu ve taktik seçimlerinin belirleyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Kasımpaşa maçında olduğu gibi becerili ama oyun sertliği olmayan oyuncularla oynamak Bursaspor’un ekmeğine yağ sürmek anlamına gelebilir. Keza, 4-3-3’ten ziyade 4-2-3-1 şeklinde dizilmek hatta orta alan sertliğini arttırmak adına Chedjou’yu ön liberoya kaydırmak masaya konabilecek çözümler arasında. Sözün özü, bu maçta “takım savunması” Galatasaray açısından üç puanla neredeyse aynı anlamda olacak. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016