Taxi-Uber geriliminde taksicilerden gelen cevap

Özcan KADIOĞLU
Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

Geçen hafta yazmış olduğum büyük şehirlerdeki taksi ücretleri ve Taksi-Uber gerilimi üzerine Kadırga Taksi Durağı adına bana gönderilen e-postayı sizlerle paylaşmak istiyorum.Verilen bilgilerin tamamı Kadırga Taksi Durağı adına Turgut Korkut’a aittir.

"İyi çalışmalar hayırlı işler dileklerimle başlamak istiyorum.

Ticari taksi sahibiyim. Hemde kendim taksi başında şoförlük yapmaktayım. Bir fiil tam 15 yıldan beri. Size biraz uzun yazacağım hemde içimi dökmek istiyorum.

Taksi camiası hem çok büyük hem de herkes birbirini bir şekilde tanımaktadır. Uber sürücüsü diyorsunuz bence reklam yapıyorsunuz. Neden mi, Uber sürücüsü diye bir kavram yok. sadece Uber’in tekeline giren ve korsan taşımacılık yapmak için Uber firmasına yüzde yirmi komisyon veren bir tekelleşme süreci var.

XL araçlar; Kadir Topbaş Bey döneminde sıkıntı çeken turizm firmarının taşımacılığını yapmak için. Yani değişen turist portföyünü karşılaması için çıkarılan TÜRSAB’a bağlı sadece yolcunun limandan alınıp oteline götürülmesi için kurulan basit bir sistemdi. Ancak ki bunlar transfer işini bırakıp Uber, Cream ve ona benzer aplikasyonlar üzerinden bizim işimizi, hakkımızı çalan firmalardır. Bunun bilinmesi gerek. Vergi veriyormuş kaldı ki, ülkemizde her vergi veren her işi yapabiliyormu? Tekel bayii Tekel Ruhsatı almadan alkollü içki ya da tütün mamülü satabiliyor mu?

Bunlar esnafımızı derinden yaralayan konulardır. O zaman herkes korsan kitap basımı yapsın korsan televizyon yayını yapsın korsan film CD'si hazırlasın. Bu düzeni bozan kokuşmuşluk belirtileridir.

Uber, Cream ve de ona benzer firmalar kendilerinin aplikasyonundan yararlanmak isteyen insanlardan evrak talep eder. Evrakın yanında da aracını bizim belirlediğimiz yerde VİP’e çevir der. Ve de en kötüsü bizimle çalışman için şu anda 18 bin TL gibi bir depozito ve en az yüzden 20 gibi bir komisyonla çalışılmaktadır. Yarın obür gün Çiftlik Bank olayı olması muhtemeldir.
Şimdi geleceğim bizim mesleğimizin yanlışlarına;

Ben Sultanahmet bölgesi Kadırga Taksi Durağı'nda çalışmaktayım.
mesleğimizde çok yanlış insanlar var yok değil. Ancak ki bunları bu mesleğe Koyan Kadir Topbaş Beyin taksileri ezme projesidir. Sayın Topbaş’tan önce taksiciden Sabıka kaydı, Sicil Esnaf Belgesi, Sağlık Raporu, taksi ofisinden alınan belge vb. isteniyordu. Bir ara bunları kaldırdı. Ne kadar dengesiz varsa bu işe girdi. Neden mi?
Asgari ücretin şu anda 1600 TL olduğu yerde bu adamlar yolsuzlukla beraber günde 1000 TL kazanabildiler. Bu da bizim esnafımızın sonunu getirdi. Geçen sene belediye ve esnaf odası sorunu gördü. Düzeltmeler için İTAKSİ projesini başlattı. Güzel bir proje tutarsa.
Kısa mesafe problemi indi bindi 10 lira olduğunda bitmiştir. Bence, taksici yolcuyu almıyorsa ya değişim saatidir, yada arabası arızalıdır, yada tuvalete yetişme derdindedir..

Yolcuya kötü davranan yolcudan fazla para alan esnaf arkadaşları da önceden sivil polis zabıta denetimlerde bulunuyordu. Her esnafı denetlendiği gibi yaklaşık 3 yıldan beri denetleme yapılmıyor bunlarda meydanı boş buldu. O yüzden taksiciler ile ilgili olaylar ve şikâyetler arttı.
Yolcuyu uzak yoldan götürmek isteyen taksici diye bir kavrama inanmıyorum. Çünkü; İstanbul küçük bir yer çok trafikli ne kadar fazla gezdirirsen gezdir bir yerden bir yer zaten 40 dakikadan aşağı sürmüyor. Fazla gezdirirsen akşam olur. Başka alacağın müşteri kalmaz ben her zaman bütün ilgili mercilere söylüyorum Avrupa yakasında 10 kritik yer var;

- Eminönü bölgesi,
- Taksim Meydanı çemberi ve de Sıraselviler,
- Sultanahmet bölgesi (özellikle trafik ışıklarında duranlar),
- Aksaray Metro,
- Yenikapı İDO, Beşiktaş İskele,
- Bakırköy Meydanı
- Marmaray önü,
- Beyoğlu Tünel,
- Oda Kule önü.
Buralarda duran yaklaşık 700-800 taksi gurubu var. Bunlara devlet el atarsa yolcu seçen taksicileri devlet içimizden ayıklar. Buraları güzel uzun yolcunun çıktığı yerler. Buralarda inanın bizler duramıyoruz. Bunlar çete durdurmuyorlar bizleri.
İnşallah bir gün durağımıza gelirsiniz. Çayımızı içersiniz bizleri de biraz dinler ona göre yazı yazarsınız

TURGUT KORKUT
Kadırga Taksi Durağı çalışanları adına

Saygılarımla

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar