Tek gazeteciye abonelik

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

 

 

Hollanda'dan, bir yenileşim örneği daha: Gazeteye değil, tek bir gazeteciye abone olun.
Abone ücretinizi, marka bir gazeteciye ödeyin.
Bu arada, arzu ederseniz, o gazetenin tümüne de abone olabilirsiniz.
Hatta, isterseniz, hafta içinde gazetenizi siteden okuyun. Cumartesi günleri evinize kağıt baskıyı biz bırakalım?
***
İnternet "yüzünden" dar boğazlara giren klasik gazeteler öte dünyaya giderken, Hollanda gibi yenileşim meraklısı ve ustası bir ülkede, bambaşka iş modelleri akla geliyor. Havası, suyu, yediği içtiği farklı ne de olsa...
Roma İmparatorluğu'nun Kuzey Batı Avrupa ucunda, toprak mı bataklık mı deniz mi belirsiz bu tuhaf coğrafya, insanlarına, "farklı düşünmezsek bize burada hayat yok"u öğretmiş. Denize set çekerek, geri kalan topraklarda dünyanın en verimli tarımını sadece 700 bin kişiyle yapmak?
Neyse...konumuza dönelim: Efendim, Hollanda'daki klasik gazetelerden "De Pers", 2012'de kapandı. Malum nedenler... Oradaki gazeteciler, yılmadılar ve yeni bir iş modeli düşündüler. "De Nieuwe Pers" (Yeni Baskı) adlı yeni bir dijital gazete oluşturdular.
Buraya kadar normal. Fark şurada: Online platformda 17 gazeteci, "malı"nı satmaya başladı.
Pazar yerinde mal satan tek tek pazarcılar
gibi.
Okuyucu isterse gazetecilere tek tek abone olabilir. İlk aşamada 2 bin abone kaydoldu. Bunların % 20 kadarı gazeteciye, % 80 kadarı gazeteye abone oldu. Tekil abone ayda sadece 1.79 Euro. Gazeteye abone 4.49 Euro.
2013 sonuna kadar böyle. Daha sonra eğer abone sayısı artarsa, "De Nieuwe Pers", tekil gazetecilerin kazancından % 25 almaya başlayacak.
***
Hollanda'da "de Volkskrant" gazetesi de yine kendine özgü bir yöntem geliştirmişti: 2004'te gazetenin internet sitesini aboneliğe açtı. Pazartesi-Cuma gazeteyi oradan okuyanlara bir şıklık olarak, Cumartesi sayısını kağıt baskı olarak evlere teslim etmeye başladılar.
Hafta içinde zaman fakiri çalışkan Hollandalılar, hafta sonunda bir ölçüde daha serbest ve rahat oldukları için, gazeteyi evlerinde "eskisi gibi" kağıttan okuma zevkine varsınlar diye.
Almanya'da ise "okuyucunun istediği haberleri" yayınlayan NiiU (fonetik olarak "new"- yeni kelimesini çağrıştırıyor) Berlin'de hızla benimsendi.
Çünkü 24 sayfa yayınlanan gazete, tek tek her okuyucusunun ilgilendiği konularda haber ve yorumlarla "kişiye özel" hazırlanıyordu.
Yani, siz politika okumak istemiyorsanız, "gazetenizde" politikayla ilgili haber-yorum-hatta karikatür bile olmuyordu.
Kasım 2009-Ocak 2011 arasında bu şekilde çıkan NiiU, tabletin "icadıyla" iPad'e kaydı tamamen.
Şimdi ayda 14.58 Euro gibi epeyce pahalı bir ücretle abonelere ulaşıyor.
***
Yeni kuşak gazetelerde yaşamsal anahtar:
İçerik. Çünkü eğitimli müşteri, artık bir bilgi tüketicisi.
Eğitim düzeyi arttıkça, onu besleyecek içeriğin daha zenginleşmesi şart. İçerik yetersiz kalırsa, bilgi tüketicisi uçup gidiyor.
Ha, bu arada, kağıt gazetenin okuruyla, dijitalin okuru farklı. Kağıdı dijitale aktarınca, gazete kurtulmuyor. Daha kolay batıyor. Oralarda...
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019