Teknolojinin 2015’i

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Geleceğe Dönüş II (Back to the Future II) filminde Martin McFly zamanda yolculuk yapabilen kült otomobili DeLorean DMC-12 ile 21 Ekim 2015 tarihine yolculuk yapar. Yaşadığı aynı kasabanın değişimi ise inanılmazdır. Uçan kaykaylar, kendi kendine bağlanan ayakkabılar ve daha birçok inanılmaz teknoloji vardır. Günümüzde ayakkabınızın bağcığı otomatik olarak bağlanmayabilir ancak adımlarınızı sayabiliyor, haritada nerede olduğunuzu gösterebiliyor veya kaç kalori yaktığınızı hesaplayabiliyor. Peki, Geleceğe Dönüş II filminin tasvir ettiği 2015’de bizleri ne gibi teknolojiler bekliyor bir göz atalım… 

Otonom otomobiller listemizin ilk sırasındalar. CES 2015 fuarında da birçok marka artık kendi kendine hareket eden araçlarını tanıtacak. Artık YouTube videosunda değil, galerilerde satışta olan araçlar kendi kendilerine park etmekten çok daha fazlasını yapıyor olacaklar. Akıllı evler ile birlikte güvenlik ve eğlence başta olmak üzere evdeki tüm cihazlar yavaş yavaş internete ve ev ağına bağlanmaya başlayacaklar. Kapı kilidinden, pencerecilere kadar tüm üreticiler akıllı evlerin bir parçası olmak zorunda kalacak. 

Giyilebilir teknolojilerde patlama yaşanacak. Gözlükler, akıllı saatler, bileklikler ve daha birçok akıllı ürün hayatımıza girecek. Yeni bükülebilir ekranlar sayesinde giyilebilir cihazların kullanım alanları da genişlemiş olacak. 2014 yılında uluslararası firmaların yaşadığı devasa güvenlik açıkları milyarlarca dolar kayıplara sebep oldu. 2015 bu dijital saldırıların çok daha fazla yaşandığı ve artık doğrudan hayatımızı etkileyecek sonuçlara sebebiyet veren olayların yaşandığı bir yıl olacak. Her şeyin akıllanması ve dijital yaşamın gerçek yaşamı ile sıkı bir bağ kurması sebebiyle yaşanacak saldırıların etkileri giderek büyüyecek. Bu saldırılar sonucunda ulaşımlar aksayabilir, üretimler durabilir ve hatta ekonomi odaklı saldırılar sebebiyle para piyasalarını etkileyecek sonuçlar ortaya çıkabilir. Ve elbette çok daha yenilikçi ürünler ile karşılaşacaksınız. Daha hızlı, daha yüksek megapikselli ve daha ilginç özelliğe sahip cep telefonları ve tabletler, akıllı televizyonlar çıkacak. Nesnelerin interneti kavramı çerçevesinde duvardaki saatinizden, kahve içtiğiniz fincana kadar birçok nesne internete bağlanabilir hale gelecek. Robot teknolojileri ve 3 boyutlu yazıcılar artık çok daha ulaşılabilir hale gelecek. Ve muhtemelen… Ve maalesef… Modern insan dijital yaşamda daha çok vakit geçirip, gerçek hayatı çok daha fazla ıskalayacak. Hepinize mutlu seneler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019