Tüm personele (2)

Osman Ata ATAÇ
Osman Ata ATAÇ İŞLETMECİLİK SOHBETLERİ oaatac@gmail.com

Ülkemizin katma değeri yüksek, özgün ürünler üreterek dünya ticaretinde ciddi bir oyuncu olarak yükselmesi ve ‘üreten’ bir ülke olması hepimizin arzusu. İstatistiklerin olumlu tablolar çizmesine rağmen sıkıntı çeken işletmeler kaynaklarını (insan gücü, finans, fiziki tesisler ve alt yapı, enformasyon ve know-how, stratejik işbirlikleri ve ilişkiler) daha etkili kullanmak zorundadırlar. Bu hafta finansman kaynaklarının kullanılması konusunda bir talimatnameyi veriyorum. 

► Tüm personele: Bildiğiniz gibi uluslararası ekonomik durgunluk, döviz kurlarında ithal girdi maliyetlerimizi yükselten değişiklikler ve bölgemizdeki politik olumsuzluklar şirketimizi olumsuz etkiledi. Yellen konuştu, sustu, konuşur gibi yaptı, kredi değerlendirme kurumları bize geçer not verdi mi? Yoksa çaktık mı? Falan derken şaşkına döndük. Allahtan ‘kaynağı belirsiz’ kaynaklardan kaynak geldi de dolar tavanı delmedi. Yine de mali konularda dikkatli olmamız gerekiyor. 

Bu nedenlerle 2016 yaz tatili bitip okullar açılır açılmaz yani ben Bodrum’dan döner dönmez şirketimizde bazı politika değişikliklerine gitmek zorunlu hale geldi. Aşağıdaki mali politikalar şirketimizde benim (patron hariç) yaptıklarım hariç herkes için geçerlidir. 

Patronun (benim) işletmedeki rolüm sizlere ‘zevkli bir çalışma deneyimi’ sunmak olarak kalacak ve değişmeyecektir. Bu nedenle personelin konudaki tüm soruları, mülahazaları, gördükleri sakıncaları, düş kırıklıklarını, kızgınlıklarını, alınganlıklarını, kinayelerini, ithamlarını suçlamalarını ve kanaatlerini bekliyorum. Personel bunları Merkez Bankası’ndaki kasamıza yerleştirdiğimiz ‘öneriler kutusuna’ bırakmalıdır. Yeni politikalar aşağıdaki gibidir. 

► Bütçeler: Nakit durumumuz sıkışık. Bu nedenle bundan sonra tüm harcama taleplerine “bütçede yok” cevabı otomatik olarak verilecektir. Zahmet edip istemeyin. Bütçelerimiz bize neyin imkanlarımızın dışında olduğunu ve bu nedenle satın alınmaması gerektiğini açıkça gösterecektir. Ancak bu o şeyin, özellikle, patronun (benim) satın almak istediği bir şeyse, alınmayacağı manasına gelmez. Herkes haddini bilmelidir. 

► Fazla mesai: Fazla mesai diye bir şey yoktur. Mesainin fazlası olmaz. İş ve aile hayatı arasında bir denge kurmak bahanesiyle fazla mesaiden imtina edenler unutmamalıdırlar ki biz bir aileyiz. İş ve aile hayatı diye bir bölünme yapmak bölücülük sayılacaktır. Personel talimatnamemizde belirttiğimiz zaten mecburi 16/gün saati aşan mesailer için yanaktan makas, omuza tokat ve arka sıvazlama teşvik sistemi uygulanacaktır. 

► Dağıtım kanallarına olan borçlar. İşletmemizin dağıtım kanallarına borcu yoktur. Bizim muhasebe hesaplarımızda görünen borç rakamlarının büyük bir kısmı aslında bağış sayılmalıdırlar. Bunlar bayilerimizden aldığımız kaparolar ve teminatlardan oluşur. Bayilerimiz biz batarsak bu paralar yerine soğuk su içeceklerini bildikleri için geri dönüş konusunda zaten ısrarcı değillerdir. 

► Defterler: İşletmemizin önümüzdeki dönemdeki hedefi banka borçlarını olabildiği kadar büyütmek ve olabildiğince az vergi vermektir. Bu nedenle bundan böyle muhasebemiz şimdiye kadar uyguladığımız ‘çift girişli’ sistem yerine biri bankalara, biri vergi dairesi ve sosyal sigortalara, biri işletmemiz hissedarlarına ve biri de büyük ortaklara sunulacak finansal tabloları hazırlayabilmek için ‘dört girişli’ sisteme geçecektir. 

► Primler: Prim miktarlarının arttırılmasına karar verilmiştir. Bundan sonra yönetici ve diğer personel arasında prim konusunda ayrıcalık yapılmayacak, primler başarılı personel arasından seçilecek guruba dağıtılacaktır. Kimin ne alacağı yıl sonunda 31 Aralık tarihinde belli olacaktır. Bu amaçla işletmemiz başarılı personele milli piyango biletleri dağıtacaktır. 

► Ulaşım: Ticari vasıta yerine otostop tercih edilmelidir. Şehirlerarası seyahatlerde oto-stop mümkün değilse otobüs daha uygundur. İki şehir arasında yapılacak yolculuklarda en yakın şehre otobüsle geri kalan yola da oto-stopla devam edilmesi uygundur. 

► Ağırlama masrafları: İş ortaklarımızın ağırlanması önemini korumaktadır. Kimseye hiç bir şey ısmarlamamasıyla ünlenen muhasebe elemanlarımızdan Leyla Hanım misafir ağırlama yetkisi olan personele misafirin sizden önce hesabı ödemesine olanak sağlayacak hesap geldiğinde cüzdanın arabada unutulması, ani bir mide krampı nedeniyle tuvalete koşma zorunluluğu, kredi kartının (şirket kredi kartları iptal edilmiştir) cüzdandan çıkarılmasına mani olacak sıkışma, yapışma gibi sorunlar, bunlar mümkün değilse son çarelerden biri olarak paranın veya kredi kartının çıkarılmasını 78 saniyeye uzatan hareketler konularında bir seminer verecektir. 

► İbate: İş seyahatine çıkan personelin akraba ve arkadaşların evlerinde kalmaları işletme politikamızdır. Eğer bu olanaklı değilse ve hava müsaitse parklar alternatif olarak düşünülmelidir. Hava koşullarının elverişsiz olması halinde otobüs, tren istasyonları büyük otellerin lobileri sığınak olarak kullanılabilir. 

► İaşe: İşletme için yapılan seyahatlerde için ayrılan yemek masrafı fonu kaldırılmıştır. Seyahatlerde büyük süper marketlere yapılacak bir ziyaretle tadımlık olarak bedavaya dağıtılan gıdalardan yararlanılmalı, yöreye has böğürtlen, yaban turpu gibi doğal ve besleyici seçenekler incelenmelidir. Seyahate çıkarken yanınıza alacağınız kuru fasulye konservesi soğukta yenebilir (açacak unutmayın). 

► Müşteri hediyeleri: Bayram ve yıl sonunda müşterilere dağıtılacak hediyeler artık standart olacaktır. Her yıl dağıttığımız hediyelik eşya yerine elimizde kalan ihraç fazlası mallar dağıtılacaktır. Yıl başında da geçen yıllardan elimizde kalan takvimler dağıtılacak tarihler gönüllü personel (kimlerin gönüllü olduğuna muhasebe bölümümüzden Leyla Hanım karar verecektir) tarafından elle düzeltecektir. Sağlıcakla kalın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Teknokrat-Politikacı 30 Ekim 2019
Strateji mi? 23 Ekim 2019
Tenkisat 16 Ekim 2019
Kasvetli ilim 02 Ekim 2019
Zombiler 25 Eylül 2019
Yeni Bull 18 Eylül 2019
Bull 11 Eylül 2019
Neden olmuyor? 04 Eylül 2019
Olmayacak duaya... 28 Ağustos 2019