Türk nakliyeciler AB’ye çeyrek milyarlık davaya hazırlanıyor

Aysel YÜCEL
Aysel YÜCEL SEYİR DEFTERİ aysel.yucel@dunya.com

Merkezi Lüksemburg’ta bulunan, Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Türk TIR'larından Macaristan’da geçiş ücreti alınması uygulamasına karşı açılan davayı karara bağladı.

Ocak ayında UND heyeti ile birlikte benim de canlı olarak izleme imkanı bulduğum davada mahkeme, İstanbul Lojistik Hiz. Taş. ve Tic. Ltd. Şti’nin, Macar Ulusal Vergi ve Gümrük İdaresi aleyhine açtığı davada, Türk şirketinin haklı olduğuna karar verdi. Kararda, Türk TIRlarından Macaristan’a her geçişte ücret alınmasının, gümrük vergisine eşdeğer olduğu, dolayısıyla anlaşmalara aykırılık taşıdığı ve uygulanamayacağı belirtildi. Emsal teşkil edecek kararın, konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyan Macaristan Mahkemesine gönderileceği bildirildi.

Türk şoföre Macaristan'da 2 bin 400 euro ceza kesilmişti

Mart 2015’te Macaristan, 438 euroluk geçiş ücretini ödemediği için bir TIR şoförüne 2 bin 400 euroluk para cezası vermişti. Buzun üzerinde, şoförün çalıştığı İstanbul Lojistik Hiz. Taş. ve Tic. Ltd. Şti, UND ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) desteğiyle konuyu Macar yargısının gündemine getirmişti. Macaristan mahkemesi de, davanın Avrupa Adalet Divanı’na taşınmasına karar vermiş, Adalet Divanı, Ocak 2016’da, üye ülkeler ve AB Komisyonundan görüş istemişti. 19 Ocak 2017’de Lüksemburg’ta görülen duruşmada, AB Komisyonu Türk tezleri çerçevesinde görüş bildirerek, geçiş ücreti alınmasının AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Anlaşması 4. ve 5. maddelerine aykırı olduğunu ifade etmişti. Komisyon, geçiş ücreti nedeniyle, AB ve Türkiye arasındaki ticarette yılda 3,5 milyar euro kayıp yaşandığı ve ticarete kısıtlama getirildiğini belirtmişti

Kararın açıklandığı gün akşam saatlerinde beni arayan UND Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “UND olarak, siyasilerin Türkiye’ye ilişkin sık değişen yaklaşımlarına rağmen Avrupa’da hakimler var diyorduk, haklı çıktık. Avrupa Adalet Divanı, Macaristan’ın aldığı 436 euro alınamaz dedi. Bununla beraber, Yunanistan 1.000 euro, Bulgaristan 86 euro, Romanya 236 euro alıyor. Macar mahkemesi Adalet Divanı’na sordu, Adalet Divanı 'alınamaz' dedi. Kararın diğer ülkelerde emsal teşkilk etmesi için girişim başlatacağız” demişti. Ben de büyük bir heyecanla haberi akşam baskısına yetiştirdim. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ertesi gün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ekonomi Bakanlığımızın yakın takibi, Meclisimiz ve UND’nin ortak çabaları neticesinde alınan bu doğru karar, başlıca ihracat pazarımız olan Almanya güzergâhı üzerinde transit geçilen Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, Slovenya, İtalya, Romanya ve Yunanistan tarafından Türk plakalı araçlara uygulanan tarife dışı tüm kısıtlamalara karşı elimizi güçlendirecek. Ayrıca bu kararın benzer sebeplerle Avusturya aleyhine açılan ve yakın zamanda sonuçlanacağını tahmin ettiğimiz dava adına da emsal teşkil edeceğini ümit ediyoruz. Türkiye-AB Gümrük Birliği Anlaşması gereği uygulanmaması gereken ve Türk-AB ticaretine yılda 3.5 milyar euro kaybettiren söz konusu engellerin ortadan kalkmasıyla başta en çok ihracat yaptığımız ülke olan Almanya olmak üzere toplam ihracatımızın yarısına yakınını yaptığımız AB ülkelerine olan ihracatımızın artarak devam edeceğine inanıyoruz."

4 ülkeye yıllık 20 milyon euro geçiş üceti ödeniyor

Nakliyeciler şimdi ise geriye dönük dava açmaya hazırlanıyor. Şener, taşımacılık alanında faaliyet gösteren bin 500 firmanın AB’ye bugüne kadar TIR başına aldığı yaklaşık 800 euronun oluşturduğu zararın tazmini için dava açmaya hazırlandığını aktardı. Şener, “Söz konusu haksız uygulamanın son bulmasıyla yıllık 20 milyon euroyu bulan ödemelerin sektörün cebinde kalması bekleniyor. 4 ülkeye 13 yıldır yıllık bu rakamı ödüyoruz” dedi. Fatih Şener ayrıca, rekabet şartlarının iyileşmesiyle sektörde büyümenin hızlanacağınının altını çizdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar