Türkiye’yi dijital çağa hazırlamayı hedefliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Koç Topluluğu’nun bilişim şirketi KoçSistem, The Boston Consulting Group (BCG) ile uzun vadeli bir iş birliği yaparak yeni bir teknoloji şirketi kurdu: Yeni şirketin adı KoçDigital.

İleri veri analitiği ve Nesnelerin İnterneti (IoT) konularında çözüm üretecek olan KoçDigital, hem nitelikli insan kaynağı yetiştirecek, hem de teknoloji ihraç edecek.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, KoçDigital’in önümüzdeki 5 yılda Türkiye ekonomisine 10 milyar TL seviyesinde ekonomik değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Kendi ihtiyacımızdan doğan ve dijital dönüşüm vizyonumuzun bir parçası olan KoçDigital’in hem topluluğumuzu hem ülkemizi yeni dijital çağa hazırlamada önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum. Koç Topluluğu olarak ülkemizin potansiyeline inanıyoruz. Bu potansiyeli değerlendirmek ve katma değerli sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek için teknolojik dönüşüm önemli fırsatlar vaat ediyor. Vizyonumuz Türkiye ile sınırlı değil. Gelecek vaat eden yeni iş alanları yaratmayı ve Türkiye’de dijital dönüşüme de liderlik ederek ülkemizin geleceğine değer katmayı hedefliyoruz. Sunacağımız hizmetleri Türkiye dışındaki coğrafyalara da taşıyarak, ülkemizin teknoloji ihracatına katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Dönüşümün odağında “insan” var

Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu Şirketleri’nin 2017 başında dijital dönüşümde uzun vadeli stratejilerini destekleyen planlarını ortaya koyduklarını ve bu planlarda; veri analitiğinden yapay zekâya, nesnelerin internetinden blockchain’e, müşteri deneyimi süreçlerinin yeninden tasarlanmasından, Sanayi 4.0 uygulamalarının yaygınlaştırılmasına kadar uzanan geniş bir yelpazede 300’den fazla proje yer aldığını söylüyor. Bu projelerin yarısından fazlasında ileri veri analizi yetkinliklerine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Çakıroğlu, bu nedenle ileri analitik yetkinliklerini çok daha geniş bir vizyonla küresel seviyeye çıkartmaya karar verdiklerini ifade ediyor.

Çakıroğlu’nun yorumları şöyle: “Bu hedef doğrultusunda küresel iş dünyasının güçlü isimlerinden Boston Consulting Group ile iş birliği yaptık ve KoçSistem iştiraki olarak KoçDigital’i kurduk. Ülkemizin de küresel çapta rekabet gücünü artırması ve ekonomik gelişimini hızlandırması için dünyadaki dijital dönüşüm fırsatlarından en yüksek derecede yararlanması şart. Dijital dönüşüm, teknolojinin ötesinde, aslında zihniyet dönüşümünü gerektiriyor. Bu yüzden de dönüşümün odağında teknolojiden çok insan olduğuna inanıyorum.”

Teknoloji ihraç edecek

Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı ve Koç- Digital Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Haşimoğlu’nun dikkat çektiği nokta ise, KoçDigital’in sadece Türkiye’deki firmaların değil, Doğu Avrupa ve Orta Doğu Bölgesi’ndeki firmaların da ‘IoT’ ve ‘İleri Analitik’ konularındaki ihtiyaçlarını karşılamada çözüm ortağı olmak üzere konumlanması. Haşimoğlu, “Burada kendimize koyduğumuz nihai hedef, ülkemizin bu alanda teknoloji ihracatçısı durumuna gelmesi” diyor.

KoçSistem Genel Müdürü ve KoçDigital Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Akarca ise “Bugün, KoçDigital ve KoçDigital Akademi’yi kurarak; küresel bilgi birikimini Türkiye’ye taşıyarak, önümüzdeki yıllarda ülkemizin bir teknoloji üssü olması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etmeye, işletmeleri geleceğin dijital dünyasına ve rekabet ortamına bugünden hazırlamaya devam edeceğiz” yorumlarını yapıyor.

Nitelikli insan kaynağı yetiştirecek

Dönüşümün odağına insanı koyan KoçDigital, bünyesinde hayata geçirilecek KoçDigital Akademi ile, ‘İleri Analitik’ ve ‘IoT’ başta olmak üzere teknoloji alanında nitelikli insan kaynağının yetişmesini sağlayacak ve böylece, ülkemizin dijital çağa hazırlanmasına hizmet edecek.

Dijital dönüşüme öncülük edecek

BCG Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu Başkanı Christoph Schweizer, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ve Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, Türkiye’nin bölgesindeki dijital dönüşümde öncü olmak için gerekli tüm unsurlara sahip olduğuna inandıklarını dile getiriyorlar. KoçDigital’in hedefi de Türkiye’nin yanı sıra Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu gibi komşu bölgelerde de İleri Analitik, Nesnelerin İnterneti ve diğer dijital yetkinlik alanlarında önde gelen güç olmak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar