Türklere ve Suriyeli girişimcilere KOBİ desteği

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

Suriye mülteci krizi, modern zamanların en geniş ölçekli, uzun süren ve karmaşık insani krizlerinden biri olarak sürmektedir. Bu çatışmanın etkileri giderek artan biçimde ekonomik ve sosyal alanlara uzanmakta, Suriye krizi başlamadan önce de zorlu sosyoekonomik koşullarla karşı karşıya bulunan ev sahibi ülkelerde ekonomik faaliyetlere sekte vurmakta, gelir kayıplarına neden olmakta ve kaliteli kamu hizmetlerine erişimi güçleştirmektedir.

Suriyeli yabancıların kötü çalışma koşullarına maruz kalmaması ve işgücü piyasasına girebilmeleri için uluslararası iş birliğinin ile proje bazlı desteklerin verilmesi önemli bir iş birliği göstergesidir.

Bu tür destekler bir yandan Suriyeli çocukların suça bulaşmasına ve öte yandan da sokaklarda iş bulmaya itilmesinin önüne geçecektir.

Ayrıca Türk vatandaşlarının istihdamı yerine Suriyelilerin ucuz işgücü olarak tercih edilmesi de engellenecektir.

Bu anlamda Türkiye, Uluslararası Göç Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğinde "Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev sahibi Topluluklar İçin İş Yaratma ve Girişimcilik Fırsatları Projesi" başlatılmıştır. Projede, Türkiye’de Suriyelilerin ve Türk vatandaşlarının ekonomik ve sosyal olarak güçlendirmeleri ve dayanıklılıklarını artırmaları hedeflendi.

Türkiye’de bu yönde bir destek verilmesinin temel nedenlerinden biri de Türkiye’nin yardımsever bir ülke olarak en çok Suriyeli kabul eden ülke olması (3,5 milyon kişi), Türkiye’de bulunan Suriyelilerin çalışma gücüne sahip olan yaş aralığının yaklaşık 2 milyon kişi olmasıdır. Diğer yandan Suriyelilerin en çok çalıştığı mevsimlik tarım, inşaat, imalat ve tekstil gibi sektörlerde, düşük vasıflı işlerde ve kayıt dışı çalışmalarının önüne geçilmek istenmesidir.

Projenin amaçlarından en önemlileri de Suriyeliler ve Türk vatandaşlarının işgücü piyasasına girmelerini kolaylaştırmak, istihdam imkânlarını geliştirmek, istihdama katkı sağlamak, kalkınma stratejilerinin uygulanmasına destek olmak, girişimcilik eğitimi ve iş hizmetleri sayesine aktif işgücü piyasası politikalarını desteklemek.

Proje kapsamında Türk vatandaşı ve geçici koruma sağlanan Suriyeli girişimciler için KOBİ Güçlendirme ve Destek Programı uygulanacak.

Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Mersin ve Hatay illerinde uygulama yapılacak. Böylece bölgesel kalkınmada proje önemli bir adım atılmış olacak.

Türk vatandaşı veya Suriyeliler tarafından kurulmuş ya da ortaklığında kurulmuş KOBİ sahiplerine 50 bin TL'ye kadar mikro hibe verilebilecek. Ayrıca iş planlarını geliştirme, geliştirilen iş planlarını melek yatırımcılara sunabilme amacıyla Uluslararası Ticaret Merkezi tarafından yetkilendirilmiş deneyimli 20 yerel danışman tarafından 1 yıl boyunca danışmanlık desteği verecek. Böylece uluslararası pazarlara erişim imkânı sağlayacaktır. Bu çerçevede uygulanacak destek programı sonucunda 50 KOBİ'ye ulaşılacaktır.

Programa katılım için son başvuru tarihi ise 30 Kasım 2018 tarihidir.

https://www.buyutelimbuisi.org/ internet adresi üzerinden başvuru yapılması mümkündür. Programa başvurular için gerekli şartlar ise şöyledir;

- Başvuracak işletmelerin Türk vatandaşı veya Suriyeliler tarafından kurulmuş̧ olması ya da ortaklı bir işletme olması,

- İşletmenin en az bir yıl önce kurulmuş̧ olması ve hali hazırda ürettiği bir ürün ya da verdiği bir hizmetin bulunması,

- İşletmede en az 5 kişinin çalışıyor olması gerekir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar