Uşak Karma OSB haksız rekabete rağmen ‘çevre’ diyor

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

 

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  Türkiye konfeksiyon deri üretiminin yüzde 60’ını tek başına karşılıyor. Bu oran OSB’nin önemini ortaya koyarken, bölgenin öne çıkan bir başka özelliği de içinde barındırdığı sektörlere rağmen; doğa ve çevre duyarlılığı.

Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez’den bölgede son dönemde sürdürdükleri

faaliyetleri anlatmasını istiyoruz. Küplemez, özellikle arıtma tesisleri üzerine yoğunlaştıklarını ve

bu konuda ciddi yatırımlar yaptıklarını vurgulayarak, "Kentte Bulunan iki OSB’de arıtma tesisi bulunuyor. Sadece Karma OSB’de günlük ortalama 16 bin metreküp atık su arıtılarak doğaya zararsız hale getiriliyor. Arıtma tesisinin elektrik, bakım- onarım, personel ve kimyasal madde giderleri var.

Uşak sanayicileri akarsuların temiz kalması için özveri gösteriyor” diyor.

Kısa bir süre önce mevcut arıtmanın daha verimli çalışabilmesi için 3 milyon liralık yatırım yaptıklarını da ifade ediyor Küplemez, ve “Şimdi yedekleme ünitesi çalışmalarımız devam ediyor. Arıtma çalışmamızın tamamlanmasından sonra akarsuların temiz kalması için önemli bir adım atmış olacağız. Biz doğaya önem veren bir kentte olma yolunda sürekli kendimizi geliştirmek istiyoruz ve hep daha iyisini hedefliyoruz” açıklamasını yapıyor. Deri üretimi yapan farklı bölgelerdeki OSB’lerin arıtmasız üretim yaptıklarını da öğreniyoruz Akif Küplemez’den. "Biz 2005 yılından sonra taşınma sürecine girdik. Yeni tabakhane ve Çanlı’daki tesisler kapatıldı. O dönemde yetkililerin arıtmasız üretim yapan firmalara ciddi yaptırımlar uygulanacağı ve haksız rekabetin önüne geçileceği yönünde sözler verildi. Fakat bu gün arıtmasız üretim yapan firmalara herhangi bir yaptırım uygulanmıyor” diyor Küplemez ve, “Hala arıtma tesisine yatırım yapan, çevre sağlığı için bedel ödeyen Uşak sanayicileri olarak bu haksız rekabetin önüne geçilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Uşak Deri Karma OSB katı atık sorununu çözmek için de girişimlerde bulunuyor. Yerli ve yabancı firmalarla bu sorunu çözmek için bölge yönetimi harekete geçmiş. Başkan Akif Küplemez, bu girişimlerine de değiniyor ve “Şu anda Uşak Deri Karma OSB’nin atıklarını değerlendirmek için Almanya ve İngiltere’de enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalar projeleriyle yarışıyor. Amacımız Uşak’ta katı atık sorununa kalıcı bir çözüm bulmak” diyor.

Uşak’a yeni yatırımlar gelmesi için, gelir elde edilen toprakların kirletilmemesi için çalışan Küplemez’in gayretleri çok önemli.

Arıtmasız çalışan bölgelerle Karma OSB arasındaki farkı net görebilenlerdenim, çok yol kat edildiği ve emek harcandığı ortada. Fakat bu çalışmalara karşılık rekabette haksızlığa uğramaları düşündürücü!

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014