Vali Al'dan yatırımcılara davet

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

Antik çağın ünlü tarihçisi Heredot'un "Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer" dediği Aydın'dayız. Aydın Valisi Kerem Al'ın misafiriyiz. Al'den bize Aydın'ı anlatmasını istiyoruz.
"Yaradan Aydın'a çok cömert davranmış" diyerek başlıyor  sözlerine Al. İç bölgelerde tarımın, kıyılarda turizmin hakim olduğu Aydın'ın sanayi potansiyeline de değinen Al, yedi antik kenti, muhteşem iklimi, bereketli toprakları, mavi bayraklı kıyıları, jeotermal kaynakları ile Aydın'ın yatırımcılar için cazip bir il olduğunu söylüyor.
Ülkemiz tarımsal üretimindeki payı yüzde 3.5 civarında olan Aydın'da nüfusun yüzde 55'i geçimini tarımdan sağlıyor. Anadolu'nun her bölgesinde yonca 2-3 kez biçilirken burada 8-9 kez biçildiğini bildiren Vali, tarım sektörü içerisinde bitkisel üretim, hayvancılık ve balıkçılığın önemli alt sektörlerden olduğunu söylüyor. Bitkisel üretimde en önemli ürünlerinin ise incir, zeytin, kestane, pamuk ve narenciye olduğunu söyleyen Vali Al, son yıllarda hayvancılık alanında da yatırımların arttığına dikkat çekiyor.
Jeotermal zengini olan Aydın'da bu yöndeki faaliyetlerin nasıl gittiğini sorduğumuz Al, Avrupa ülkeleri arasında Aydın'ın birinci, dünyada ise yedinci sırada olduğunu hatırlatıyor. Türkiye'deki jeotermal potansiyelinin yüzde 80'inin illerinde olduğunu bildiren Vali Al, sahip olunan jeotermal potansiyelleri ile elektrik üretimi, seracılık ve termal turizm sektörlerinde cazip yatırım olanakları olduğunu ve gelecekte ilin enerji üssü olmasını beklendiklerinin altını çiziyor.
Turizm alanında Kuşadası ve Didim ile ön plana çıkan Aydın, coğrafi konumundan ötürü birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve her uygarlık bölgede kendi izlerini bırakmış. Vali Al, Aydın'ın antik çağdaki Afrodisias, Milet, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi önde gelen kentlerinde doğan filozofları Thales, Anaksimender ve Anaksimenes'i, tarihçi ve coğrafyacı Hekatais'u, şehir plancısı ve mimar Hippodamos ile İsidoros'un yetiştiği şanslı topraklar olduğunu aktarıyor.
Aydın'ın her ne kadar tarım ve turizm kenti olarak bilinse de sanayileşme sürecini de yaşamakta olduğunu söyleyen Vali Al, katma değeri artırıcı, teknolojiyi kullanacak yeni işletmelerin kurulmasında başta Valilik olmak olmak üzere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Aydın hakkında daha ayrıntılı bilgi için Vali Al'ın kapıları sonuna kadar açık, bizler buradan duyuralım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014